forskningsetikk 

Disse skal granske Norges mest publiserende forsker

Granskingsrapporten skal være klar januar neste år. 

Bjørn K. Myskja, Tanja Pettersen og Dag W. Aksnes skal undersøke om Norges mest publiserende forsker har drevet med forskningsjuks.
Publisert

NTNU-professor i etikk og filosofi Bjørn K. Myskja leder granskingskomiteen som skal undersøke forskningen til Norges mest publiserende forsker gjennom flere år, Filippo Berto.

Komiteen vurdere om han har opptrådt vitenskapelig uredelig.

FAKTA

Dette er mandatet

Granskingskomiteen skal granske saken, med utgangspunkt i NTNUs retningslinjer for behandling av uredelighetssaker. Dette skal resultere i en skriftlig begrunnelse som tar stilling til følgende punkter: 

  • Om forskeren har opptrådt vitenskapelig uredelig eller ikke,
  •  Om det foreligger systemfeil ved institusjonen 
  • Om et vitenskapelig arbeid bør korrigeres eller trekkes tilbake.

Granskningskomitéen skal mer spesifikt:

  • 1) Vurdere innholdet i varselet, og alvorligheten av de varslede forhold ut fra dokumentasjonen som foreligger.
  • 2)Vurdere behov for, og eventuelt gjennomføre, ytterligere undersøkelser av forskerens vitenskapelige publikasjoner utover det som har kommet fram i varselet. Ytterligere undersøkelser kan bl.a. være nødvendig for å avklare spørsmålet om forskeren har opptrådt vitenskapelig uredelig eller ei, om flere artikler bør korrigeres eller trekkes tilbake eller om det er grunn til kritikk av andre forskere ved NTNU.
  • 3)  På bakgrunn av 1) og 2) vurdere hvorvidt det er grunnlag for systemkritikk og tiltak i NTNU som organisasjon.

Påvarslede skal gis anledning til å uttale seg om de faktisk forhold i varselet, samt komiteens uttalelse før denne ferdigstilles.

Myskja, som er tidligere prodekan ved NTNU, har også med seg Nifu-forsker Dag W. Aksnes og Tanja Pettersen ved Sintef Manufacturing i komiteen.

Aksnes er blant annet ekspert på vitenskapelig publisering og siteringer. Pettersen er forskningssjef innenfor materialteknologi.

To artikler i uka 

Italienske Filippo Berto, som er ekspert på utmatting i konstruksjoner, jobbet ved NTNU fra 2016 til 2023.

Her ledet han en en forskningsgruppe.

Mellom 2019 og 2022 hadde han navnet sitt på 471 vitenskapelige artikler, som tilsvarer to i uka. Ingen andre forskere i Norge var i nærheten av en så stor produksjon.

Så begynte en professor ved Universitetet i Oxford å granske artiklene hans. Professoren la ut bekymringsmeldinger på nettstedet PubPeer og varslet tidsskriftene.

Nå er seks av artiklene som Berto har vært forfatter på trukket tilbake blant annet på grunn av dobbeltpublisering, såkalt salamisering og dårlig henvisningsskikk, ifølge databasen til Retraction Watch.

Rapport neste år

Det var universitetsbibliotekar Per Steinede Refseth ved Høgskolen i Innlandet som varslet Forskningsetisk utvalg.

Varselet omfatter flere artikler.

Forskningsetisk utvalg har satt ned en uavhengig granskingskomite, som skal legge fram sin rapport for utvalget. Ifølge mandatet skulle de levere rapporten innen årets utgang, men dette blir litt forsinket.

Leder Bjørn K. Myskja sier til Khrono at de har som ambisjon å bli ferdige i løpet av januar neste år.

— Ekstremt høy publisering

Han sier de foreløpig har hatt et orienteringsmøte og et innledningsmøte, der de har lagt planene for arbeidet og avgrenset hva som skal undersøkes.

—  Dette dreier seg om en forskergruppe som har ekstremt stor publisering, så det er grenser for hva vi kan sette oss inn i.

Han sier de skal undersøke forholdene det konkret er varslet om. 

Det er imidlertid også varslet om forhold som ikke er innenfor deres mandat, sier han.

 Enkelte ting i varselet mener han er dårlig dokumentert og spekulativt, og det vil de heller ikke se på. 

Komiteen ser på hele forskernes ansettelsesperiode ved NTNU.

—  Det er konkrete eksempler i varselet. Men så må vi også se på totalen. For hvis det er snakk om gjenbruk, vil det også kunne være gjenbruk som ikke er konkret nevnt i varselet. Så vi må få en form for oversikt, men vi må fine balansen mellom å få oversikt og å være konkret, sier Myskja. 

Har ikke snakket med forskeren

Komiteen har ikke snakket med Berto ennå.

—  Men det vil vi selvsagt. Det står i forvaltningsloven at vi skal, og vi har jo en interesse av å høre hva han har å si. Vi har planlagt samtaler med han.

Etter at granskningskomiteen har lagt fram sin rapport, skal Forskningsetisk utvalg vurdere om det mener forskeren har opptrådt vitenskapelig uredelig.

I siste instans er det NTNU som institusjon som avgjør om den mener han har opptrådt vitenskapelig uredelig. Blir konklusjonen uredelihget, er det mulig å klage uttalelsen inn for  det nasjonale Granskingsutgvalget. 

Powered by Labrador CMS