universitetet i Bergen
70.000 i lønnsøkning til professor i tyskervitssaken
— Bedre med et lønnsløft enn en ren erstatning, sier en lettet psykologiprofessor Svein Larsen, som føler han har fått full oppreisning.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
— Vi ser at noen av våre uttalelser til media har kunnet stille deg i et dårligere lys enn det var grunnlag for, skriver Universitetet i Bergen i brev til professoren i den såkalte tyskervitssaken, Svein Larsen.
Alle klager fra studenter mot professoren er behandlet, avsluttet og lagt bort:
«Ei heller finner Universitetet i Bergen at du har mobbet, trakassert eller diskriminert noen av de studenter som har varslet», heter det i brevet.
Etter tre ukers saksbehandling har nå universitetet gitt innsyn i brevet som er gått fra UiB-ledelsen til professoren og hans advokat. Så 15 måneder etter at han fortalte den sterkt omstridte vitsen i en forelesning til studentene sine, kan den såkalte tyskervitssaken ha fått sin ende.
Glad for full oppreisning
Det er en svært lettet Svein Larsen som tar telefonen da Khrono ringer. Professoren har vært sykmeldt i mange uker allerede og vil fortsatt være det en god stund framover.
— Jeg ser på dette som en blank frifinnelse, full oppreisning og en klar innrømmelse fra universitetets side om at de har behandlet meg dårlig. «Tyskervits-saken» skulle aldri vært en sak, sier Larsen.
Som Khrono har skrevet tidligere, har studenten som klaget på professorens vits fått en kompensasjon på 10.000 kroner etter sterkt mediepress, samt fått dekket advokatutgiftene sine.
UiB har også dekket utgiftene til professorens advokat, Torkel Tveit. Advokaten mener også at UiB har vært erstatningspliktig overfor Larsen. Professoren er imidlertid ikke tilkjent erstatning eller kompensasjon, men har nylig fått et opprykk på tre lønnstrinn, som tilsvarer 70.000 kroner i året.
Saken ikke koblet til lønn
I brevet, som ble sendt midt i oktober, blir det sagt at lønn skal vurderes gjennom ordinære lønnsforhandlingsprosesser og at universitetet vil «gjøre en vurdering av din lønn opp mot sammenlignbare grupper, ansiennitet og vitenskapelig produksjon, samt den lønnsutviklingen du har hatt som professor».
— Lønnsvurderingen som skulle gjøres er allerede gjort, og du har gått opp noen lønnstrinn, nærmere 70.000 kroner i året?
— Ja, det stemmer. Men ifølge universitetet har ikke det noe med denne saken å gjøre. De skal ha vurdert min vitenskapelige produksjon og min øvrige arbeidsinnsats og på bakgrunn av dette funnet å kunne gi meg et lite lønnsløft. For meg er det uansett bedre med et lønnsløft enn en ren erstatning, sier Larsen.
Om advokathonorar og lønnsopprykk sier rektor Dag Rune Olsen:
— Vi har dekket advokatutgifter i flere saker. Når det gjelder lønnsøkning, er vi tydelig på at dette handler om ansiennitet og vitenskapelig produksjon. Vitsesaken er ikke koblet til lønn.
Glad for all støtte
«Universitetet i Bergen anerkjenner at du har hatt en urimelig belastning i forbindelse med saken, og at du fremdeles opplever situasjonen som krevende», heter det i brevet. Larsen har fått innvilget forskningstermin hele 2021 og så skal det vurderes andre arbeidsoppgaver dersom han ikke ønsker å gå tilbake til undervisning.
— Har du lyst til å undervise igjen?
— Ikke for øyeblikket. Det er vanskelig å se for seg hvordan jeg skal kunne slippe meg løs. Denne saken har tynget meg veldig. Men jeg føler meg lettet nå, føler meg mye bedre og kan hende får jeg igjen arbeidslysten. Jeg er også svært glad for all støtte jeg har fått fra mange kolleger og venner, kjente og ukjente, journalister og skribenter fra hele landet, og til og med fra utlandet.
Ytringsfrihet
Svein Larsen mener også at UiB har hindret ytringsfriheten hans etter at han i fjor fikk beskjed fra daværende instituttleder Anette Harris at hun som leder ville benytte styringsretten sin i saken og pålegge professoren om å «frastå fra ytringer av denne typen (koblinger mellom tyskere som invaderte Norge og tyske turister i dag) da det nå er blitt klart at dette kan virke krenkende for tyske studenter.»
— Rektor Dag Rune Olsen sa nettopp til Khrono at tyskervitssaken ikke handlet om ytringsfrihet?
— Det var jo det hele saken begynte med. De ga meg munnkurv. Det var det jeg reagerte på. Det er det hele den offentlige debatten har handlet om, også, sier professoren.
Larsen er også glad for at alle mottatte varsler mot ham nå er nullet ut og at det er vurdert og slått fast at han ikke har mobbet, trakassert eller diskriminert noen studenter.
I brevet, undertegnet av rektor Dag Rune Olsen og universitetsdirektør Kjell Bernstrøm, heter det at «Medieoppmerksomheten saken og håndteringen av denne har forårsaket, har hatt et omfang og en karakter som UiB ser har vært krevende for begge parter. Med en annen håndtering fra vår side er det også grunn til å tro at mediebelastningen ville vært annerledes».
— Jeg tenker særlig på en sak, der det nærmest var opplest og vedtatt at Larsen mobbet studenten. Selv om mange også har flokket seg rundt professoren og pekt på ytringsfriheten, har det vært et fokus som ikke har vært flatterende for ham som underviser, sier Olsen til Khrono.
— Forferdelig feil
— Hvordan vil dere håndtere konfliktsaker i fremtiden?
— Vi må lære oss å leve med uenighet. Uenighet i dag driver kunnskapen fremover. Men vi skal også ha et godt arbeids-og studiemiljø, uten at alle trenger å være bestekompiser, sier Olsen, og legger til:
— Vi har sett at SiFra-systemet ikke fungerer til slike saker som denne. Mange konflikter burde være relativt enkle å løse gjennom dialog, der man setter seg ned sammen rundt et bord.
Tillitsvalgt: Penger er penger
Forskerforbundets varslingsnemnd har nettopp avvist et varsel mot leder i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, Steinar Vagstads håndtering av tyskervitssaken - basert på et innlegg han skrev i Khrono.
— Hva synes du om å bruke lønnsopprykk som virkemiddel i en sak som tyskervitssaken heller enn erstatning?
— Det enkle svaret er at penger er penger, og at det er mindre viktig om pengene heter lønn eller erstatning, sier Vagstad.
Fagforeningslederen viser til at et litt mer omstendelig svar er at lønn er betaling for arbeid, mens erstatning i denne sammenhengen dreier seg om kompensasjon for påført økonomisk eller ikke-økonomisk skade. Han minner om at Forskerforbundet jobber for at deres medlemmer skal få skikkelig betalt for den jobben de gjør, og har «mindre greie på» hva som ville være en fornuftig erstatning i dette tilfellet.
— Larsen har hatt lav lønn i forhold til kolleger det er naturlig å sammenligne han med, og jeg er glad for at universitetsledelsen nå har gitt han en lønnsvurdering som har resultert i at han har fått en riktigere lønn. Larsen er slik jeg har forstått det fornøyd med denne løsningen og har droppet krav om ytterligere erstatning. Det føles godt å få landet denne saken, sier Steinar Vagstad.
Nyeste artikler
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år