gps-sporing
25.000 studenter kontrolleres med GPS-sporing
Opptil 25.000 studenter ved 13 universiteter og høgskoler blir GPS-sporet av en app når de registrerer seg for obligatorisk undervisning. Gode alternativer bør være på plass for at dette skal være greit, mener Datatilsynet.
13 universiteter og høgskoler er blant de som benytter seg av tjenester fra selskapet Noa — Notice of attendance. Det leverer sms-baserte tjenester for oppmøteregistrering ved semesterstart. I tillegg har det utviklet en app med GPS-sporing som brukes for å registrere studentenes oppmøte ved obligatorisk undervisning.
I appen må studentene gi sitt samtykke til å ta i bruk appen, og også samtykke til eventuelt å oppgi posisjonen sin for å kunne sjekke inn på campus.
— Studentene kan si nei til å bruke appen eller å oppgi posisjon, og da må lærerne registrere manuelt. Det informerer vi både studenter og ansatte om, sier Hege Longva, gründer og daglig leder i selskapet som står bak appen.
Seksjonssjef Camilla Nervik i Datatilsynet skriver i en e-post til Khrono at det som avgjør om en slik løsning kan være akseptabel, i tillegg til at de tekniske løsningene må tilfredsstille personvernkrav, er at det skal være enkelt for studentene å bruke alternative løsninger til appen hvis de vil reservere seg.
Ville ikke la seg spore
Journaliststudent Maria Maske ved OsloMet er blant studentene som har reservert seg, og som ikke synes alternativet til appen er helt enkelt.
— Jeg må fram til læreren for hver time og si ifra at jeg er der. Å laste ned appen føltes ikke som et valg fordi det ikke var lagt opp noe alternativ oppmøteregistrering. Da jeg stilte spørsmål ved at appen skulle kjenne til lokasjon, svarte læreren at de har stor tillit til appen. Noe jeg synes var rart ettersom den er helt nyinnført ved OsloMet, sier hun til Khrono.
Journaliststudenten forteller også at studentene er blitt informert av lærerne om at de må huske å sjekke seg ut dersom de drar tidlig fra skolen.
— Gjennom semesteret kommer lærerne nemlig til å gjennomføre tilfeldige kontroller av de tilstedeværende i klasserommet, sier hun.
Ved Institutt for journalistikk og mediefag svarer systemansvarlig Anders Graver Knudsen at de bare bruker den løsningen i appen som OsloMet har sagt de skal bruke.
— Vi bruker bare OsloMet sitt system for å registrere oppmøte. Dette er institusjonens valgte system, sier Knudsen.
1500 studenter ved OsloMet
10 statlige universiteter og høgskoler og 2 private høgskoler benytter den GPS-baserte appen for oppmøte for noen av sine studentgrupper. I tillegg til OsloMet er de statlige brukerne Universitetet i Agder, Universitetet i Sørøst-Norge, UiT Norges arktiske universitet, NTNU, Universitetet i Stavanger, Høgskulen i Volda, Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Molde og Høgskulen på Vestlandet.
De private er VID, Steinerhøyskolen og NSKI Høyskole.
Prorektor for utdanning ved OsloMet, Silje Fekjær, forteller at det i høst ved OsloMet er ca. 1500 studenter som bruker appen til undervisningsoppmøte.
— I emner som bruker appen sender faglærer informasjon til studentene på e-post eller Canvas med lenke til en nettside med informasjon om appen, herunder informasjon om hva studentene skal gjøre om de ikke ønsker å bruke appen. Ikke alle som registrerer oppmøte på OsloMet gjør det i Noa, også fagpersonweb eller penn og papir benyttes, skriver Fekjær i en e-post til Khrono.
Hun legger til:
— Bruken av Noa er fortsatt relativt ny for oss, og vi vil ta med oss erfaringene og tilbakemeldingene fra studentene i det videre arbeidet med oppmøteregistrering.
25.000 blir sporet
Longva i Noa understreker at appen innebærer at studentene sjekker seg inn selv og blir bevisst sitt eget oppmøte.
— Dette avlaster ansatte og sparer ansatte og lærerkrefter for mye arbeid. I tillegg blir datakvaliteten langt bedre, sier Longva.
Hun forteller at systemene deres er kontrollert av personverneksperter, og at GPS-registreringene ikke blir lagret i databasene deres.
— Vi har kanskje hørt om ti studenter som ikke har ønsket å bruke appen gjennom de seks-sju årene systemene har vært i bruk. I dag er det mellom 22-25.000 studenter som bruker appen, sier Longva. Hun legger i etterkant av intervjuet til at det ligger en mulighet i systemet med bruk av en QR-kode også, som læreren viser og studenee scanner, i tillegg til den manuelle registreringen.
— Forstår du at enkelte studenter kan reagere på at de blir sporet?
— Vi har utviklet et trygt og sikkert system. Vi trenger bare lokasjonen som en kvittering i innsjekkingsøyeblikket og sporer ikke telefoners bevegelser. Noa logger alle forespørsler fra appen, men lagres ikke i databasen. Loggene slettes fortløpende etter sju dager og kan ikke gjenskapes. Disse loggene er ikke tilgjengelige for andre enn kjerneutviklere med utvidet tilgang og deles ikke med andre parter, sier Longva.
— Hva oppnår universiteter og høgskoler med systemet?
— De får tidsriktige og oppdaterte oppmøtedata. De slipper å bruke tid på opprop og etterarbeid med lister, og emneansvarlig kan enkelt se hvordan studentgruppene ligger an med tanke på obligatorisk frammøte og gjennomføring av undervisning og kurs, sier Longva.
Alternative løsninger bør være fullgode
Camilla Nervik i Datatilsynet tar forbehold om at dette kan ha vært håndtert i Datatilsynet tidligere, men seksjonssjefen for offentlige tjenester sier at hun kan ikke huske at de har drøftet denne løsningen.
— Vi kjenner ikke saken godt nok til å kunne vurdere teknologien, men slik sporing åpner opp for et forholdsvis stort potensielt inngrep i den enkeltes personvern. Hvor stort eller lite dette er, beror selvsagt på en mer konkret vurdering av den tekniske løsningen — noe vi ikke har grunnlag for å gjøre med informasjonen vi har fått, skriver Nervik i en e-post til Khrono.
Hun legger til at det er vanskelig å svare på om slik løsningen brukes, er greit eller ut fra informasjonen.
— Men personvernregelverkets system er at det er strengere krav jo større inngrepet i den enkeltes personvern er. I utgangspunktet kan samtykke benyttes, men da må det være reelt frivillig for de registrerte, skriver Nervik, og legger til:
— Dersom den alternative løsningen er fullgod og tilgjengelig, vil i utgangspunktet kravet til frivillighet kunne være oppfylt. Men også her må vi ta forbehold om at vi ikke kjenner detaljene godt nok.
Datatilsynet vil presisere at det er avgjørende at inngrepet måles opp mot formålet, og at det må gjøres en avveining av om ulempene oppveies av fordelene.
— I tillegg vil selvsagt behandlingen av personopplysningene i forbindelse med bruk av appen måtte skje i samsvar med personvernregelverket for øvrig, skriver Nervik.