Seksuell trakassering var tema da professor Jill Walker Rettberg opplevde at mange stundenter ikke turte å ta ordet. Foto: flickr.com/Aaron Yoo

Vil ha rom som gjør at alle studenter tør å ytre seg

Ytringsfrihet. Rektor Dag Rune OIsen har ikke skjønt hva safe spaces er, mener professor Jill Walker Rettberg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Am. studenter skal ha seg frabedt ubehagelige, politisk ukorrekte & kontroversielle meninger, og krever at univ. skal være såkalte «safe spaces»». Dette skrev UiB-rektor Dag Rune Olsen på Twitter etter at Dagens Næringsliv tok opp temaet på lederplass i helgen.

Noen av de kvinnelige studentene fortalte at de har sluttet å spille spill de elsker, fordi de vet at de opplever så mye drittslenging.

Jill Walker Rettberg

Olsen ble intervjuet av Universitetsavisa, et intervju flere allerede har reagert på. Og da Olsen delte saken på sin egen Facebook-side, svarte blant andre Jill Walker Rettberg. Hun er professor i digital kultur ved UiB.

— Dette var da en ganske så ensidig fremstilling, skrev Rettberg.

— Jeg tror mange har misforstått hva såkalte safe spaces er. Jeg oppfatter at dette er et sted man skal føle seg trygg, og trygg nok til å ytre seg. Det handler ikke om krenkelse, men om at mer enn ett synspunkt skal komme frem, sier Rettberg til Khrono.

Orket ikke ytre seg

Rettberg forteller at hun dette semesteret har undervisning for en gruppe med åtti førsteårsstudenter. For ikke lenge siden var tema dataspill, og Rettberg tok blant annet opp problemstillingen «seksuell trakassering i dataspill».

— Jeg vet at dette er noe noen av studentene vil kunne ha opplevd, og valgte derfor å varsle på forhånd om at dette ville bli tema etter pausen – og sa at det var helt i orden om noen ville gå. Dette handler ikke om å gi en «trigger warning» i tilfelle noen skulle bli krenket, det handler om at man skal ha respekt for at studentene vil kunne ha ulike erfaringer, sier hun.

Det handler ikke om krenkelse, sier professor Jill Walker Rettberg. Foto: Hilde Kristin Strand

Hva skjedde så under debatten? Nesten bare de hvite, unge mennene tok ordet. Flere av dem argumenterte blant annet for at det var greit å kalle folk «homo» i spill, fordi det bare betød at de er teite. Men i etterkant ble professoren kontaktet av flere studenter. Noen tok kontakt like etter forelesningen, andre på epost.

— De takket meg for å ha tatt opp temaet, men selv hadde de ikke orket å ytre seg. Noen av de kvinnelige studentene fortalte at de har sluttet å spille spill de elsker, fordi de vet at de opplever så mye drittslenging, sier Rettberg engasjert.

Debatt i mindre grupper

— Hvordan kan man lage rom der alle studenter våger å ytre seg?

— Ja, hvordan kan man det? Ikke ved å ha så store grupper som jeg har hatt nå, i hvert fall. Men jeg prøver å tidvis ha diskusjon i mindre grupper, ikke bare i plenum, og prøver å ha en tanke bak hvilke studenter som er på gruppe med hvem, sier Rettberg.

Delt i sosiale media

Saken fra Universitetsavisa er også delt på rektoratets side på Facebook. Der er det flere som sier det samme som Sofie Marhaug sa i intervju med Khrono: Dette er en skinndebatt og en konstruert problemstilling i Norge. Det samme blir sagt på Marhaugs Facebook-side, der hun har delt På Høydens artikkel: «Den definisjonen av safe spaces som rektor legger til grunn, er med på å male et bilde av feige, veike minoriteter, som ikke tåler noe.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS