universitetet i oslo

Thomas Hylland Eriksen er død

Thomas tok sosialantropologien ut av akademia og inn i allmennheten og bidro stort til at vi alle forstår samfunnet vi er en del av bedre, sier UiO-rektor Svein Stølen. Hylland Eriksen ble 62 år gammel.

Thomas Hylland Eriksen var åpen om kreftsykdommen som rammet han for vel to år siden.
Publisert Sist oppdatert

Professor Thomas Hylland Eriksen er død.

FAKTA

Thomas Hylland Eriksen

  • Født 1962. 
  • Var gift med  Kari J. Spjeldnæs. Sammen fikk de to barn.
  • Ble i 1991 ansatt ved Universitetet i Oslo, som førsteamanuensis. I 1995 ble han utnevnt til professor i en alder av 33 år.
  • Skrev en rekke faglitterære bøker og to skjønnlitterære romaner. 
  • Fra 2004 til 2010 ledet Eriksen det tverrfaglige forskningsprogrammet Culcom (Kulturell kompleksitet i det nye Norge) som studerte det kulturelle mangfoldet i samtidas norske samfunn.
  • Fra 2012 til 2017 ledet han prosjektet Overheating: The Three Crisis of Globalisation, finansiert av Det europeiske forskningsrådet (ERC).

— Vår Thomas, min elskede mann og vår snille pappa forlot oss fredelig og for alltid tidlig i kveld. Vi har lenge visst at hans enestående og eventyrlige liv ikke kunne vare så lenge som vi ønsket, skriver kona Kari J. Spjeldnæs på Facebook onsdag kveld.

Hylland Eriksen var professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, og var bare 33 år gammel da han ble professor. 

— Faget ville ikke vært det same

— Han var en av UiOs fremste akademikere, sier UiO-rektor Svein Stølen til VG.

Facebook skriver han at «Thomas tok sosialantropologien ut av akademia og inn i allmennheten og bidro stort til at vi alle forstår samfunnet vi er en del av bedre. Han var hardtarbeidende og produktiv til det siste — og har vært en av de fremste driverne for dette viktige fagfeltet både nasjonalt og internasjonalt. Sosialantropolog som fag ville ikke vært det samme uten hans enorme innsats gjennom mange tiår».

Mange kjente, norske akademikere har kommentert Stølens innlegg:

— En inspirator for mange, med stor betydning i lang tid. Et trist tap for landet idag, skriver tidligere NTNU-rektor Gunnar Bovim.

— Thomas Hylland Eriksen var en fremragende forsker og formidler og en stor inspirasjon langt utover sitt fagfelt, skriver Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit.

— En fremragende forsker og formidler har gått bort! Et stort tap for akademia, skriver Lise Øvreås, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi.

– Thomas Hylland Eriksen var en grenseløs akademiker. Hans solidaritet strakk seg langt ut over Universitetet i Oslo hvor han jobbet hele livet sitt. Forfulgte akademikere og studenter over hele verden har mistet en modig støttespiller, skriver Selma Bratberg, leder av SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale hjelpefond) i en e-post til Khrono.

— Et unikt menneske

Professor Thorgeir Kolshus, som er instituttleder ved Sosialantropologisk institutt på UiO, beskriver Hylland Eriksen slik til NRK:

— En internasjonal stor stjerne, men også en som studenter på førsteåret kunne sende e-post til og få svar.

Professor i biologi Dag O. Hessen var både nær venn og kollega med Eriksen. 

– Eriksen var et unikt menneske på alle vis, både intellektuelt og menneskelig, sier Hessen til Aftenposten.

Han trekker fram at  Eriksen hadde en egen evne til å kombinere den intellektuelle og den nysgjerrige delen, og det var nettopp denne kombinasjonen som gjorde ham til et helt spesielt menneske.

Kreftsyk

Hylland Eriksen fikk en alvorlig kreftdiagnose for flere år siden, noe han var åpen om.

— Som antropolog har jeg alltid vært opptatt av mennesker og hva som får dem til å ville leve. Så det kan være at jeg ville skrevet en slik bok uansett, men det er klart at den relativt omfattende personlige krisen jeg har vært gjennom fikk meg til å stoppe opp og tenke mer grunnleggende om det som betyr noe, sa han til Khrono i vår.

Da var professoren på turné med foredraget «Syv meninger med livet» som bygde på boken med samme navn. Minst 60 bøker gav han ut, var Hylland Eriksens eget anslag.

Da han møtte Khrono, fikk han fremdeles behandling for kreftsykdommen.

— Jeg setter mer pris på øyeblikkene, svarte han på spørsmål om han følte at han hadde dårlig tid.

Aktiv til det siste

Hylland Eriksen var aktiv helt til det siste. Han gav ut en bok i september i år, og så sent som 22. november var hans siste kronikk publisert i Morgenbladet. Professoren var fast spaltist der.

— Som intellektuell var han inkarnasjonen av fleksibilitet, han bød oss et reservoar av alternativer, albuerom og armslag. For dem av oss som aldri har lest og tenkt i norsk offentlighet uten Thomas Hylland Eriksen, fremstår han selv som den umistelige, skriver Morgenbladets kulturredaktør Bernhard Ellefsen i en kommentar som ble publisert torsdag morgen.

Sak oppdatert 28.11 kl 10.16 og 10.23 med flere reaksjoner

Powered by Labrador CMS