Fusk
Vurderer å forlenge eksamensperioden som følge av ChatGPT
Universitetet i Oslo (UiO) ønsker å arrangere flere skoleeksamener som følge av samtaleroboten ChatGPT. Utfordringen er å finne nok kapasitet.
— De nåværende reglene er klare, men vi ser at ChatGPT kan medføre noen uklarheter om for eksempel bruk under hjemmeeksamen, sier viserektor for utdanning ved UiO, Bjørn Stensaker, til Uniforum.
Avisen melder at Universitetet i Oslo nå forsøker å finne plass til flere skoleeksamener på grunn av ChatGPT, som bare får mer og mer vind under vingene. Å korte ned tiden på eksamener og forlenge eksamensperioden er alternativer som nå trekkes fram i mangel på annen kapasitet.
Det er hevet over tvil at samtaleroboten kan brukes til akademisk juks, og den siste versjonen, ChatGPT-4, kan ifølge utvikleren OpenAI bestå flere eksamener enn den forrige og i tillegg veilede studenter.
Forslag til nye retningslinjer
En forskningsstudie ved Universitetet i Agder (UiA), som undersøkte hvor godt ChatGPT kunne gjøre det på en eksamen, konkluderte med at samtaleroboten ikke ble avslørt i 4 av 10 tilfeller.
— Vi står overfor en viktig diskusjon når det gjelder hva som skal være lov og hva som ikke skal være lov, uttalte en av forskerne bak studien, Peter André Busch, til Khrono i forbindelse med vår omtale av studien i forrige uke.
Ved Universitetet i Oslo er de i gang med denne diskusjonen. Gruppen som ser på eksamensreglene, er satt sammen av representanter fra studieavdelingen og jurister. Planen er at de snart skal komme med forslag til nye retningslinjer, skriver Uniforum.
— Vi skal ikke legge oss på en forbudslinje. Jeg ser at ChatGPT kanskje kan ha en rolle på hjemmeeksamener, sier Stensaker.
Kortere eksamener?
Det som er klart, er at flere av fagmiljøene ved UiO ønsker seg flere skoleeksamener i år. Derfor er administrasjonen i gang med å se på hvordan eksamenslokalene i Silurveien kan brukes mer effektivt.
Alternativer som trekkes fram er blant annet å korte ned eksamener, samt å utvide eksamensperioden i begge ender.
UiO ser også nærmere på hvordan man kan bruke eksisterende plagiatverktøy for å avdekke ulovlig bruk av ChatGPT, men Bjørn Stensaker understreker at universitetet ikke legger store ressurser i dette da det trolig vil være krevende å holde tritt med utviklingen.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024