Advokat Klausen hardt ut mot Nord universitet i statsråd Kjerkols fuskesak
TV2 har fått tilgang til et brev fra Ingvild Kjerkols advokat til Nord universitet. Der stiller advokaten spørsmål ved blant annet det rettslige grunnlaget for at universitetet i det hele tatt skal vurdere statsrådens master på nytt.
Helseminister Ingvild Kjerkol og hennes advokat, Marianne Klausen, har tilsynelatende valgt en tøff strategi for å slå tilbake mot avsløringer av tekstlikhet og påstander om mulig fusk i statsrådens masteroppgave i helseledelse fra 2021.
tv2.no skrev på fredag at de har fått tilgang til et brev sendt fra Kjerkols advokat til Nord universitet 21. mars.
«Det er ønskelig at universitetet redegjør for hva som er bakgrunnen for at de mener at de har rettslig grunnlag for å på nytt vurdere om Kjerkol og medstudenten (TV 2 har fjernet navnet, red.anm.) har fusket», skriver Klausen, ifølge TV 2.
Nyhetskanalen siterer også videre fra brevet at: «Slik undertegnede vurderer saken fremstår det nå som at universitetet mener at de kan ta opp en studentsak på eget initiativ når de mener at det er grunnlag for dette».
Også kritisk til prosessen
Advokat Klausen, som tidligere har felt en rekke studenter for fusk som leder og nestleder i Felles klagenemnd, mener også ifølge brevet som er sitert at det er flere ting å innvende mot selve prosessen rundt saken ved Nord universitet.
Advokaten skal ha stilt spørsmål ved hvem som har utarbeidet en oversikt over potensielle fusketilfeller, hennes klienter mener seg også feilsitert i referater fra to oppklaringsmøter som studentene hadde med universitetet i slutten av februar. Klausen kritiserer også at universitetet skal ha sendt over fuskesaken til behandling studentenes klagenemnd lokalt, før referatene fra møtene var godkjent.
«Det er viktig å merke seg at mine klienter har vesentlige innspill og ingen av dem erkjenner at de har fusket», gjengir TV 2 advokaten.
Kjerkol er anklaget for å ha jukset og plagiert tekst i sin masteroppgave, etter at brukere på sosiale medier og undersøkelser fra flere medier har avdekket over 125 tekstlikheter. VG laget en oppdatert oversikt 2. april.
Full tillit fra Støre
Statsminister Jonas Gahr Støre var i januar raskt ute med å si at han hadde full tillit til statsråd Kjerkol selv om hun var anklaget for fusk på masteren sin. Og at han var glad for at Nord universitet skulle granske oppgaven slik som de gjør med andre studenter som er mistenkt for fusk.
På samme pressekonferanse uttalte han at han var enig i forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borchs avgjørelse av å gå av som statsråd etter avsløringer om fusk.
Universitet i Tromsø vedtok i mars å annullere den ti år gamle masteroppgaven til Sandra Borch (Sp) på grunn av juks og plagiering.
Les også: Hele talen til statsminister Støre om fuskesakene i regjeringen
Borch (Sp) hadde en annen tilnærming til sin fuskesak enn hennes regjeringskollega Kjerkol (Ap) har.
— Jeg er motivert for å skrive en ny masteroppgave og vil forsøke å finne tid til det. Utover det anser jeg saken som avsluttet fra min side, og vil framover ha fokus på å jobbe med viktige politiske saker i justiskomiteen og som stortingsrepresentant for Troms, skriver Borch i pressemeldingen, der hun også opplyste at hun ikke kom til å klage på annulleringen.
Jussprofessor om strategi
Jussprofessor Tarjei Bekkedal ved Universitetet i Oslo kommenterer brevet fra advokatene Klausen til Nord universitet på denne måten til TV 2:
— I denne situasjonen er det to løp en advokat kan kjøre. Det ene er å argumentere for at dette ikke er juks, det andre er å argumentere for at man ikke kan vurdere om det er juks eller ikke fordi det har gått for lang tid. I denne saken ser det ut til at de går for det siste, sier Bekkedal, og legger til:
— Som advokat vill jeg gått for det samme selv. I den rollen vil du få frem alt som kan være til fordel for din klient, sier han.
Bekkedal sa til Khrono i forrige uke at helseminister Ingvild Kjerkol utviste dårlig dømmekraft ved å velge Marianne Klausen som sin advokat i fuskesaken.
Han mente også at advokat og tidligere leder og nestleder i Felles klagenemnd, Marianne Klausen, viste dårlig rolleforståelse da hun takket ja til oppdraget.
Nemnda for klagesaker ved Nord universitet skal etter planen behandle fuskesaken mot Ingvild Kjerkol og hennes medforfatter på masteroppgaven førstkommende onsdag.