Humanister gjør bedrifter konkurransedyktige
Kristin Skogen Lund og NHO har klart å terge på seg så godt som en samlet universitets- og høgskolesektor før dagens årskonferanse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Følg direkte stream fra NHOs årskonferanse nederst i saken her).
— De viktigste teknologifirmaene i verden sier selv at det er humanister som gjør dem mer konkurransedyktige, sier HiOA-rektor Curt Rice. I dag, torsdag 5.januar, deltar han sammen med resten av landets samfunnstopper på NHOs årskonferanse.
Administrerende direktør i Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, har blitt intervjuet i Aftenposten før den årlige årskonferansen til arbeidsgiverorganisasjonen som finner sted i Oslo Spektrum i dag. Konferansen har tittelen «Made in Norway – på jobb for en grønn fremtid».
Her legger NHO, ifølge avisen, fram følgende ønsker når det gjelder høyere utdanning:
- Færre studieprogrammer og færre studenter i samfunnsfag og humanistiske fag.
- Flere studenter innen realfag og teknologi.
- Vi kan ikke holde oss med over 900 ulike masterprogrammer i lille Norge.
NHO må finne ut om de mener konkurranse er kvalitets-hevende eller ikke, og det har de kanskje ikke gjort ennå?
Curt Rice
Færre for offentlig sektor
Skogen Lund mener at landet trenger flere med utdanning i realfag og teknologiske fag og færre med mastere i samfunnsfag og humanistiske fag som satser på jobb i offentlig sektor.
— HiOA utdanner mange som skal til offentlig sektor, og jeg er temmelig sikker på at også NHOs medlemmer synes det er viktig å ha lærere og sykepleiere med høyest mulig utdanningsnivå, sier Curt Rice, rektor ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Skogen Lund skriver i et innlegg i Khrono at det er en misforståelse at NHO ikke anerkjenner betydningen av humanister og samfunnsvitere.
Les også: Skogen Lund: Stor misforståelse at NHO ikke anerkjenner humaniora
En annen konklusjon i NHOs dokument er at det pågår en «pervers konkurranse om studenter».
«Pervers konkurranse»
— Det er vanskelig å bli provosert når NHO som i utgangspunktet må heie på konkurranse, lansere en holdning til høyere utdanning og forskning med overskriften «Pervers konkurranse om studenter», sier Curt Rice, og fortsetter:
— . NHO må finne ut om de mener konkurranse er kvalitetshevende eller ikke, og det har de kanskje ikke gjort ennå? Jeg venter på ytterlige refleksjoner fra dem om dette før jeg lar meg provosere.
I et intervju i Aftenposten sier Rice at han ikke ønsker å se på ingeniørkunnskap isolert, eller sette det opp mot humaniora og samfunnsvitenskap. Han sier i praksis heller jatakk, begge deler.
— Det store poenget for å møte samfunnets behov og raske utvikling er å koble sammen teknologi og andre fagfelt, sier han og bruker blant annet sykepleiere som eksempel, uttaler Rice til avisen.
— Fremtidens sykepleier og lærer må utvikle måten de jobber på, og yrkesutøverne må ha stadig mer teknologisk kompetanse. Det handler mer om å få teknologi inn i alle andre utdanninger, enn å satse på teknologi isolert. En sykepleier i fremtiden vil være en blanding av sykepleier og ingeniør, sier Rice til Aftenposten.
Røe Isaksen sier NHO bommer
— NHO bommer på noe av sin kritikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Aftenposten.
Til Aftenposten lister han opp tre motargumenter. Han mener det satses på teknologiutdanninger og viser til de 500 nye studieplassene innen IT som kom i budsjettforliket. Så mener han det er feil å si at det er finansieringssystemet som tvinger universitetene til å satse på samfunnsfag og humaniora.
— For det tredje har NHO og deres medlemsbedrifter selv et ansvar for å gi tydelig informasjon til fremtidens studenter om hva arbeidslivet trenger, sier Isaksen.
Og han legger til:
— Det kan det virke som fordommene mot arbeidslivsrelevansen til humaniora og samfunnsfagene fortsatt er litt for fremtredende.
UiB-rektor provosert
Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen (bildet), ble provosert av Skogen Lunds utspill. I et innlegg i Khrono skrev han blant annet:
— Det er svært synd at den fremste representanten for norsk næringsliv ikke evner å se arbeidslivsrelevansen til norske humanister og samfunnsvitere.
Les også: UiB-rektor: Skogen Lund provoserer
Prorektor ved Universitetet i Oslo, Ragnhild Hennum, kjente seg heller ikke igjen i Skogen Lunds tall over at det utdannes for mange humanister og samfunnsvitere.
NIFU: Feil fakta
Og Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) kom onsdag ettermiddag med et innlegg som viser til forskning der tallene for høyere utdanning er stikk motsatt av det NHO-sjefen hevder:
«Ser vi på studenttallene de siste ti årene (2006 – 2015), er faktisk utviklingen motsatt. Det er naturvitenskap og teknologi som har økt mest, med hele 45 prosent økning i studenttallene. Humanistiske og estetiske fag har til sammenlikning hatt en nedgang på 3 prosent i perioden», skriver NIFU-direktør Sveinung Skule (bildet) og forsker 1 Liv Anne Støren i et innlegg i Khrono.
Les også: NIFU: Feil fakta fra NHO
Humanister bedrer konkurranseevnen
— NIFUs innlegg er interessant. De tallene de presenterer er det som jeg vil anse som forskning om dette temaet, og jeg synes det er fint når offentlige debatter er forskningsbaserte. Vi burde alle bestrebe oss på å starte der, sier rektor Rice, og han synes det er leit at humaniora går ned:
— De viktigste teknologibedriftene i verden sier selv at det er humanister som gjør dem mer konkurransedyktig, sier han og viser til en tidligere sak i Forbes.
Les også: The «Useless»Liberal Arts Degree Has Become Tech’s Hottest Ticket
Sendingen fra konferansen startet klokken 09.00:
Sendingen er produsert av NHO og Gyro. Streamingen er levert av Smartcom:tv.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!