Lærerutdanninga
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
Instituttleder Ingfrid Thowsen varsler at hun har sagt opp sin stilling og går til ny stilling som prorektor utenfor NTNU. — Bidrar ikke til å trygge ansatte som står i en svært usikker situasjon, sier førstelektor Unni Eikeseth.
Instituttleder Ingfrid Thowsen har i dag i et brev til de ansatte meldt fra om at hun ikke vil søke en ny åremålsperiode ved Institutt for lærerutdanning (ILU).
Thowsen velger i stedet å forlate NTNU til fordel for Dronning Mauds Minne Høgskole, som utdanner barnehagelærere. Hun har takket ja til stillinga som prorektor ved høgskolen og starter på nyåret i 2025. Åremålsperioden hennes går 31. juli neste år, så hun slutter før åremålet er over.
— Dette er en jobb jeg gleder meg til å ta fatt på samtidig som det blir veldig rart å forlate ILU, skriver hun i innlegget.
— Tid for noe nytt
«Jeg har vært med ILU i tykt og tynt, medgang og motgang fra vi ble fusjonert som institutt, og før det hatt flere gode år på HiST», skriver hun og henviser til Høgskolen i Sør-Trøndelag som ble fusjonert inn i NTNU.
— Nå er det tid for noe nytt.
De er tøffe tak ved instituttet. 15 stillinger skal bort. Ansatte ved fire fagseksjoner er informert om at oppsigelsene skal skje ved fire fagseksjoner.
Mesteparten av støyten må fagseksjonen for matematikk ta. Her skal inntil 6 stillinger vekk. På fagseksjonene for samfunnsfag, norsk og naturfag er det snakk om at inntil 3 ansatte ved hver seksjon skal miste jobben.
— Mange lykkønskninger
Khrono har stilt Ingfrid Thowsen flere spørsmål. På spørsmål om jobbskiftet har sammenheng med situasjonen på lærerutdanninga med oppsigelser, svarer Ingfrid Thowsen kort:
— Nei.
— Du går til ny jobb, mens ILU-ansatte venter på å bli oppsagt – hva tenker du om det?
— Med utgangspunkt i at jeg ikke tenker å søke ny åremålsperiode så er det naturlig å se seg om etter ny jobb. Når muligheten dukket opp på DMMH var det spennende og noe jeg ønsket å søke på.
— Burde ikke du som leder stått løpet ut sammen med de ansatte når situasjonen er så prekær?
— Det er klart dette er noe jeg har tenkt på og kjenner på, men siden jeg ikke kommer til å søke ny periode og nedbemanning er noe ILU kommer til å stå i også i ny åremålsperiode, så vil dette være en viktig oppgave for ny instituttleder i fortsettelsen.
— Venter du reaksjoner fra ansatte på at du skifter jobb?
— Jeg har fått mange reaksjoner, alle positive og med lykkønskninger inn i ny jobb. Jeg tenker det viser at vi har et raust og godt fellesskap på ILU hvor kolleger ivaretar hverandre.
— Har det vært tøft å være leder for et institutt der ansatte må sies opp?
— Ja, det er det, men det er enda tøffere for de ansatte som blir berørt. Oppsigelser er siste utvei, og vi jobber fortsatt for å unngå dette, svarer hun Khrono.
Konstituering neste uke
Ingfrid Thowsen lover å stå løpet ut fram til jobbskiftet på nyåret.
— Fram til da vil jeg sørge for best mulig kontinuitet og framdrift i pågående arbeid og solid erfaringsoverføring til den som blir konstituert som instituttleder, skriver hun til de ansatte.
Neste uke vil dekan Tine Arntzen Hestbek komme med en orientering om konstituering av ny instituttleder og hva som skal skje med utlysning og etter hvert tilsetting av leder for neste åremålsperiode.
— Svært overraskende
Førstelektor Unni Eikeseth jobber ved naturfagseksjonen, der tre ansatte ligger an til å bli oppsagt.
— Dette var svært overraskende. Det at instituttleder går et halvt år før åremålet er over, og midt i en nedbemanningsprosess, bidrar ikke til å trygge tilsette som har stått i en svært stressende og usikker situasjon i flere måneder nå.
Videre peker hun på at den viktigste oppgaven ved instituttet akkurat nå, er delegert til nestleder Ruth Grüters. Hun leder arbeidet som skal føre til oppsigelser.
— Jeg håper dekan og rektor vil gjøre alt de kan for å sikre at dette ikke går utover de ansatte, sier Unni Eikeseth til Khrono.
Ruth Grüters sier til Khrono at hun ikke har tatt stilling til om hun vil søke jobben som instituttleder når den blir utlyst.
Khrono har torsdag formiddag vært i kontakt med flere ansatte. De gir uttrykk for at jobbskiftet kommer brått på. Reaksjonene veksler mellom lykkeønsker, sinne, overraskelse og ingen formening om kommende avgang.