Sveen oppfattet ikke Langelands henvendelse som en flørt
Rettssak. — Meldingene var veldig krenkende, ikke minst de eksplisitte beskrivelsene av kjønnsorganet mitt, sa forfatter Heidi Helene Sveen i retten da hun vitnet i Langeland-saken.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag ble kvinnenes vitnedag i retten. I tillegg til Langelands første sjef på Universitetet i Stavanger, Marie Smith-Solbakkens sterke vitnemål, vitnet UiS-rektor Marit Boyesen, forfatter Heidi Sveen og førsteamanuensis Ruth Hemstad ved Universitetet i Oslo. Alle hadde de sine Langeland-historier.
Forfatter Heidi Helene Sveen var kalt inn som vitne fordi hun allerede i 2011 mottok grove private meldinger fra Langeland, selv om hun ikke offentliggjorde sin Langeland-gate før i september 2017 på facebook. Også disse meldingene er lagt fram som bevis i saken og ble lest opp av regjeringsadvokaten mandag.
I intervju med Forskerforum i forkant av rettssaken viste Nils Rune Langeland til statens vitneliste, og reagerte særlig på at Sveen var innkalt.
«Fanatisk aktivist»
— Jeg kan ha forståelse for at ledere og kollegaer skal vitne. Men for eksempel Heidi Helene Sveen har ikke det minste med universitetet å gjøre. Hun er en samfunnsdebattant og en fanatisk aktivist. Det er uforståelig, sa han til Forskerforbundets fagblad.
I sin forklaring tidligere i uka antydet Langeland at han hadde hatt en flørt med Sveen på en hagefest i forkant av meldingene.
Dette avviste Sveen.
— Jeg traff han på vei hjem. Han snakket blant annet om ariske barn. Det er mulig han opplevde det som en flørt, men jeg opplevde det ikke sånn, sa hun.
Det er mulig han opplevde det som en flørt, men jeg opplevde det ikke sånn.
Heidi Helene Sveen
Hun fortalte også at hun ble satt ut av de direkte meldingene av grov karakter som kom i innboksen hennes.
— Jeg ble helt satt ut, og tenkte han måtte ha sendt dem til feil person. Meldingene var veldig krenkende, ikke minst de eksplisitte beskrivelsene av kjønnsorganet mitt, sa hun, og synes det hele var veldig ubehagelig.
Følte seg feig
Langelands advokat ville vite hvorfor hun offentliggjorde meldingene så mange år etterpå, og Sveen fortalte at hun følte seg litt feig som ikke hadde sagt noe, når hun så hva de andre jentene hadde gjort med offentliggjøring av sine meldinger.
— Ikke minst fordi jeg året før også hadde skrevet bok om seksuell trakassering, sa Sveen.
I tillegg til et sterkt vitnemål fra Nils Rune Langelands tidligere leder, hun som i sin tid ansatte han på Universitetet i Stavanger, Marie Smith Solbakken, var det ytterligere tre kvinner som forklarte seg i retten torsdag, som var siste dag for vitneforklaringer. Og vitnemålene om trakasserende og seksualiserte meldinger, upassende oppførsel, høyt alkoholinntak samt beklagelser fortsatte.
Hemstad: Vil ikke ha noe mer med han å gjøre
Forskningsbibliotekar og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Ruth Solveig Hemstad, var klar i sin vitneforklaring for tingrette da hun fortalte om sine opplevelser med den tidligere professoren Nils Rune Langeland da hun var prosjektleder på en tysk-nordisk workshop i Berlin hvor tema var ytringsfrihet og offentlig.
Han forstyrret og kom med ufine kommentarer både overfor tyske professorer og meg, og hadde en hensynsløs atferd som påvirket hele arrangementet.
Ruth Hemstad
— Det begynte allerede på flyet. Vi landet før kl 11.00, og jeg ble alarmert da jeg så at han var tydelig beruset allerede, fortalte Hemstad.
Hun forklarte seg videre om Langelands upassende, høylydte og forstyrrende oppførsel på workshop og middag samme kveld, hvor han til slutt sølte et glass vin over en av de andre deltakerne og måtte vises bort.
Uaktuelt med samarbeid
— Han forstyrret og kom med ufine kommentarer både overfor tyske professorer og meg, og hadde en hensynsløs atferd som påvirket hele arrangementet, sa Hemstad, og hun fortsatte:
— Langeland tok kontakt på sms i etterkant av turen og beklaget oppførselen sin. Men jeg sa at jeg ikke ville ha noe mer med han å gjøre. Det er fullstendig uaktuelt for prosjektet å samarbeide med han etter dette, sa Hemstad, som tydelig var sterkt preget og opprørt over hendelsene .
I sin forklaring tidligere i uka beklaget Langeland oppførselen sin på Berlin-turen flere ganger og sa at denne, sammen med institutt-turen til Krakow, ble en vekker på hvor store alkoholproblemer han faktisk hadde.
Rektor Boyesens første møte
Sist ut i rekken av totalt 18 vitner under den ukelange tingrettssaken, var rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen.
— Hadde du noen særlig befatning med Langeland før sommeren 2017, spurte advokat Hilde Lund.
— Mitt første møte med Nils Rune Langeland fant sted under rektorvalgkampen i 2011. Under et valgmøte var det en person som satt bak i lokalet og brølte og forstyrret møtet, det var Langeland. Han forstyrret ganske mye og ble også tilsnakket av dekanen, sier Boyesen som fortalt at da møtet var slutt var hun alene med ham i trappegangen.
— Han fortsatte å brøle da også, uten at jeg fikk tak i hva han ville formidle, sa hun. Det var som følge av denne valgkampen at Boyesen ble valgt til rektor ved Universitetet i Stavanger første gang. Hun fortalte også at hun i juni 2017 hadde hatt en hyggelig samtale med han på en sommeravslutning.
Boyesen om studentklage
Langelands advokat har ved flere anledninger kritisert rektor Boyesen for ikke å dementere at Langeland hadde begått seksuell trakassering mot sine studenter. I retten gjentok han spørsmålet og lurte på hvorfor hun ikke gikk ut i media og fortalte at Langeland ikke hadde trakassert sine egne studenter.
— Første gangen du ba om dette i en epost hadde vi fått en klage fra en av studentene hans om upassende oppførsel, så da kunne jeg jo ikke gjøre det, svarte rektor. Hun fortalte også at UiS hadde fått signaler om at det var ytterligere et varsel på vei inn fra en student. Men dette varselet kom aldri.
Oppførselen hans har stilt hans faglige prestasjoner i skyggen.
Marit Boyesen
Brygfjeld kritiserte også rektoren for å ha snakket om trakassering i sin velkomsttale til de nye studentene i august 2017 og for å gjøre det samme i et intervju med Khrono under Arendalsuka i 2017.
Rektoren sa at hun ikke nevnte Langeland i sin velkomsttale, og leste opp for retten det hun sa om trakassering og mobbing i talen sin.
En stor belastning i ni år
— Og dessuten var det ikke bare jeg som rektor i Stavanger som snakket om seksuell trakassering i til studentene denne høsten. Flere rektorer gjorde det samme. Det var blitt et tema i sektoren, sa Boyesen.
- Les også: Rektor Bovim NTNU: Retningslinjer mot trakassering er ikke til pynt
— Det var viktig for meg å markere at UiS har nulltoleranse for trakassering, sa Boyesen, og la til:
— Det var heller ikke senere mulig å avkrefte at Langeland ikke hadde begått trakassering, all den til seksuell trakassering av ansatte var en del av grunnlaget for vedtaket om avskjed, sa hun.
Brygfjeld mente at Universitetet i Stavanger mistet hodet under mediestormen rundt Langeland i 2017 og derfor gikk til avskjed av den tidligere professoren. Dette avviste Boyesen på det sterkeste, og viste til at han hadde fått en advarsel få dager før Langeland-saken om grove meldinger til kvinner ble kjent i mediene.
— Dette handler om at forventninger til en professorkollega er brutt. Oppførselen hans har stilt hans faglige prestasjoner i skyggen. Langeland har tråkket på kollegene sine, kritisert sine ledere og hatt en hensynsløs framtreden, sa rektoren.
— I over ni år har han vært en stor belastning, sa rektor Marit Boyesen.
Les også: Alt om rettssaken her
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!