Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell 24. januar 2025 - 19:17
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Harvard-ledere holdt slaver på campus. Nå blar universitetet opp en milliard Det prestisjetunge Harvard University slapp nettopp en rapport som er både «disturbing and even shocking» om universitetets tidligere forbindelser til slaveri og menneskehandel.
Problematisk beskrivelse av «kanselleringskultur» i Kierulf-rapporten I rapporten om akademisk ytringsfrihet pekes det på «kanselleringskultur» som en trussel. Likevel bidrar Kierulf-utvalgets bruk av begrepet til en potensiell utdefinering av visse stemmer.
Ukraina i den akademiske blindsonen «Altfor ofte har Ukraina blitt forstått og forklart av Russlandforskere- og eksperter med et begrepsapparat og analyser som passer for og er hentet fra Russland, ikke Ukraina.»
Debattklima i akademia ligner mer og mer på en skyttergrav — At vi ikke har et miljø der alle kan delta i en hvilken som helst debatt er et onde akademia må til livs så snart som mulig, skriver forsker Tony Sandset.
Lessons learned from the structural discrimination seminar in Bø One thing we've learned, is to not hold back on discussing structural discrimination in its various forms, but to embrace the challenge.
Avkoloniseringsdebattens politiske blindveier Debatten om avkolonialisering viser at vi må bli flinkere til å skille mellom politiske og vitenskapsteoretiske diskusjoner.
I debatten om avkolonisering har vi alle noe å frykte Bekymringen for at avkolonisering av akademia vil ende i relativisme og politisering er forståelig, men overdrevet.
Skulda for rasisme etter «porno»-forelesing. No vil rektor endre undervisninga Ei intern gransking på Malmö universitet har konkludert: Forelesarane må bli flinkare til å forstå komplekse samfunnspørsmål og postkolonial teori.
Studentene trenger styrket ytringsfrihet Studentenes behov for akademiske ytringsfrihet er stort når deres meninger blir møtt med hets og sjikane på internett gjennom hele døgnet.
A missed opportunity? The need for critical examinations and constructive dialogues in creating socially sustainable university futures.
Debatten går, kan man bytte navn på kunstverk? Tja, sier kunsthistorikere Munch-museet inviterer publikum til å gi navn til noen av Edvard Munch sine verk. — Dersom man gjør dette som del av cancel culture, så er det problematisk, sier kunsthistoriker.
Statue av imperialisten Cecil Rhodes får likevel stå ved Oxford-universitet Demonstrasjonar, granskingskommisjon, politisk press og eit styre som ville fjerne statuen. Cecil Rhodes får likevel stå ved Oriel College.
Sørafrikansk universitetsleiar i London «frikjent» etter bruk av «n-ordet» Direktør ved London School of Oriental and African Studies, Adam Habib, blei suspendert og sett under gransking etter å ha brukt «n-ordet». No får han gå på jobben igjen.
— Hadde Hamsun vore tyskar, hadde ein aldri kalla opp eit senter etter han Kan ein sjå på Hamsun som nazist på den eine sida, og forfattar på den andre? Nei, seier UiO-professor Ståle Dingstad, og vil helst fjerna Hamsunsenteret på Hamarøy. — Dingstad klarar ikkje å skilja snørr og bart, er svaret frå Tromsø.
Vil avlyse «hysteriet» om ytringsfridom i akademia Det er ein myte at ytringsfridomen er under press i akademia, meiner doktorgradsstipendiat Tellef Solbakk Raabe.
Full «krig» om avkolonisering på Kunstakademiet i København Instituttleiar måtte gå på dagen etter å ha tatt på seg ansvaret for å ha kasta byste av kong Frederik V på sjøen.
«Den vitskapelege rasismen har ingen mor» Carl von Linné gjorde det, Noregs første kvinnelege professor gjorde det: legitimerte samtidas rasistiske idear. Men det gjer ingen av dei til skurkar, meiner historikar.
Carl von Linné og UiOs samfunnsansvar Patji Alnæs-Katjavivi etterlyser mer og nyasert informasjon om Carl von Linné på Universitetet i Oslos nettsider.
Leksikon vil rasisme-sjekke Linné: — Komplekst å slå fast Ingen har så vidt redaktøren kjenner til stilt spørsmål om Store norske leksikons artikkel om Carl von Linné. Nå vil han likevel se nærmere på menneskesynet hans.
— Det er ikke amerikanske tilstander i norsk akademia — Vi trenger ikke å importere problemer som vi ikke har, og det er viktig at vi kan si ting som kan føles utfordrende og vondt, mener rektor Svein Stølen.
Historieløshet og antirasisme Kravene om fjerning av minnesmerker og statuer av hvite historiske personligheter er ofte preget av en påfallende historieløshet, skriver Stig S. Frøland.
Den «rasistiske» benkens skjebne er avgjort Ledelsen ved Naturhistorisk museum har diskutert saken i dag.
