Debatt ● Stølen, Hansen, Haugen, svarverud
Bøckman bommer i sin kritikk av UiO
Samarbeidet med Fudan-universitetet i Shanghai er fremsynt, ikke naivt. Harald Bøckman bommer i sin kritikk av Universitetet i Oslo.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Harald Bøckman uttrykker i Khrono 6. mars bekymring for den politiske utviklingen i Kina. Vi deler denne bekymringen, og mener at akademisk samarbeid med kinesiske forskere og forskningsinstitusjoner er viktigere enn noensinne. Vi har valgt Fudan-universitetet som samarbeidspartner fordi noen av Kinas beste forskningsmiljøer innen naturvitenskapene, humaniora, jus og samfunnsfag er basert der. Bøckmans påstander om at forskerne ved Fudan er viljeløse talerør for det kinesiske regimet faller på sin egen urimelighet.
Som Bøckman vet, har UiO i 25 år hatt tett institusjonelt samarbeid med Fudan-universitetet. Vi var en av initiativtakerne til etableringen av det nordiske senteret ved Fudan, som i dag inkluderer rundt 25 nordiske forskningsinstitusjoner. Tett forsknings- og undervisningssamarbeid har vært givende for alle parter, noe Bøckman også har hatt glede av i de to årene han ledet sommerskolen på senteret.
Bøckmans påstander om at forskerne ved Fudan er viljeløse talerør for det kinesiske regimet faller på sin egen urimelighet.
Stølen, Hansen, Haugen, Svarverud, UiO
I forbindelse med avtalen om at Fudan European Center for China Studies (FECCS) skal ligge ved UiO, spår Bøckman at senteret blir en «gjøkunge som sluker all annen virksomhet» og et «brohode for propaganda». Avtalen med Fudan-universitetet og organiseringen av senteret ved UiO sikrer at det ikke blir tilfellet. Som Bøckman vedgår, er Fudan kanskje det beste universitetet å samarbeide med i Kina. Det ville mildt sagt vært underlig om UiO skulle fremme sin egen tilstedeværelse gjennom det nordiske senteret ved Fudan, men være prinsipielt imot at universitetet åpnet et senter i Europa.
Før Bøckman går ut med påstander om at UiO er naive og uforberedte, oppfordrer vi ham til å sette seg inn i avtalen mellom Fudan og UiO. Den er basert på følgende:
«The Centre serves as a bridge and platform for the promotion of academic collaboration between China and Europe, more specifically between Fudan University (FU) and Universities in Europe on topics of particular interest to all parties. Based at the University of Oslo (UiO), the Centre will facilitate new and existing joint research projects involving scholars at FU and UiO, and use existing university networks at both universities (mainly in Asia and Europe) to further strengthen China-Europe collaborations with a focus on research, research-based communication in society, and post-graduate student exchange. The Centre defines “China studies” in the broadest possible way to include research and academic activities that involve scholars in China and/or topics relevant for China.»
Bli varslet om debatt og nyheter
Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste debattinnleggene og de viktigste nyhetssakene.
-
- Les også: Avtalen i sin helhet
Avtalen gjelder i fire år, men kan avsluttes tidligere om en av partene ønsker det.
Forskere innen Kina-studier på UiO har gjort mye av forarbeidet for avtalen fordi dette miljøet kjenner Kina særdeles godt. Vi har nære kontakter både med forskere i Kina og med akademikere som har forlatt Kina av politiske årsaker. I forbindelse med avtalen om FECCS, har temaer som akademisk frihet og etiske og politiske utfordringer knyttet til forskningssamarbeid blitt åpent diskutert.
Vertsinstituttet for FECCS på UiO er Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Det humanistiske fakultet, som har et av Nordens sterkeste Kina-miljøer, med forskere som bl.a. jobber med etniske relasjoner, migrasjon, Taiwan, Afrika-Kina, miljø og kjønnsstudier i tillegg til språk og litteratur. IKOS tilbyr for tiden Norges eneste fulle emne om Taiwan, og emner på bachelor- og masternivå omhandler Hong Kong, Xinjiang, menneskerettigheter samt alle aspekter av Kinas politiske og sosiale utvikling over tid. Kina-studier ved IKOS vil fortsette sin kritiske og uavhengige akademiske virksomhet i tråd med fagets mer enn 50 år lange tradisjoner.
I det nye samarbeidssenteret FECCS vil det særlig bli satset på å bygge videre på eksisterende forskningssamarbeid innen medisin, klima, miljø og energi, governance, samt kultur og litteratur. UiO har i alle år, og etter mange invitasjoner, takket nei til å etablere et Konfutseinstitutt - dette etter klare anbefalinger fra Kina-miljøet ved Det humanistiske fakultet. Det nord-amerikanske søstersenteret til FECCS ligger ved UC San Diego og er ledet av Richard Madsen, en av verdens fremste Kina-forskere og sosiologer. Å betegne Fudan-sentrene som «Konfutseinstitutt for voksne» (hva Bøckman enn måtte mene med dette) er like feilaktig som det er nedlatende.
Som Bøckman, er vi generelt bekymret over den akademiske friheten i Kina. Nettopp derfor har vi lagt ned mye arbeid i å utrede konsekvensene av å legge FECCS til UiO. Det ville ha vært enklest for UiO å stå over og si nei takk. Når vi tar det mer utfordrende valget om å være vertskap for FECCS, er dette fordi vi er overbeviste om at samarbeidet vil være til gjensidig nytte.
Nyeste artikler
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år