Avkolonisering
Avviser intellektuell slapphet i strid om statuer
Flere reagerer på at Holbergprisens faglige leder, Ellen Mortensen, åpnet for å fjerne statuer av Holberg, «dersom flertallet vil». De misforstår, mener Mortensen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den tidligere kulturredaktøren i Bergens Tidende, Jan H. Landro, er mest direkte i sin kritikk av Holbergprisens faglige leder, professor Ellen Mortensen, og Universitetet i Bergens rektor, Dag Rune Olsen:
«Burde ikke UiBs rektor, og Holbergsprisens administrative leder, møte vankunne og ikonoklasme med noe annet enn misforstått solidaritet med aktivistenes meningsløse krav?» skriver han i kommentar til denne saken.
Disputten har oppstått i kjølvannet av en underskriftkampanje med krav om å fjerne det som blir omtalt som«rasist-statuer».
I Khrono har Mortensen på personlig grunnlag uttalt at aksjonister bør få fjerne Holberg-statuen, dersom de «får støtte for det på demokratisk vis». Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, har gitt uttrykk for samme syn. Han har også ment at det vil bli krevende å oppretteholde navnet på Holbergprisen, dersom den dominerende fortellingen skulle bli at han var rasist.
Professor Stein Kuhnle, som var med i den første Holbergkomiteen (2004-2007), og er sterk motstander av å fjerne Holberg-statuer, har sagt at dersom statuer fjernes, må også Holbergprisen logisk sett tas ned.
Nå er faglig leder i Holbergprisen, professor Ellen Mortensen, opptatt av å understreke at hun ikke støtter dem som vil fjerne statuene.
Har kvalitetssikret
«Landro må gjerne slenge ut karakteristikker, men han må han kunne dokumentere at det jeg sier er faktisk feil. Har fått kvalitetssikret (av Gunnstein Akselberg) det jeg har sagt, og det står jeg ved. Jeg har ikke gitt støtte til de som vil fjerne Holberg-statuen eller endre navnet på Holbergprisen, kun åpnet for at en demokratisk diskusjon og eventuelle beslutninger om hvilke figurer og symboler vi samler oss om, er legitim», skriver Mortensen som svar i en e-post til Khrono.
Hun legger til:
«Holberg er en radikal figur, som det er grunn til å feire, både i bysamfunnet og i universitetsverdenen. Detaljinformasjon om hans finansielle disposisjoner i Det vestindiske Kompani endrer ikke på det, selv om det er et problematisk aspekt ved ham, sett i lys av dagens tidsånd».
«Rasist-statuer», blir de kalt av initiativtakerne av til underskriftkampanje for å fjerne blant andre Winston Churchill fra sokkel i Oslo, og den dansk-norske dikteren Ludvig Holberg – som har statuer både i Oslo og Bergen. Begrunnelsen for å fjerne Holberg er at han skal ha investert i den dansk-norske slavehandelen på 1700-tallet.
Holberg har også gitt navn til Holbergprisen, en av verdens tyngste akademiske priser, som deles ut ved Universitetet i Bergen.
Gilroy: Arven er omstridt
Fjorårets Holbergprisvinner, rasismeforskeren Paul Gilroy, har uttalt at det er «greit» at statuen forsvinner om folk vil det, selv om han ikke tror det vil redusere fordommer.
I e-post til Khrono skriver Gilroy nå: Jeg har aldri hevdet å kjenne alle detaljer i Holbergs investeringer (i slavehandel, red.merkn.). (…) Arven etter opplysningstiden har vært omstridt i flere århundrer. Jeg synes det er strålende at debatten er vekket til live»
Kampanjen som til nå har samlet nær 5000 underskrifter har vært omtalt i flere medier og utløst flere motinnlegg og kronikker der budskapet er at Holberg slett ikke var en bidragsyter til slavehandel. «Fake news» var professor ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berges karakteristikk av oppslag i Khrono, etter at sakprosaforfatter Marianne Solberg skrev i Klassekampen at «Holbergs formue har ingenting med slavehandel å gjøre».
I intervju i Khrono sier en av Norges fremste Holberg-kjennere, Jørgen Sejersted ved Universitetet i Bergen, at Holberg var en kritiker av slavehandel og rasisme.
Rett til å mene
Landro beskylder både Mortensen og Olsen for «intellektuell slapphet».
«Det har Landro rett til å mene», er Olsens respons, uten at han utbroderer dette nærmere.
Olsen åpnet i Khrono for å fjerne Holberg-statuene, «dersom det store flertallet vil». Det står han ved, skriver han til Khrono. (…) ja, jeg mener vedtak som er fattet av demokratisk valgte organer skal følges. Uansett om jeg er enig i eller uenig i selve saken». Han legger til at han ikke har faglige forutsetninger for å vurdere om Holberg var rasist eller ikke.
Khrono har forsøkt å nå initiativtakeren til den omtalte underskriftkampanjen «Ta ned rasist/slavehandler-statuene i Norge!», Yasmin Zannachi, men har ikke lykkes med det.