Julie Størholdt Iversen og Nina Waaler oppfordrer studentene til å svare på helse- og trivselsundersøkelsen, og de håper på ærlige svar. Foto: Sonja Balci

SHoT-undersøkelsen: Helt ærlig - hvordan har studentene våre det?

Trivsel. Studenttillitsvalgt Julie Størholdt Iversen og prorektor Nina Waaler på OsloMet oppfordrer studentene til å svare og det helt ærlig på årets helse- og trivselsundersøkelse for studenter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lavt studentengasjement. Psykiske symptomplager. Eksamensangst. For fire år siden var dette tilbakemeldingene fra studentene våre. Slik skal de selvsagt ikke ha det. Ved OsloMet jobber vi kontinuerlig for å legge til rette for en bedre studietid, og vi trenger å vite hvor skoen trykker.

Denne uken sendes «SHoT-undersøkelsen 2018: Helt ærlig» ut. Målgruppen er 160.000 heltidsstudenter under 35 år, med norsk statsborgerskap.

Men hva er egentlig SHoT? SHoT er forkortelsen for studentenes helse- og trivselsundersøkelse. Undersøkelsen sendes ut i regi av studentsamskipnadene og Folkehelseinstituttet. Det er en undersøkelse som er blitt gjennomført hvert fjerde år siden 2010. SHoT kartlegger studentenes tilstand og behov knyttet til helse og trivsel. Blant annet stilles det spørsmål om økonomi, studentengasjement, fysiske plager og smerter, alkoholvaner og ensomhet.

SHot-undersøkelsen fra 2014 viste at OsloMet-studentene scoret lavt på studentengasjement. Studentene den gang hadde noe høyere forekomst av psykiske symptomplager enn ved andre institusjoner, lavest egenrapportert studiemestring, og oftere eksamensangst enn ved andre institusjoner.

Vi vil vite hvordan studentene har det. Er du student - sett av noen minutter til å svare. Og sist, men ikke minst: Svar helt ærlig!

Julie Størholdt Iversen og Nina Waaler

Siden 2014 har studentdemokratiet, ledelsen og de ansatte ved OsloMet brukt disse innsiktene ofte og konstruktivt. På bakgrunn av resultatene fra forrige SHoT-undersøkelse har vi og satt i verk tiltak knyttet til de utfordringene vi så i undersøkelsen.

Sammen har vi jobbet både strategisk og konkret med utvikling av studiestart, vi har mer enn doblet antall studentforeninger og ansatt en egen studentlivskoordinator, markert Verdensdagen for psykisk helse, arrangert Studentstøttedag og arbeidet målrettet for at studentene våre skal oppleve en bedre studiehverdag. Studentdemokratiet har fått gjennomslag for politikk for å bedre situasjonen.

I år blir det spennende å se om tiltakene har hatt effekt.

For har egentlig ting bedret seg? Eller stiller vi likt, eller verst tenkelig - dårligere - enn i 2014? Nettopp derfor er det så viktig å få alle studenter til å svare på undersøkelsen.

SHoT-undersøkelsen er viktig for å kartlegge behov slik at vi kan sette i verk riktige tiltak. I tillegg er dette resultater studentdemokratiet bruker for å se hvilke områder det er viktig å ha politikk på, slik at vi får gjennomslag for å bedre studentenes hverdag. Studentsamskipnadene benytter seg også av resultatene, slik at tilbudene som er rettet mot studenter treffer behovene de har.

Ikke minst er kunnskap om studentens psykiske helse og trivsel trolig en viktig nøkkel til å finne ut mer om hvorfor noen studenter faller fra og ikke gjennomfører studiene.

At våre studenter har det bra er viktig for oss. Hos oss skal det være godt å både være og lære. Vi vil at studentene skal oppleve studietiden som minneverdig, viktig og god. Denne undersøkelsen er derfor vesentlig for at vi skal få gjennomført tiltak og saker som gagner studentene på best mulig måte. For å vite hva vi må gjøre, trenger vi svar fra alle studenter.

Vi vil vite hvordan studentene har det. Er du underviser, fortell studentene dine hvorfor det er så viktig at de deltar i denne undersøkelsen. Er du student - sett av noen minutter til å svare. Og sist, men ikke minst: Svar helt ærlig!​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS