USA

Vitset med student fra Kina. Ble fjernet fra undervisning.

«Let me get my mask on», sa professoren til studenten fra Wuhan. Studenten oppfattet det som en spøk. Universitetet har åpnet gransking.

Joel Poor under møtet med studentene.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): «Wuhan? Let me get my mask on».

Denne ene kommentaren skulle få konsekvenser for professor Joel Poor ved University of Missouri i Columbia, i den amerikanske delstaten Missouri. En gruppe studenter har krevd at han får sparken. Universitetet har tatt affære. Poor beholder stillingen, men er blitt «assigned to other duties», som det heter i en melding fra universitetet.

Så hva skjedde?

Kommentaren falt under Poors første møte med en ny klasse mandag denne uka, det hele foregår på zoom. Han spør om noen av studentene kommer fra andre land, hvorpå en uidentifisert student sier at han kommer fra Kina. «Hvor i Kina?» spør Poor. «Wuhan», svarer studenten.

Det er da Poor først gjentar «Wuhan?» og deretter legger til «Let me get my mask on».

Har åpnet gransking

Dette klippet ble delt på twitter med meldingen «fire professor Joel Poor for his racist and xenophobic comments that he delivered to his Marketing 3000 class today». Universitetet svarte, fortsatt på twitter, at de har sendt videoen til sitt «kontor for borgerrettigheter og Title IX», som har åpnet en gransking.

Mandag kveld sendte Poor en melding til studentene der han fortalte at han var blitt tatt av undervisningsoppgavene. Tidligere på dagen hadde han sendt ut en melding der han beklaget kommentaren og skriver at det var ment som en spøk.

Universitetsavisa Inside Higher Ed peker på det åpenbare bakteppet: Etter at det nye koronaviruset først ble oppdaget i den kinesiske storbyen er det blitt rapportert om omfattende rasisme mot blant annet asiatiske studenter.

Selv skriver Poor dette: «I should have been more sensitive. Even though I am totally supportive of the Chinese people/students, the political context here in the U.S. is not. I should have realized that and refrained from commenting like I did».

«I made a joke,» skriver Poor til studentene. Det er ikke første gang det som er ment som en spøk skaper strid på campus, den såkalte tyskervits-saken ved Universitetet i Bergen er et annet eksempel.

Offentliggjorde lengre versjon

Mens noen krever at Poor skal få sparken forsvares han av andre. Flere tusen har skrevet under på et opprop der kommentaren beskrives som «smakløs» og det heter at slike kommentarer ikke hører hjemme i et klasserom. Det vises samtidig til beklagelsen i oppropet og at studenten selv oppfattet det som en spøk.

Det heter videre at Poor fortjener en ny sjanse.

Dagen etter den første meldingen ble det delt en ny og lengre versjon av samme situasjon på twitter. Begge versjoner kan sees i twittermeldingene under.

I den lengre versjonen går det fram at Poor blant annet følger opp med å ønske studenten velkommen, spør om reisen gikk bra, sier han bare har vært i Chongqing og Shanghai og at han ikke har hatt gleden av besøke Wuhan.

Sto i sentrum for studentprotester

Inside Higher Ed viser også til et større bakteppe: I 2015 og 2016 sto samme universitetets campus i Columbia i sentrum for måneder med studentprotester mot blant annet rasisme på campus. Mange av de som protesterte var inspirert av protestbevegelsen fra Ferguson utenfor St. Louis i samme delstat, som brøt ut etter at Michael Brown, en ubevæpnet svart attenåring ble skutt og drept av en hvit politimann.

Protestene endte med at både presidenten (rektor) for universitetet og sjefen for campusen måtte gå av, blant annet etter at universitetets fotballag hadde truet med boikott.

Etter protestene har universitetet jobbet for å bedre imaget, og etter Black Lives Matter-protestene som ble utløst av drapet på George Floyd i mai i år, har de svart med forpliktelser til å bekjempe rasisme på campus, skriver Inside Higher Ed.

De siterer også en student av Poor som sier hun ble skuffet da hun hørte at han ikke skulle undervise, og at hun tror historien ville ha vært en annen om universitetet hadde tatt seg mer tid til å se på saken.

«I think Mizzou’s (University of Missouri, red.anm) just very sensitive right now, which is totally understandable,» sier hun til den amerikanske universitetsavisa. Avisa viser samtidig til en tidligere student som skriver på twitter at «dette er ikke første gang han sier noe sexistisk, rasitisk og/eller upassende».

Powered by Labrador CMS