forskningsrådet

Anbefaler å bruke 2,6 milliarder kroner på tung regnekraft

Forskningsrådet mener at investeringen vil ha stor betydning for norsk konkurransekraft, kapasitet, kvalitet og samfunnssikkerhet i forskningen.

Direktør Mari Sundli Tveit og Forskningsrådet anbefaler at det satses tungt på tunregnekraft.

— Vi anbefaler å investere minst 2,6 milliarder kroner i tungregneressurser de neste fem årene.

Det sier direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, i en pressemelding.

Tungregnekraft og tungregning kan enklest forklares som bruk av kraftige datamaskiner og systemer til å behandle datamengder som er for store for vanlig datamaskiner.

«High Performance Computing»

På engelsk er tungregning kjent som High Performance Computing (HPC). Utviklingen av kunstig intelligens (KI) har bidratt til en enorm økning i behovet for tungregnekraft, slik at kapasiteten allerede i dag er for liten, står det i pressemeldingen fra Forskningsrådet.

Opptrappingsplanen for tungregnings­ressurser er en av Forskningsrådets anbefalinger i en rapport som Kunnskapsdepartementet har bestilt fra Forskningsrådet.

Selv om det er usikkert hvilke tungregningsressurser vi vil trenge i fremtiden, peker rapporten på at behovet er stort og voksende, og at KI blir mer relevant for stadig flere forskningsfelt og for offentlige og private aktører.

Frykter gapet vil øke

Mari Sundli Tveit frykter at gapet mellom behov og kapasitet vil øke dersom investeringene i tungregneressurser holdes på det samme nivået som i dag.

— Derfor er vår anbefaling å investere minst 2,6 milliarder kroner, gjentar forskningsdirektøren.

En viktig grunn til at Forskningsrådet anbefaler å investere betydelig i tungregneinfrastruktur, er ifølge rapporten å sikre at Norge har tilgang til tungregnekapasitet ved usikkerhet og kriser.

Grundig gjennomgang

Spesielt viktig er det å ha nasjonal kontroll over tungregneressurser som har oppgaver knyttet til forsvar, klima, helse, geofarer og matsikkerhet, står det i rapportens innledning.

Rapporten inneholder ellers en grundig gjennomgang av dagens tungregneressurser i Norge, og en redegjørelse for forventet utvikling de neste fem årene.

Anbefalingene gjelder flere områder, blant annet for samfunnsnyttige tjenester, kvanteteknologi, næringsliv og videre deltakelse i det europeiske tungregningssamarbeidet EuroHPC, står det avslutningsvis i pressemeldingen fra Forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS