EUA-konferanse
Advarer universitetene mot å utnytte ukrainsk hjerneflukt
Presidenten for den europeiske universitetsalliansen EUA frykter at noen skal se talenter på flukt fra Ukraina som en mulighet til å fylle egne hull.
Budapest (Khrono): Universitetene må ikke se krigen i Ukraina som en mulighet til å sikre seg talenter.
Det var den glassklare beskjeden fra Michael Murphy, da presidenten for European University Association (EUA) snakket til europeiske universitetsledere under årskonferansen til EUA før helgen.
— Når ukrainere drar vestover for å finne en trygg havn, er det en fare for at noen universiteter, myndigheter og økonomiske sektorer ser det som en mulighet til å fylle noen hull. Min bekymring er at de skal prioritere nasjonale interesser heller enn interessene til Ukraina, utdyper Murphy overfor Khrono.
Han viser til ulike demografiske endringer, der noen land står overfor synkende studenttall og andre overfor talenter som forlater landet.
Millioner har flyktet etter invasjonen
Antallet som har flyktet fra Ukraina etter den russiske invasjonen nærmer seg ifølge FN 5,2 millioner. I tillegg er rundt 7,7 millioner på flukt i eget land.
Ifølge en rapport fra EUA hadde rundt 58 vitenskapelige institusjoner fått betydelig skade på eiendommer og lokaler i starten av april, det utgjorde nesten 15 prosent av forskningsinfrastrukturen til høyere utdanning og forskningsinstitusjoner, skriver de og legger til at tallet stiger.
Murphys budskap ble servert etter at to ukrainske universitetsledere hadde beskrevet hvordan høyere utdanningsinstitusjoner var rammet av ødelagt infrastruktur og hjerneflukt.
Det er denne hjerneflukten Murphy advarer mot å utnytte.
— Alt vi gjør for å støtte dem må være innrettet slik at en legger til rette for at de etter hvert kan reise tilbake til Ukraina. Hvis ikke vil du ikke ha et fungerende Ukraina i framtida, sier han.
Underviser på nett
Han legger til at det ikke er tvil om at en betydelig andel av dem som reiser ikke kommer til å reise tilbake, spesielt om krigen trekker ut i tid.
Murphy mener en kan se for seg en situasjon der noen universiteter i andre europeiske land vil ønske å fylle egne benker med ukrainske studenter, mens de samme studentene kan studere på nett ved sine ukrainske universiteter, som har gått online etter invasjonen. Det er det siste en må prioritere å støtte opp om, mener han.
— Gjør ressursene dine tilgjengelig for dem, gjør tilbudet ditt på nett tilgjengelig for ukrainske institusjoner, men du må hele tiden spørre deg selv om det du gjør til syvende og sist er i din egen interesse, eller det ukrainske samfunnets interesse. Det er utfordringen, sier han.
Ifølge den nevnte EUA-rapporten hadde halvparten av institusjonene innen høyere utdanning i Ukraina gått over til nettbasert fjernundervisning innen slutten av mars.
Peker også på russisk hjerneflukt
Murphy mener sektoren også må forholde seg til hjerneflukt fra Russland.
— Talentfulle folk har en tendens til å forlate illiberale land, så det er uunngåelig med hjerneflukt fra Russland, mener han.
Også her mener han det må legges til rette for at det skal kunne reise tilbake på sikt, samtidig som de ønskes velkomne nå.
EUA suspenderte i mars medlemskapet for 12 russiske universiteter, etter at rektorene ved universitetene hadde signert en uttalelse der over 180 russiske universitetsledere gikk ut med full støtte til Vladimir Putin og invasjonen av Ukraina.
På den andre siden har flere tusen russiske forskere signert på opprop mot krigen.
Murphy sier at de hadde lange diskusjoner i starten av krigen om hvordan de skulle forholde seg til russiske institusjoner.
— Vi gjorde det veldig klart at vi ser på dem på to nivåer, du har byråkratiet og lederskap til universitetssamfunnet og du har universitetssamfunnet selv, sier han og legger til at samtidig som de suspenderte russiske medlemsuniversiteter, anbefalte de å fortsette en-til-en-samarbeid.
I en uttalelse fra mars anbefalte de ledere for medlemsuniversiteter og rektorkonferanser om å «verifisere og sikre at de bare engasjerer seg i nye samarbeid med organisasjoner fra Russland når disse er tydelig basert på felles europeiske verdier».
— Vi vil ikke straffe eller skade de som har samme verdier som oss. Derfor tok vi en mer nyansert tilnærming i en tid da EU-kommisjonen og noen vestlige regjeringer, ba om fullstendig stans i samarbeidet.
Peker på høy andel med høyere utdanning
Murphy sier det er en annen ting han mener europeiske universiteter kanskje må reflektere mer over:
— I tiår, i kanskje hundre år, har vi sagt at utdanning er en siviliserende faktor og at jo mer utdannet befolkning er, jo sterkere er fundamentet for demokratiet. Vi har et dilemma her. Vi står overfor et land, Russland, som er blant de med høyest andelen av befolkningen med høyere utdanning av alle land i European Higher Education Area. Likevel har samfunnet gjort det mulig å etablere et autokratisk regime som føler seg fri til å invadere land.
Han spør om det ikke er selve tilbudet om høyere utdanning som er viktig, men hva den høyere utdanningen er.