Danmark
Antall språksøknader falt med over en tredjedel
Danmark ser et betydelig fall i antall studenter som vil studere fremmedspråk.
Det er ikke i bare i Norge at flere språkutdannelser sliter med rekrutteringen. I Danmark har antall søkere til språkutdannelser falt med 37 prosent siden 2020, fra 2630 til 1643 søkere, skriver Politiken.
Danmarks utdannings- og forskningsminister Christina Egelund sier til avisen at hun er meget bekymret over utviklingen.
— Engelsk er blitt et dominerende internasjonalt språk, og det er veldig fint. Det er viktig at vi er en del av det europeiske fellesskapet. Det er veldig veldig viktig at våre unge utdanner seg slik at vi også har folk som kan både tysk og fransk i tillegg til engelsk, sier hun.
— Feil at språkstudier fører til ledighet
Leder for politikk og presse i Dansk magisterforening, Mette Fjord, mener vi må avlive myten om at det er høy ledighet blant språkutdannede.
— Tidligere var det en del arbeidsledighet blant de som hadde studert humanistiske fag, men nå kommer de fleste raskt ut i jobb. Vi mangler allerede tolker i EU og det vil gå utover fremtidige videregåendeelever dersom det ikke er nok som kan undervise dem på et høyt nok nivå i språkfag, sier hun til Politiken.
Færre søkere i Norge også
I Norge er ikke fallet i søkertallet like bratt, men fortsatt betydelig. På fem år er det 26 prosent færre førsteprioritetssøkere til tysk- og franskstudier. Det viser en sammenstilling av tall fra NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, Universitetet i Sørøst-Norge, Universitetet i Tromsø, Universitetet i Agder og Høgskolen i Østfold som Fremmedspråksenteret har laget.
— Ser vi tilbake til 2020, er det nedgang for mesteparten av fremmedspråkene. Sammenlagt har fransk, spansk og tysk over hele landet færre førstevalgssøkere enn rettsvitenskap i Oslo alene. Fransk går ned, tysk går ned, japansk og kinesisk går ned, sa leder av Fremmedspråksenteret Gerard Doetjes nylig til Khrono.
Økning i masterstudenter totalt
Når man tar med alle språkstudier i Norge, inkludert engelsk, ser tallene imidlertid noe lysere ut. Antall masterstudenter i språk øker noe, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (se graf).
Antallet studenter har falt mest i tysk og fransk i tråd med søkertallene, men faller også for både engelsk og tegnspråk, ifølge SSB:
Koreansk og hebraisk øker i USA
Amerikanske universiteter og høyskoler har også sett en nedgang i antallet studenter som ønsker å lære fremmedspråk. Ifølge en rapport fra Modern Language Association, har antallet språkstudenter falt med 16 prosent fra høsten 2016 til høsten 2021.
Fallet er verst for de europeiske språkene. Fransk hadde størst nedgang etterfulgt av portugisisk, latin, italiensk og spansk. Tre språkstudier har imidlertid fått flere studenter: amerikansk tegnspråk, koreansk og hebraisk, skriver Inside Higher Education.
Ingen klar trend i Europa
Når vi ser på hele Europa under ett, er det ingen klar trend når det gjelder antall språkstudenter som avlegger eksamen i høyere utdanning. Tallene har variert mellom 142 000 og opp mot 152 000 studenter fra 2019 til 2022, viser tall fra Eurostat. Høyeste antall språkstudenter var i 2021 og laveste i 2022.
Italia, Tyskland og Frankrike troner øverst over land med flest språkstudenter. I Italia som ligger helt på topp, har antallet studenter som fullført språkutdanning økt fra 2019 til 2022 til over 33 000 studenter.