Økonomi

Avlyser fire mastere på grunn av økonomisk svikt

OsloMet avlyser årets opptak til fire masterprogrammer i helsevitenskap. Årsaken er store økonomiske problemer ved fakultetet.

Dekan Marit Kirkevold sier at de er nødt til å ta grep for å sikre økonomien og utdanningene. Derfor fryser de opptak på fire av spesialiseringene på masterstudiet i helsevitenskap i år.
Publisert

Onsdag fikk ansatte på masterprogrammene beskjed om at dekan Marit Kirkevold avlyser årets opp tak på master i sykepleie, master i kreftsykepleie, master i samfunnsernæring og master i ernæring for helsepersonell.

Årsaken er den økonomiske situasjonen ved Fakultet for helsevitenskap. Der er det innført ansettelsesstopp, underskuddet i 2023 ble på 23,6 millioner kroner, og færre studenter, spesielt på bachelor i sykepleie, betyr at det må iverksettes harde sparetiltak, går det fram av dekanens saksdokumenter til fakultetsstyret.

Lyn fra klar himmel

Avlysningen av årets opptak kom svært overraskende på de ansatte på masterprogrammene.

— Det kom som lyn fra klar himmel. Jeg har ikke vært med på denne beslutningen i det hele tatt, sier professor Inger Utne, som er ansvarlig for masterprogrammet i kreftsykepleie.

Hun sier videre at de har vært klar over at fakultetet har dårlig økonomi, men at de ikke har fått noen beskjed om at programmet var i faresonen.

— Dette er en beslutning jeg er svært imot, og jeg er bekymret for konsekvensene det vil få, ikke minst fordi behovet for kreftsykepleiere er stort i helsetjenestene, sier hun.

Utne viser dessuten til gode søkertall til programmet, der søknadsfristen var 1. mars. Det var 81 førsteprioritetssøkere til de 25 studieplassene, hvorav 61 var kvalifiserte.

Professor i kreftsykepleie, Inger Utne. I 2023 fikk hun Kreftforeningens hederspris for sin innsats for kreftsykepleierutdanningen i Norge.

Begrunner med få søkere

Søkerne til de fire masterprogrammene har nå fått beskjed om at opptaket er avlyst.

I en melding sendt til de som har søkt master i sykepleie, klinisk forskning og fagutvikling, står det at årsaken til avlysningen er for få kvalifiserte søkere.

Ifølge opplysninger Khrono har fått, var det imidlertid 91 førstevalgssøkere til de 35 studieplassene på programmet.

Problemet skal likevel være at mange erfaringsmessig ikke møter opp når studiet begynner.

De fire masterprogrammene er spesialiseringer under paraplyen Master i helsevitenskap, som også har flere andre spesialiseringer, blant annet master i helsesykepleie og fysioterapi.

Fra før har Fakultet for helsevitenskap satt i gang en nedleggingssak for bachelorprogrammet i tannteknikk.

Dekan: Er nødt til å ta grep

Dekan Marit Kirkevold sier i en kommentar at fakultetet har satt i verk en rekke tiltak. 

— Vi har innført ansettelsesstopp fra 1. februar og jobber nå med å se på både undervisnings-, sensurkostnader og FoU-ressurser, sier hun.

Kirkevold sier videre at noen av masterprogrammene over lengre tid har hatt for få studenter til at det bærer seg økonomisk.

— Dette har ført til at vi har måttet overføre ressurser fra bachelorutdanningene for å få det til å gå rundt. Nå er vi nødt til å ta noen grep for å sikre økonomien og utdanningene, derfor fryser vi opptak på fire av spesialiseringene på masterstudiet i helsevitenskap i år. Vi skal nå bruke tid på å se på ressursbruken på masterprogrammene og jobbe for å gjøre utdanningene mer bærekraftige, sier hun.

OUS reagerer

Ved Oslo universitetssykehus er reaksjonene kraftige på at opptaket til master i kreftsykepleie er avlyst, får Khrono opplyst. Sykehuset er samarbeidspartner for OsloMet om masterprogrammet.

OUS reagerer på ikke å være tatt med i prosessen, og at avgjørelsen om å avlyse opptaket kom svært overraskende.

I et notat Khrono har fått tilgang til, kritiserer OUS blant annet at beskjeden om avlysning kommer altfor sent, lenge etter at søknadsfristen gikk ut og uten av sykehuset var informert på forhånd.

OUS viser blant annet til økende antall krefttilfeller med økt overlevelsesrate, som gir behov for mer spesialisert omsorg og langvarig oppfølging av kreftpasienter.

«Vi ser et stadig større behov for spesialisert kunnskap og kompetanse og mastergraden i kreftsykepleie er helt nødvendig for å møte fremtidens utfordringer», heter det.

Underskudd i 2024 også

I 2024 er prognosen ved Fakultet for helsevitenskap ved OsloMet et underskudd på 19,7 millioner kroner. Av dette er 16,2 millioner knyttet til det største instituttet, Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid.

En vesentlig svakere studiepoengproduksjon i 2023 enn forventet, spesielt på bachelor i sykepleie, vil dessuten gi en inntektssvikt i 2025 på 19,6 millioner kroner, går det fram av sakspapirer til fakultetsstyremøtene 29. februar og 18. april.

Ansettelsesstoppen ble innført fra februar, og linjeledernes fullmakt til å lyse ut stillinger er inndratt. Dekanen skal unntaksvis kunne godkjenne utlysning av kritiske stillinger, heter det.

Dette er det kraftigste tiltaket som er satt inn så langt for å få økonomien på rett kjøl, går det fram av styrepapirene.

«Fakultetsledelsen har tett dialog med rektor og universitetsledelsen om hvilke ytterligere grep som kan gjøres for å oppnå rask balanse. For å komme i balanse må fakultetet gjøre mer av noen type aktiviteter og mindre av andre», skriver dekanen til fakultetsstyret 18. april.

Powered by Labrador CMS