Formidling

Aksjonerte mot Skrik-maleriet — fikk NTNU-pris 

Kristiina Visakorpi prøvde å lime seg fast til Munchs maleri Skrik. Hun mottok på vegne av Science Rebellion Norway pris av NTNU. 

Øyvind Gregersen, i strikkegenser, holder ut hånda til Kristiina Visakorpi, en kvinne med svart genser og brunt hår som smiler mot kamera. De står på en scene med en skjerm full av skrift i bakgrunnen.
Postdoktor Kristiina Visakorpi (midten) og stipendiat Angeline Bruls mottar prisen Communicator of the Year på vegne av Scientist Rebellion Norway, fra dekan ved Fakultet for naturvitenskap Øyvind Gregersen.
Publisert Sist oppdatert

Det har stormet rundt de mer ukonvensjonelle aksjonsmetodene til ulike klimaaktivister de siste årene. Blant annet da to aktivister fra Stopp Oljeletinga ville lime seg fast til maleriet Skrik, eller da gruppen sammen med Science Rebellion Norway og Extinction Rebellion stoppet trafikken ved NTNU for å protestere mot universitetets tilknytning til Equinor. 

Demonstranter går i veien
Science Rebellion hindrer trafikken inn til Trondheim.

Mens noen synes det er lite konstruktivt, ser andre formidlingsverdien. På den årlige fakultetsdagen til Fakultetet for Naturvitenskap ved NTNU, vant Science Rebellion Norway formidlingsprisen «Communicator of the Year», opplyser gruppen i en pressemelding. 

Postdoktor Kristiina Visakorpi ved NTNU var med på scenen og mottok prisen. Hun var en av de to som forsøkte lime seg fast til Skrik for et par år siden, da på vegne av kampanjen Stopp oljeletinga. Hun er også medlem i Science Rebellion Norway. 

— Jeg gratulerer Scientist Rebellion med prisen «Communicator of the year» ved Fakultet for Naturvitenskap. Prisen blir gitt for vitenskapsbasert kommunikasjon i media, vitenskapelig formidling og sosiale medier om menneskeskapte klimaendringer og de nødvendige tiltakene for å begrense klimaendringer, sier Øyvind Weiby Gregersen, dekan ved Fakultet for Naturvitenskap på NTNU.

Da Visakorpi og Lena Mair forsøkte lime seg til Skrik, var det flere som var kritiske. Blant annet kunsthistoriker Margrethe C. Stang ved NTNU, som mente slike aksjoner ville gjøre kunst mindre tilgjengelig i form av strengere sikkerhet. 

— Det er en destruktiv aksjonsform. Jeg foretrekker heller at de legger seg foran bilene i rushtrafikken. Det gir mer mening å aksjonere mot noe som kan knyttes til klimasaken, sa hun til Khrono den gang. 

Ikke noe å skjemmes over

— Som PhD-student nøler jeg ofte med å snakke om aktivismen min på jobben. Hva vil seniorforskerne tenke? Vil det påvirke mine framtidige jobbmuligheter hvis navnet mitt knyttes til Scientist Rebellion? Ved å premiere Scientist Rebellions formidlingsarbeid, har fakultetet mitt vist meg at det å kjempe for å redde planeten ikke er noe å skjemmes over, sier Angeline Bruls, som er doktorgradsstipendiat ved fakultetet. 

Selv om gruppen får mest oppmerksomhet rundt sin sivile ulydighet, som at de blokkerte trafikk ved Studentersamfunnet, eller at de gikk på ski over Elgeseter bru, driver de også mye annet formidlingsarbeid. Det er dette NTNU har lagt vekt på når de gir gruppen pris. 

Science Rebellion Norway har blant annet arrangert 14 klimakafeer på Antikvariatet og åpne forelesninger på NTNU med klimaforskere, deltatt på populærvitenskapelige arrangement, samt holdt vitenskapelige foredrag og workshops om forskningens rolle og akademikers ansvar i krisetider. Det er noe av grunnlaget juryen vektlegger: 

«SR Norway har en imponerende liste med formidling og aktiviteter. Bare det siste året har mer enn 40 aktiviteter dekket hele spekteret av redskaper for forskningsformidling. De kommuniserer med innovative og inkluderende metoder tilpasset ulike publikum, som inkluderer forskningsartikler, innlegg i media, lovlige demonstrasjoner, og aktiv bruk av sosiale medier.»

I tillegg påpeker juryen at de alltid kommuniserer basert på vitenskapelig bevis,» i sterk kontrakt til mye av den offentlige debatten».

Endringslogg. 12. januar kl. 07:53 har ingressen blitt endret for å presisere at Visakorpi mottok prisen på vegne av Science Rebellion Norway. Hun er ikke eksplisitt trukket frem av jury utover tilknytning til organisasjonen. 

Powered by Labrador CMS