Nå skal det forskes på fremmedfrykt under koronautbruddet
Først ropte de «koronavirus» etter studenten fra Singapore. Så gikk de brutalt til angrep, i sentrum av London.
Advarer mot at «korona-rasismen» sprer seg, også på universitetene.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere denne måneden la ledelsen ved University of California, Berkeley, i USA ut en melding på universitetets nettsider, med denne overskriften:
«Coronavirus xenophobia, anti-Asian racism have no place at UC Berkeley».
Hva skjedde? Hvorfor hadde de behov for å understreke at rasisme ikke har en plass på campus? Og hvor kom begrepet «Coronavirus xenophobia» fra?
Meldingen fra ledelsen ved det amerikanske universitetet kom etter at det på Berkeleys egen instagramkonto ble lagt ut en oversikt over «vanlige», eller «normale», reaksjoner på koronautbruddet. Sammen med reaksjoner som «angst, bekymring, panikk» og «følelse av håpløshet» fant man denne: «Fremmedfrykt: frykt for samhandling med de som kan komme fra Asia og skyldfølelse for disse følelsene».
Posten utløste protester, som på twittermeldingen under, den ble fjernet fra Instagram og Berkeley så seg nødt til å melde fra om rasisme ikke var greit på universitetet.
Confused and honestly very angry about this Instagram post from an official @UCBerkeley Instagram account.
— Adrienne Shih (@adrienneshih) January 30, 2020
When is xenophobia ever a “normal reaction”? pic.twitter.com/hH4AgQKluM
Koronarelatert hatkriminalitet
Etter at verden i januar ble klar over det nye koronaviruset, og verdens øyne ble rettet mot det sørlige Kina og byen Wuhan, har det kommet en rekke rapporter om rasisme mot folk med asiatisk utseende.
Nå kommer det også meldinger om at universitetene slett ikke er unntatt fra dette.
I meldingen fra Berkeley skriver de videre at «samtidig med at bekymringer for koronaviruset (COVID-19) intensiveres lokalt, nasjonalt og internasjonalt, har også hendelser med fremmedfrykt og anti-asiatisk rasisme, trakassering og mobbing på campus, økt».
De gjentar at slik oppførsel ikke har noen plass ved universitetet.
Berkeley er ikke alene om å se seg nødt til å understreke dette. Forrige uke uttalte en talsperson for University of Glasgow til avisa Glasgow Times at «universitetet tolererer ikke noen form for rasistisk eller diskriminerende oppførsel».
Uttalelsen kom etter rapporter om at en kinesisk student var utsatt for det avisa beskriver som koronarelatert hatkriminalitet i Glasgow. Tre personer skal ha ropt koronavirus mot studenten før de rev av personen klærne. Hendelsen etterforskes nå av politiet.
Ble brutalt angrepet
Dette er bare en av flere hendelser avisa Times Higher Education (THE) viser til i en sak om hvordan studenter rammes av denne rasismen.
En annen er historien om Jonathan Mok, en 23 år gammel student ved University College London, fra Singapore. Mok gikk ned Oxford Street i sentrum av London en mandag da han hørte noen ropte «koronavirus» etter seg.
Mok fortalte BBC hvordan han ble brutalt angrepet og banket opp av en gjeng menn som sa «jeg vil ikke ha koronaviruset ditt i landet mitt». Noen dager senere ble to tenåringer arrestert, mistenkt for rasistisk motivert voldelig angrep.
En annen mye omtalt sak er fra Nederland, der en kinesisk-nederlandsk student endte med hjernerystelse og kuttskader på brystet og magen etter å ha blitt angrepet en lørdag kveld i heisen på vei til studentleiligheten.
«De sa at de ønsket å utrydde koronaviruset», sier hun til RTL Nieuws.
Hun hadde bedt dem om å slutte å synge en rasistisk sang om koronaviruset.
Nå skal det forskes på
Det forskes nå på hendelser som denne, forteller THE. De har snakket med Cary Wu ved University of York i Canada, som leder et forskningsprosjektet der de skal se på om en økning i «anti-asiatisk-utseende»-holdninger kommer som resultat av koronautbruddet eller om det bare er del av en bredere fremmedfrykt i vesten.
«Økningen i angrep mot folk med asiatisk utseende har dype røtter i den historiske diskrimineringen mot kinesere og asiater i vestlige kulturer og samfunn», sier han til THE.
Wu forteller at en av hans egne PhD-studenter ble dyttet, skreket til og kalt «koronavirus» på campus, skriver THE. Hun hadde også opplevd lignende hendelser på gatene i Toroto.
Dette er ikke det eneste prosjektet som ser på koronarelatert diskriminering, THE kan også fortelle om Jun We ved Edith Cowan University i Australia, som allerede i februar publiserte en artikkel om dette.
Trekker historiske linjer
Wu er forøvrig ikke den eneste som peker på en historisk diskriminering. Da Berkeley la ut sin melding om at rasismen ikke har noen plass på campus, delte de også en artikkel som trakk linjer tilbake i historien.
Det er en del av den opprinnelige historien om fremmedfrykt og rasisme i USA fra 1800- og 1900-tallet som vender tilbake.
Forsker Winston Tseng, Berkeley
«Denne anti-asiatiske fremmedfrykten har en historie forankret i tiår med diskrimerende og fordomsfull folkehelse- og innvandringspolitikk som har rettet seg mot og fortsatt retter seg mot, innvandrere fra Asia», skriver de.
«Det er en del av den opprinnelige historien om fremmedfrykt og rasisme i USA fra 1800- og 1900-tallet som vender tilbake», sier Berkeley-forsker Winston Tseng. Historien gjentar seg, sier han, og viser til at Kina utfordrer amerikansk dominans.
Så hva med universitetene?
«Spredning av anti-asiatiske bilder og kommenterer, i forbindelse med frykt for koronavirus, viser at samtidig som colleger og universiteter er læresteder, er de også steder der desinformasjon og rasisme kan spre seg altfor raskt», sier Janelle Wong, professor i Asian American studies ved University of Maryland, til NBC News.
Ber universitetene gjøre mer
NBC News viser til flere konkrete hendelser ved colleger og universiteter, og skriver at i enkelte tilfeller er studenter bekymret for at skolene selv bidrar til å helle bensin på bålet.
Andre igjen mener universitetene ikke gjør nok, som Cary Wu, som skal lede det nevnte forskningsprosjektet. Han sier til Times Higher Education at «siden angrepene på asiatiske studenter er så vanlige kan jeg ikke si at vestlige universiteter gjør nok for å beskytte asiatiske studenter».
Offentlige institusjoner som universitetene kan gjøre langt mer, mener han.
Nyeste artikler
Erling Asbjørn Hammer (1934—2024)
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Hvilke kvalifikasjoner skal vurderes ved ansettelser og opprykk?
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Kunnskap er en stabilisator i urolige tider
Mest lest
«Ingen» studentar veit kven han er: — Dette er for dårleg
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Savner arvtaker etter Odd Nerdrum: — Veldig synd at KHiO ikke har en linje for figurativ kunst
Få registrerer biarbeid. Nå skjerpes reglene
LO vil ha bachelor, master og ph.d. på fagskoler. — Skaper forvirring