Nils Rune Langeland får avskjeden fra Universitetet i Stavanger behandlet i tingretten denne uka. Statens side trekker blant annet fram problematiske meldinger Langeland har sendt fra 2009 og framover. Foto: Kjetil Blom Haugstulen

Tidligere ukjent: Langeland sendte grove meldinger til sin kvinnelige sjef

Rettssak. Tidligere instituttleder Marie Smith-Solbakken har prøvd å fortrenge mest mulig av de «seksuelle og litt aggressive» meldingene Nils Rune Langeland sendte henne i flere perioder. Langeland husker dem ikke selv.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokaten hans har gjort innvendinger mot framgangsmåten, men likevel har meldinger helt tilbake fra 2009 og 2010 blitt tema i tingretten denne uka, når Nils Rune Langeland får behandlet gyldigheten av avskjeden han fikk fra Universitetet i Stavanger i fjor høst.

En rekke meldinger med grovt innhold som Langeland har sendt til sin nærmeste leder på den tiden, professor og daværende instituttleder Marie Smith-Solbakken, ble lest opp mandag, første dag i retten.

Torsdag forklarte Smith-Solbakken seg om meldingene, som fremdeles gjør henne tydelig ubekvem, rundt ni år etter at hun mottok første uinviterte seksualiserte melding fra Langeland.

— Dette er fremdeles veldig ubehagelig for meg, og vanskelig å forholde seg til. Jeg har opplevd meldingene som sårende, sa Smith-Solbakken i videooverført vitneforklaring fra Stavanger.

Leste opp innhold

Mandag leste statens advokat Hilde Lund opp korte utdrag av innholdet i meldinger Langeland sendte Smith-Solbakken høsten 2009:

«Elskar du meg?»

«Lagt deg?»

«Fitte, fitte, fuck deg».

«Fittesvin uten ære».

Lund understreket i sitt innledningsforedrag at statens side er sterkt uenig i at hendelser fra så langt tilbake som 2009 ikke skal kunne vektlegges når avskjedsgrunnlaget skal legges fram.

Reagerte da andre fikk meldinger

— Det hendte at jeg fikk sånne meldinger. Når jeg leser dette nå, er det flaut å se at jeg hadde svart ham et par ganger. Det burde jeg ikke gjort, det var ikke profesjonelt, jeg skammer meg over det, sa Smith-Solbakken i retten.

Marie Smith-Solbakken. Foto: UiS

— Hvorfor svarte du, spurte advokat Lund.

— Jeg prøvde å holde et sivilisert forhold. Det hele var flaut. Jeg hadde lyst til at vi skulle ha et normalt forhold, at det skulle virke normalt. Men jeg var nødt til å reagere kraftig da andre medarbeidere fikk meldinger av lik karakter, sa Smith-Solbakken.

En medarbeider kontaktet henne om lignende meldinger, og begge deler dannet bakgrunn for et møte i desember 2009, der Langeland lovet bot og bedring.

Kvalm av å lese

— I møtet var Langeland veldig lei seg. Han var tydelig og oppriktig, og ba om unnskyldning. Han lovte å styre unna alkohol, innså at dette var forferdelig dumt, og lovte at det ikke skulle gjenta seg, sa Smith-Solbakken.

— Men skjedde det igjen, spurte advokat Lund.

— Ja.

— Meldinger av samme type?

— Jeg vet ikke... Ja, det tror jeg. Jeg har prøvd å… Jeg blir nesten kvalm av å lese dette, sa Smith-Solbakken.

Da hun forsto at medarbeidere også hadde fått meldinger av samme ubehagelige type, tok Smith-Solbakken kontakt med sin leder, dekanen på fakultetet, om meldingene hun selv hadde mottatt, og dekanen sørget for å ta skjermdumper.

Jeg hadde lyst til at vi skulle ha et normalt forhold, at det skulle virke normalt. Men jeg var nødt til å reagere kraftig da andre medarbeidere fikk meldinger av lik karakter.

Marie Smith-Solbakken

Dermed er det kun disse meldingene fra høsten 2009 som er dokumentert, selv om Smith-Solbakken sier at den totale mengden meldinger med seksuelt innhold er større, og at de fortsatte å komme også etter møtet der Langeland fikk en kraftig korreks.