Bydel mener benk er ekskluderende. Vil ha den fjernet Bydelsutvalget i Gamle Oslo mener en benk dedikert til vitenskapmann Carl von Linné skaper en utrygg atmosfære i Botanisk hage. Nå vil de be Universitetet i Oslo om å vurdere å fjerne den.
Stempla som «skamlaus rasist» – blir fjerna frå universitet Universitetet i Edinburgh endrar namn på hovudbygg etter krav frå studentar.
Avviser intellektuell slapphet i strid om statuer Flere reagerer på at Holbergprisens faglige leder, Ellen Mortensen, åpnet for å fjerne statuer av Holberg, «dersom flertallet vil». De misforstår, mener Mortensen.
Holberg var en kritiker av slave- og rasetenkingen — Ludvig Holberg uttaler seg eksplisitt om at hudfarge bare er en tilfeldig egenskap ved mennesket, sier en av Norges fremste Holberg-kjennere, Jørgen Sejersted.
Ta ned statuen? – Da må man også ta ned Holbergprisen Ludvig Holberg-statuene bør kunne fjernes om folk vil det, mener UiB-rektor. Medlem i Holbergkomiteen, som deler ut «humanioras nobelpris», er helt uenig.
Helt greit å fjerne Holberg-statuen, mener vinner av Holbergprisen Fjorårets mottaker av Holbergprisen, rasismeforskeren Paul Gilroy, tror ikke fjerning av statuer tar bort fordommer. Men han har ikke noe imot om Holberg faller.
Avkolonisering vil gi en mer robust vitenskap Vi er alle påvirket av strukturer i samfunnet som ekskluderer og skiller mennesker. I vitenskapen blir dette tydelig når man ser på hvem sin kunnskap som blir anerkjent og hva det undervises i. I vitenskapens navn er det berettiget å stille kritiske spørsmål til dette.
Passer man ikke inn i stereotypiene, eksisterer man plutselig ikke Avkolonisering. Avkolonisering av akademia er litt som å ta innover seg at mais ikke bare er mais, skriver leder av SAIH, Sunniva Folgen Høiskar og leder av den samiske ungdomsorganisasjonen, Noereh, Elen Ravna.
Studenter om britiske universiteter: De er et produkt av kolonialismen Storbritannia. Den nasjonale britiske studentunionen NUS legger ny tyngde bak kravet om avkolonisering av akademia.
Språk og avkolonisering Avkolonisering. Fredriksen og Øgård hevder at mangelen på egne urfolksuniversiteter «blir i praksis en videreføring av diskrimineringen fra kolonitiden». Dette er en særdeles drøy påstand, skriver medisinprofessor Stig S. Frøland.
Språk er en bro til forståelse, fellesskap og lærelyst Avkolonisering. Anerkjennelse av urfolksuniversiteter handler ikke om å endre vitenskapens prinsipper og metoder eller erstatte vestlig kunnskap, men om å anerkjenne og respektere at andre perspektiver og kunnskapssystemer har en verdi, skriver UiT-førsteamanuensis Lill Tove Fredriksen og SAIH-leder Beathe Øgård.
De rettroendes kamp mot hedningene Avkolonisering. Er det akademiske korthus så skjørt at det ikke vil tåle jordskjelvet som årets SAIH-tier har utløst, spør førsteamanuensis ved UiT, Lill Tove Fredriksen.
Veiden kritisk til rektor Rice' (av)kolonisering på OsloMet Avkolonisering. Rektor Curt Rice ved OsloMet roser krav om avkolonisering av akademia, skriver Minerva. — Feil, sier Curt Rice. — Tøysete og Trump-nivå av Rice, mener Pål Veiden.
Steile fronter og meningsfull debatt Avkolonisering. Dag Herbjørnsrud beklager at avkoloniseringsdebatten sporet av, samtidig som han vil ha seg frabedt ethvert forsøk på nyansering.
Sitatfusk, manipulering og avkolonisering Avkolonisering. Først sporet den norske debatten om avkolonisering av akademia av. Så gjorde fem rektorer den enda verre med sitatfusk og omskriving av universitetenes historie.
Steile fronter i debatten om avkolonisering av akademia Avkolonisering. Debatten om avkolonisering av høyere utdanning splitter akademia. Tirsdag 18. september prøver SAIH seg på et seminar for å rydde opp i begrepsbruken på avkolonisering. Se debatt i opptak her.
Ja til kunnskap og flere perspektiver i norsk akademia Avkolonisering. SAIH ønsker en konstruktiv og mangfoldig debatt om avkolonisering av høyere utdanning, og synes det er uheldig om enkelte norske akademikere ikke kjenner seg igjen i den.
Nyeste artikler
Styrk yrkesfagløpet og få flere i varig arbeid
Vi trenger mer enn samfunnsmedisinsk kompetanse for å sikre god folkehelse
Nordiske universiteter trenger økt kompetanse innen beredskap
Å få flere gutter til å velge helsefag vil bidra til å løse mangelen på helsepersonell
Ledere i akademia kan med fordel «lede mindre»
Mest lest
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Vil legge om doktorgradsutdanninger
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»