Storbritannia

Britiske universiteter på studentjakt utenfor Kina

Pandemien slo hardt inn i britiske universiteter som er avhengige av internasjonale studenter. Nå vil de bli mindre avhengige av inntekter fra kinesiske studenter.

Studenter bærer et indisk flagg i Ahmedabad, august 1947, for å markere 75 år med indisk uavhengighet fra Storbritannia. De siste årene har det vært en stor økning i antallet indiske studenter ved britiske universiteter.

Brussel (Khrono): Det gikk et gisp gjennom britisk universitetssektor da det våren 2020 — midt under pandemien — ble offentliggjort en meningsmåing blant flere tusen kinesiske studenter. Rundt en av fem som hadde søkt seg til britiske universiteter, sa at de trolig ville droppe det. Bare en av fire svarte at de trolig ikke ville droppe planene.

For britiske universiteter var det dårlig nytt. Målingen kom på et tidspunkt da sektoren fryktet for konsekvensene, når internasjonale studenter holdt seg hjemme under pandemien.

Det var ikke bare i Storbritannia universitetene fryktet for konsekvensene, det samme gjorde universitetene i land som Australia og USA. Felles for disse landene er at skolepenger fra internasjonale studenter er blitt en viktig inntektskilde for universitetene, ikke minst fra kinesiske studenter.

På den andre siden av pandemien er det duket for en endring i det britiske studentlandskapet, melder Financial Times.

Endring i studentlandskapet

Universitetene jakter fortsatt på internasjonale studenter, som betaler mer i skolepenger enn de hjemlige studentene, men de forsøker nå å tiltrekke seg studenter fra flere land for å bli mindre avhengig av inntekter fra kinesiske studenter.

Ifølge Financial Times er India, Sør-Asia og Nigeria i ferd med å bli nøkkelmarkeder for universitetene i den gamle kolonimakten, når de vil tiltrekke seg internasjonale studenter.

Avisa peker på statistikk fra Higher Education Statistics Agency, som viser at kinesiske studenter har vært den største gruppa av internasjonale studenter i Storbritannia de siste 20 årene. Men i fjor skjedde det noe. Da ble det utstedt 127.731 studentvisum til indiske studenter, mot 116.476 for kinesiske.

Mens antallet visa til kinesiske hadde falt med to prosent, fra 2019, økte antallet visa til studenter fra India og Nigeria med henholdsvis 273 og 650 prosent.

Det er ikke tilfeldig om vi skal tro sentrale personer i sektoren.

— Det er så absolutt et eksplisitt arbeid for å få et større mangfold. Med tanke på risiko, ønsker du ikke å bli overeksponert for svinginger i et enkelt land... Jeg har ikke snakket med et eneste universitet som ikke har en strategi for større mangfold, sier Vivienne Stern, som leder Universities UK til Financial Times.

Følger forholdet mellom Storbritannia og Kina

For universiteter som har gjort seg avhengig av inntekter fra internasjonale studenter, viste pandemien med all tydelighet at strømmen av internasjonale studenter raskt kunne stanse opp. Men det pekes ikke bare på pandemien når britiske universiteter vil gjøre seg mindre avhengig av Kina, det pekes også på politiske endringer.

Ifølge Financial Times vakler entusiasmen, bare åtte år etter at tidligere finansminister George Osborne berømmet studentenes rolle i et «gyllent tiår» med kinesisk-britiske forhold. Avisa viser til at statsminister Rishi Sunak i fjor utpekte kinesisk autoritarisme som en «systematisk utfordring» for Storbritannia.

De siterer blant annet en kinesisk rekrutteringsagent som støtter studenter som søker seg ut av landet for å studere, som sier at foreldre følger med på forholdet mellom Kina og Storbritannia.

— De er bekymret for at Storbritannia kan bli som USA, sier vedkommende til avisa.

Endring i USA

Det har vært stor vekst i antall studenter fra Kina som studerer i andre land, i takt med en voksende kinesiske middelklasse. USA har vært på topp blant land de har studert i.

Det utviklet seg også et stadig tettere forskningssamarbeid mellom Kina og USA etter at Deng Xiaoping staket ut en ny kurs for Kina, etter 1978, som Khrono har skrevet om tidligere.

Det har endret seg, slik blant andre Simon Marginson, leder for Centre for Global Higher Education ved University of Oxford, har beskrevet. I et intervju med Khrono tidligere i år, slo Marginson fast at USA har gått over til å se på Kina — som blant annet har gått forbi USA i antall vitenskapelige publikasjoner — som rival innen teknologi og forskning, politikken er endret til «ikke samarbeid».

Ifølge Financial Times har politiske spenninger mellom Kina og USA, anti-østasiatisk rasisme og reiserestriksjoner under pandemien, ført til et fall i rekrutteringen av kinesiske studenter i USA de siste to årene.

Marginson spår at veksten i studenter i Kina som reiser ut for å studere vil avta.

— På sikt er inntrykket at det å reise ut for å ta utdanning ikke er like favorisert i Kina, verken av myndighetene og familiene. Det er ikke like mange som vil gjøre det som i dag, men noen vil alltid gjøre det, sa han til Khrono tidligere i år.

680.000 internasjonale studenter

Internasjonale studenter er som sagt en viktig inntektskilde for britiske universiteter. Russel Group, som samler 24 offentlige universiteter i Storbritannia, har anslått inntektene for landet fra internasjonale studenter til over 25 millioner i året.

Financial Times viser i en annen sak til at den britiske regjeringen for tre år siden satte et mål om øke antallet internasjonale studenter fra 470.000 i 2018 til 600.000 innen 2030. Allerede i fjor var antallet 680.000, med andre betydelig høyere.

Samtidig fryktes det nå fra universitetshold at antallet skal kuttes, etter at statsminister Sunak serverte valgløfter om å få ned innvandring.

Powered by Labrador CMS