Prøvd å fortrenge

Tingrettsdommer Elisabeth Jordan Ramstad spurte om hun kunne anslå hvor ofte det kom ubehagelige meldinger eller hvor mange det ble. En tydelig preget Smith-Solbakken svarte at det gjaldt ganske mange, iallfall mer enn ti, og at de var av «seksuell og litt aggressiv karakter».

— Jeg har ikke prøvd å lage noen tidslinje. Dette har vært veldig ubehagelig i mitt liv, jeg har prøvd å fortrenge og glemme mest mulig, sa Smith-Solbakken.

Ifølge et notat fra instituttets verneombud, som Smith-Solbakken leste og godkjente da det ble skrevet, mottok hun meldinger også i mai 2010 og november 2010.

Den tidligere instituttlederen fortalte at hun var opptatt av at Langeland skulle fungere i jobben, og tok det som nederlag når han skapte unødvendige kontroverser.

— Jeg har alltid hatt veldig stor respekt for ham som fagperson, han var en glitrende foreleser i perioder der han fungerte. Det var også tilbakemeldingen fra studentene. Dette var jo noe av det jeg som leder ønsket å få fram, sa hun.

Langeland: — Husker ikke

Nils Rune Langeland ble konfrontert med meldingene av statens advokat da han selv forklarte seg i retten tirsdag.

Da hadde han lite å si om meldingene, som skal ha kommet til Smith-Solbakken i minst tre omganger og blitt diskutert i flere personalsamtaler mellom Smith-Solbakken og Langeland selv.

Dette var egentlig nytt for meg. Hun har aldri gjort det til noe tema mellom oss i årene etter.

Nils Rune Langeland

— Jeg har fundert mye på dette, jeg kjente ikke til dem engang. Jeg husker de ikke, men husker at vi hadde en samtale om meldinger. Jeg har aldri oppfattet at vi hadde noen konflikt, det var mer et kompisforhold, en uformell stil, sa Langeland, og videre:

— Meldingene var kanskje rølpete, jeg sluttet å sende sånt, men ikke fordi det var noen fiendtlig relasjon. Så dette var egentlig nytt for meg da det kom opp i denne saken. Hun har aldri gjort det til noe tema mellom oss i årene etter.

Langeland husket heller ikke det konkrete møtet i desember 2009.

— Men har du sendt meldinger til Smith-Solbakken med seksuelle undertoner, spurte advokat Lund senere.

— Jeg må gå ut fra at jeg har gjort det, når hun har lagt det i personalmappa mi. Utover det kjenner jeg ikke til saken.

— Da er det kanskje ikke lett å forklare hvorfor du sendte slike meldinger til egen sjef, spurte Lund.

— Jeg var nok ikke helt innkjørt i den profesjonelle tonen. Jeg oppfattet henne mer som en kompis enn det som var tilfelle. Jeg har jo virkelig lært min lekse om relasjoner i arbeidslivet nå.

Fikk ikke konsekvenser

Meldingene Langeland sendte Smith-Solbakken fikk ingen formelle konsekvenser for ham der og da.

Smith-Solbakken ga imidlertid Langeland to såkalte tjenestlige tilrettevisninger, en gang etter en mye omtalt juleavslutning i 2010 der han opptrådte ubehagelig mot kolleger. I retten fortalte hun at hun opplevde at han klarte å korrigere adferden i en periode etter dette.

Smith-Solbakken ønsket selv å slette negative anførsler i Langelands personalmappe etter ett år med det hun oppfattet som god oppførsel, men ble overprøvd av daværende dekan Tor Hauken, fortalte hun i retten.

Den andre tilrettevisningen kom i 2014, etter en åpen Facebook-ytring om en pakistansk restaurantarbeider. Langeland har selv forklart at ytringen gjaldt en fiktiv pakistansk person.

En tredje tilrettevisning fikk Langeland i juni 2017, i form av en skriftlig advarsel etter sin adferd på en instituttreise til Krakow.

— Delte du ut mange tjenestlige tilrettevisninger i løpet av din tid som instituttleder, spurte advokat Lund.

— Nei. Det var bare ham, svarte Marie Smith-Solbakken.

Khrono har i løpet av rettssaken bedt om innsyn i meldingene til Marie Smith-Solbakken som ble lest opp i retten. Dommeren har avslått innsyn, så gjengivelsen av meldingene er basert på notater tatt i retten.

Marie Smith-Solbakken er orientert om at Khrono omtaler meldingene, men har ikke ønsket å kommentere saken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS