Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke 22. november 2024 - 15:45
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Han fekk personleg opprykk, ho vart professor på anna måte. Det er uvanleg i forskingsnoreg Kvinnelege professorar får stort sett slik stilling ved opprykk ved eigen institusjon. Menn kjem utanfrå. Men for eitt professorpar var det litt annleis.
Dråpen som fikk det til å renne over for professoren «En forrykende krangel», skrev Dagbladet om saken som bidro til at den kjente sosiologen og filosofen gikk av i protest.
De lange opprykkssøknadene – konsekvens eller «ukultur»? Det er frykten for å få avslag basert på noe som er uklart, og som blir vurdert ut ifra et tradisjonelt syn på FoU-arbeid, som fører til de lange søknadene, skriver Hakel, Nordkvelle og Erisen.
Dei lange opprykkssøknadene - spor av ein ukultur? Ser vi kimen til ein ukultur når sjølve søknadene om opprykk blir lengre og lengre og meir liknar ei eiga avhandling, spør to professorar ved Universitetet i Stavanger.
Andelen professorer uten doktorgrad er halvert Både prosentvis og i antall er det langt færre professorer uten doktorgrad i dag sammenlignet med for ti år siden. Det er store variasjoner mellom fagområder.
Vil endre egne regler for professorutnevnelser Universitetet i Agder har strengere interne regler enn de fleste andre når det gjelder utnevnelser av professorer. Reglene blir nå vurdert på ny.
Professortittel til Pirelli Benestad i 2012 skaper debatt Universitetet i Agder ba Esben Esther Pirelli Benestad og Elsa Almås om å søke opprykk til professorer i 2011. Utnevnelsen skaper nå debatt.
Framleis for få professorar, sju år etter stiftinga av Nord universitet Seks av ti har kompetanse som kvalifiserer til stillingar som professor og førsteamanuensis. Det er langt unna målet.
Vil ha to tidspunkt for professoropprykk Mange av dei som vert fast tilsett som førsteamanuesar, ønskjer opprykk til professor. I dag kan dei måtte venta nesten eit år på dette.
Hadde ingen planer om akademisk karriere. Nå er hun nybakt professor Da Yan Zhao kom fra Kina til Norge i 2003, så hun for seg å drive med shipping. Nå har hun klatret til topps i det akademiske hierarkiet.
Krever ett år bak murene for eks-NTNU-professor Den iransk-tyske tidligere professoren ved NTNU har gjort seg skyldig i grove brudd på eksportkontroll-loven. Derfor mener påtalemakten han bør dømmes til 1,5 års fengsel, hvor ett år er ubetinget som må sones bak lås og slå.
Professor ble konkurranse-direktør: «Hva skal man si? At det gode liv er slutt?» — Det er litt som å gå fra et akademisk anarki til et velsmurt maskineri, sier Tina Søreide om overgangen fra NHH-professor til konkurransedirektør.
44 professorer sitert fra Stortingets talerstol 2021 — Akademia må hjelpe politikerne til å utvide tankesettet, sier Victor Norman - professoren som var referert flest ganger fra Stortingets talerstol i 2021.
Professor truet med sparken etter å ha krevd maske i undervisningen Professoren truet med nedsatt karakterer til studenter som møtte opp uten maske. Nå er han fjernet fra all fysisk undervisning.
Her er akademikerne som hater ferie De blir tappet for energi og lengter tilbake til hverdag og flytsone.
Yongqi Gao (1965 – 2021) Professor Yongqi Gao sovnet stille inn i sitt hjem på Landås i Bergen den 23. juli, bare 55 år gammel.
Foreslår å fjerne dosent- og forskerløp, får skarp kritikk Et utvalg ledet av Anne Husebekk foreslår å erstatte dagens ulike karriereløp i akademia med ett felles løp der toppstillingen er professor. Forslaget møtes med kritikk.
Polsk «stryk-professor» har fått sparken Professoren som strøk medisinstudenter for å tjene penger på konteeksamen har fått sparken.
Russisk professor dømt for drap på samboer og student Anerkjent russisk historieprofessor (64) dømt til 12,5 års fengsel for å ha drept og partert sin samboer og doktorgradskandidat (24).
— Forstår godt at noen har brukt ordet dum om meg Medisinprofessor Anne Berit Guttormsen sto fram og fortalte om at hun var kjærlighetssvindlet for nesten 13 millioner kroner. Nå vil hun aller helst bli behandlet som om den elleville historien ikke hadde skjedd.
Vitset med student fra Kina. Ble fjernet fra undervisning. «Let me get my mask on», sa professoren til studenten fra Wuhan. Studenten oppfattet det som en spøk. Universitetet har åpnet gransking.
Jublet over jobbtilbud fra UiO. Fire dager senere trakk universitetet tilbudet Preben Aavitsland er «møkk lei» hele situasjonen. — Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd, skriver Universitetet i Oslo i retrettbrevet.
Vi må snakke om professor- og dosentrollen Vi har klare retningslinjer for krav til opprykk for professor og dosent, men det er uklart hvordan vi skal fylle professor- og dosentrollen. Det er på høy tid med noen avklaringer.
18 vil bli professor i digitalisering av helse Tre interne er blant søkerne til stillingen som professor i hvordan digitalisering av helsetjenestene påvirker utdanninger ved OsloMet.
25 søker om å bli professor på lærerutdanningen ved OsloMet Søkerliste. I alt 25 personer har søkt stillingen som professor i IKT og digital kompetanse på lærerutdanningen på OsloMet. Tre interne og fire fra Universitetet i Oslo.
12 vil bli professor i velferdsteknologi Søkerliste. Tre kvinnelige førsteamanuenser ved OsloMet søker stillingen som professor i velferdsteknologi. Se søkerlisten her.
Emerituser ba om at UiB-styret drøftet opprykksregler – fikk nei Opprykk. Først tok det månedsvis før de pensjonerte forskerne ved Universitetet i Bergen fikk svar. Da svaret kom, synes de ikke de fikk svar på det de spurte om.
OsloMet må ansette to professorer i måneden de neste seks årene Rekruttering. OsloMet har for få professorer som i tillegg har høy snittalder. Universitetet må øke professorandelen for å opprettholde sin nyvunne universitetsstatus og har beregnet at det må ansettes to professorer i måneden de neste seks årene.
Haga: Praksisprofessoren er død, men behovet lever Praktor. Usemja om ulike karrierevegar i akademia dreier seg om ulike grunnleggande kunnskaps- og vitskapssyn, meiner Sigurd Haga ved OsloMet.
Ikke la dosentløpet bli en lillesøster Karriererveier. Vi trenger både spiss- og breddekompetanse i norsk høyere utdanning. Derfor må man bevare dosentløpet.
Kommer til Norge til tross for manglende professortittel Professortittel. Den tyske innovasjons- og designeksperten Elias Knubben mener det ville vært mer attraktivt for folk som ham å komme til OsloMet hvis de fikk lov til å bruke professor II-tittelen. Selv kommer han likevel, for å undervise på produktdesign.
Underdal foreslår to nye karrierestiger i akademia Karriere. Arild Underdal har levert sin rapport om karriereveiene i akademia. Fagstøttestigen for midlertidig ansatte i forskningsprosjekter er nytt forslag, det samme er forsker - lektorstigen.
Tidligere UiS-professor skal lede storsatsing på UiO Tidligere professor ved Universitetet i Stavanger og nåværende viserektor ved St.John's universitet i New York blir direktør for UiO:Livsvitenskap.
Støtter krav om utdanningsfaglig kompetanse ved opprykk Høring. Norske universiteter og høgskoler støtter krav om utdanningsfaglig kompetanse for å få opprykk til professor, men flere mener krav om det samme ved ansettelser kan gjøre rekruttering vanskeligere.
Professorers og andres elendighet Elendighet. Er det forsket på spørsmålet om studentenes læringsutbytte svekkes, desto eldre professoren er, spør Dag Flater Hwang etter debatten om elendig kvalitet på studenter og universiteter.
Bekymret for treg professorandel 8. mars. Ifølge NIFU er det kjønnsbalanse blant professorer først i 2040. Arbeiderpartiets Nina Sandberg etterlyser tiltak fra regjeringen.
Det er viktig å bevare dosentløpet Karriere. Det er på tide å ta en diskusjon om hva som skal telle i tildeling av arbeidsoppgaver; kompetanse eller stillingstittel, skriver Vibeke Bjarnø som reagerer på at Berit Rokne vil fjerne dosentløpet.
Vil vise hvor streken går Aldri OK. Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen lanserer kampanjen «Aldri OK», om grensen mellom hva som er greit og hva som ikke er det.
Professoralt maktmisbruk Makt. Maktmisbruk blant ledere skaper kulturer med aksept for maktmisbruk. Vi trenger ledere som kan stå på egne bein, uten allianser bygget på frykt og forfordeling av goder, skriver professor Anne Birgitta Nilsen ved OsloMet.
To av tre professorer er menn Likestilling. En av tre professorer er kvinne, men ved norske universiteter og høgskoler totalt jobber det flere kvinner enn menn.
De som vil ha opprykk må vise bedre undervisning Vil du bli professor? I framtiden må du mest sannsynlig dokumentere økt kvalitet på undervisningen din for å få opprykket du ønsker deg.
Tiltalt forskar erkjenner straffeskuld i tingretten Mannen i 30-åra hadde ei akademisk karriere foran seg. Men i løpet av kort tid gjekk det bratt utforbakke for han, og han blei stoppa av politiet med ei ladd, avsagd hagle.
Får 5 millioner til data-forskning Universitetet i Stavanger har fått 5 mill til IKT-forskning i regionen.
Legger ned kvinnesatsing Forskningsrådet har trukket tilbake bevilgningen til kvinnesatsing i Høgskolen i Sørøst-Norge, etter at likestillingnemnda fant programmet diskriminerende. Nå oppretter høgskolen et nytt program, åpent for både kvinner og menn.
NHO vil ha praksisprofessor, Isaksen kan komme til å si ja Kunnskapsministeren kan komme til å innføre tittelen «praksisprofessor», til tross for at departementet for bare et halvt år siden truet med bøter ved feilbruk av den vernede tittelen professor.
Bøter for feil bruk av «professor» Kunnskapsdepartementet vil ha slutt på feil bruk av den beskyttede tittelen «professor», og truer med bøter for de som bruker den feil.
«Sjino» og «sjole» blir snart språk-normalen Insisterer du på at det heiter «KJino», «KJøleskap» og «KJole»? Vel, du er truleg ein utdøyande rase.
500.000 kroner til de yngste forskerne Forskningsrådet er bekymret for forgubbingen blant landets professorer. I dag lanserer de en ny pris til en nyskapende forsker under 38 år som et bidrag for å snu trenden.
«Man bør ikke bruke tid på sånt vrøvl, det er virkelig bortkastet arbeid». Universitetet i Oslo jobber med å skaffe seg en visjon, men professor og styremedlem Kristian Gundersen mener det hele er noe stort vrøvl.
PST anker saken mot utvist Agder-professor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener en utvist professor fra Universitetet i Agder er en trussel mot Norge. Staten anker dommen fra tingretten som opphevet utvisningsvedtaket.
Vil gjøre professor-regler vanskeligere Regjeringens forslag om å fjerne rett til opprykk til høyere stilling etter ekstern kompetansevurdering, vil gjøre det vanskeligere å bli professor og forslaget får støtte fra universitetene.
Kvinnene inntar akademia men det går tregt på toppnivå Kvinnene inntar akademia og er i flertall både blant studenter og ansatte, men utviklingen går tregt på toppen. Tre av fire professorer er fortsatt menn.
En «Spice Girls-professor» Arne Krumsvik bestemte seg: Han skulle blogge om beslutninger hver dag i ett år fra den dagen han ble professor. Den dagen er i dag. Og Spice Girls er en motivasjon.
Nytt liv til gamle studier De tradisjonsrike studiene husøkonom og kostøkonom moderniseres og får et nytt liv under navnet Facility Management. 951 søkere har meldt seg til 60 studieplasser.
Stjernø jobber til han blir 70 Ingen fare med eldrebølge. Professor Steinar Stjernø kan lett erstattes, mener han selv.
Kvalitet og demografiens kraft Det mangler ikke på såkalte «utfordringer» i universitets- og høyskolesektoren. Noen av disse er knyttet direkte til demografiske forhold. De vil bli vanskelige å neglisjere i tiden fremover.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024