Krigen i Ukraina

Russiske rektorer med full støtte til Putin og hæren

Over 180 russiske universitetsledere har signert en uttalelse med støtte til invasjonen av Ukraina. – Opptrer som en integrert del av russiske myndigheters propagandaapparat, sier statssekretær.

Den russiske presidenten Vladimir Putin under et besøk på Moskvas statlige universitet, sammen med rektor Viktor Sadovnichy, som også er president for den russiske rektorkonferansen,
Publisert Sist oppdatert

Bucuresti (Khrono): Mens flere tusen russiske forskere protesterer mot den russiske invasjonen og ber om en umiddelbar slutt på krigen i Ukraina, er tonen en ganske annen fra russisk universitetsledelse.

I en uttalelse som låter som om den kunne ha kommet fra Kreml, går lederne for russiske universiteter ut med støtte til president Vladimir Putin og den russiske hærens invasjon av Ukraina.

– In times like these it is of the utmost importance to support our country, our army, which defends our safety, and our President, who has taken perhaps the most difficult and painful, but necessary, decision of his life, heter det i en engelsk oversettelse av uttalelsen.

Uttalelsen kommer fra den russiske rektorkonferansen (RUR) og er signert av over 180 universitetsledere.

Rektorene hevder videre at det er deres «main duty» å «continue uninterrupted the process of education, instilling in the young a feeling of patriotism and wish to serve the Motherland».

Er ikke overrasket over uttalelsen

Instituttleder Martin Paulsen ved Institutt for fremmedspråk på Universitetet i Bergen sier til Khrono at det er en annen tilnærming til hva universitetene skal være i Russland enn vi er vant til i Norge.

– Vi er vant til at universitetene skal være kritiske institusjoner, som stiller spørsmål ved etablerte sannheter, sier han.

Paulsen er ikke overrasket over uttalelsen:

– Nei, dessverre, dette er tendenser vi har sett over tid. Institusjonene er i større og større grad blitt knyttet til staten, autonomien er mindre og mindre framtredende. Jeg hadde samtaler med russiske kollegaer for kanskje ti år siden, som sa de ønsket seg bort fra Russland, fordi de opplevde at meningsrommet ble innskrenket. Min opplevelse er at ting er blitt gradvis vanskeligere i den perioden, parallelt med at menneskerettighetssituasjonen, for folk som har andre ståsteder enn den politiske ledelsen er det blitt stadig vanskeligere.

Russland «has decided to finally end the eighty-year long opposition of Ukraine and Donbass, achieve demilitarisation and de-nazification of Ukraine and thus protect itself from rising military threaths», heter det i rektor-uttalelsen, som Paulsen mener er som et ekko av Kreml.

– Det høres veldig ut som en versjon av historien Putin ga oss for et par uker siden, sier han.

Statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel i Kunnskapsdepartementet skriver dette til Khrono om uttalelsen:

– Denne uttalelsen fra nesten 200 russiske universitetsrektorer viser at de tiltakene vi innførte sist fredag dessverre var helt nødvendige. Jeg beklager at så mange russiske universiteter opptrer som en integrert del av russiske myndigheters propagandaapparat.

– Oppgaven til universitetsledere å være lojal

Etter å ha sett over listen over hvem som har skrevet under sier Martin Paulsen at den så langt han kan se inkluderer alle universiteter av betydning i Russland. Unntaket må være uavhengige institusjoner som European University i St. Petersburg og deres partnere i den såkalte Nye universitetsligaen som ble opprettet i fjor, sier han, men legger til at dette er relativt små institusjoner.

European University Alliance (EUA) svarte mandag på uttalelsen med å suspendere medlemskapet for 12 russiske universiteter der lederne har signert. Uttalelsen «står i diametral motsetning til de europeiske verdiene de forpliktet seg til da de ble medlemmer av EUA», heter det i en uttalelse der alliansen gjentar sin fordømmelse av invasjonen.

På spørsmål om han tror alle rektorene mener det, eller om det er andre grunner til at de signerer, svarer Paulsen slik:

– Det er ikke mulig å være rektor ved et statlig universitetet i Russland i dag og være i opposisjon til den politiske ledelsen i landet, slik jeg oppfatter det. Om de mener det personlig eller føler de må si det har jeg ikke forutsetning for å si, men det er ikke mulig å ha en avvikende holdning i en så sentral institusjon som et statlig universitet er. At det ikke er overraskende betyr ikke at det ikke er trist, det er fryktelig at det skal være slik.

– Hvorfor kommer det nå?

– Fordi det er oppgaven til ledelsen på ulike nivåer i Russland til å vise lojalitet til den politiske lederen, det er bestillingen som går ut i det politiske systemet. De skal vise lojalitet og støtte opp om ledelsen i det som for dem er en vanskelig tid. Har du en slik posisjon representerer du den russiske staten.

Det finnes et ord for det, sier Paulsen:

– I Russland har man i lang tid snakket om maktens vertikal, det handler om linja fra Putin på toppen og nedover i det politiske systemet. I dette systemet er det oppgaven til universitetsledere å være lojal.

En hardere linje

Uttalelsen markerer en tydelig hardere linje fra rektorene, skriver University World News og viser til en annen uttalelse, datert 2. mars, to dager før den siste uttalelsen. Her skriver de at Putin har «exhaustively explained the reasons for the difficult but forced decision to conduct a special military operation», men de gir ikke åpen støtte til den russiske aggresjonskrigen, skriver avisa.

De viser også til Jan Palmowski, generalsekretær i universitetsalliansen The Guild, som en av de som har reagert på den siste uttalelsen.

«Russian Rectors’ Union on Ukraine has it deeply wrong: the role of universities can never be to instil patriotism; in history such attempts have always led to disaster», skriver han på Twitter.

Mener det kan konsekvenser for kritiske forskere

Uttalelsen fra rektorene kommer samtidig som det meldes om knebling av journalister. Medier er blitt stengt og det er lagt begrensninger på medienes omtale av krigen. Ord som invasjon og krig er forbudt, det skal omtales som en militær spesialoperasjon, melder NTB.

Samtidig arresteres demonstranter. Ifølge organisasjonen OVD-info, som overvåker arrestasjoner under demonstrasjoner i Russland, arresterte politiet over 4300 personer under protester mot krigen i byer over hele Russland søndag. Siden invasjonen startet skal over 13.000 demonstranter være pågrepet, ifølge organisasjonen.

Flere tusen russiske forskere og forskningsjournalister har skrevet under på et åpent brev der de krever «umiddelbar stans av alle militære operasjoner rettet mot Ukraina» og «respekt for den ukrainske statens suverenitet og territorielle integritet».

Paulsen mener det er et åpenbart at uttalelsen fra rektorene kan få konsekvenser for forskere som går mot krigen.

– Vi hadde et eksempel med klimaforskeren i forkant av at FNs klimapanel slapp sin rapport forrige uke. Det var et møte i det internasjonale panelet som inkluderte representanter fra hele verden, også russere og ukrainere. Det ble slått stort opp at et av medlemmene i den russiske delegasjonen hadde unnskyldt seg overfor sin ukrainske kollega. Han ble intervjuet av et uavhengig russisk nyhetssted i etterkant, han fryktet for konsekvensen for sin stilling. Det er et konkret eksempel, det ligger i systemets natur, slik har det vært i Russland over en tid, er du kritisk til den politiske linja risikere du karrieren din, sier han.

Powered by Labrador CMS