Forskning

Vil opprette nytt forsknings­fond som skal få ut mer penger fra private

Arbeiderparti-duoen Sigrun Aasland og Kari Nessa Nordtun vil gjøre det mer attraktivt for næringslivet å investere i forskning.

Sigrun Aasland, forsknings- og høyere utdanningsminister, besøkte denne uken Universitetet i Oslo for å snakke om mer penger til forskning. Ved siden av henne står Integreat-senterleder Arnoldo Frigessi.

I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun at Arbeiderpartiet vil opprette et nytt forskningsfond for å styrke forskningsinnsatsen i  næringslivet.

De to Arbeiderparti-politikerne viser til at Sverige og Danmark har store private  forskningsfond, som den svenske Wallenberg-stiftelsen og den danske Novo Nordisk-stiftelsen.

Sistnevnte investerte mer enn ti milliarder norske kroner i forskning og utvikling i 2023, noe som nesten tilsvarer Norges forskningsråd sitt budsjett. 

Aasland og Nessa Nordtun mener vi i Norge bør la oss inspirere av nabolandene og utvikle løsninger som passer for oss.

— Som en del av dette må vi vurdere både hvordan staten både kan gjøre det mer attraktivt for næringslivet å investere i forskning, og hvordan staten som eier selv kan gå foran, skriver de i leserinnlegget.

Aasland sier til Khrono at de i første omgang tenker at næringslivet skal legge penger på bordet. 

— Vi ser at norsk forskningsfinansiering ligger foran andre land når det gjelder bidrag fra offentlig sektor, mens vi er bak andre land når det gjelder bidrag fra næringslivet. Det betyr ikke at norsk næringsliv ikke finansierer kunnskap, men det gjøres kanskje i større grad i isolerte prosjekter eller in-house i egne virksomheter, sier hun. 

— Tillate kunnskapslekkasjer

Khrono snakket med henne da hun mandag annonserte en halv million ekstra i finansiering av banebrytende forskning. Det gjorde hun inne på Integreat, som er et fremragende forskningssenter for forskning på maskinlæring. 

— Miljøer som dette er bevis for at vi kan få mye mer også for private penger hvis man samler dem, koordinerer dem bedre, tillater kunnskapslekkasjer og sammenkoblinger mellom miljøer, sier hun.

Aasland sier de vil se nærmere på innretningen av et nytt forskningsfond, siden Norge har en annen næringsstruktur enn Danmark og Sverige, og hun vil gå i dialog med næringslivet:

— Vi vil høre hva de tenker skal til. Det som allerede brukes på forsknings fra næringslivet side, kan få lov til å bli høyere. Vi tenker at fondet har en nyttig koordinerende funksjon. Det kan få to pluss to til å bli noe mer enn fire når næringslivet skal legge penger på bordet, sier Aasland. 

Mener bidraget er for lavt

Aasland og Nessa Nordtun understreker at finansieringen av forskning er en offentlig oppgave, og at pengene som brukes, må brukes smart.

— Gjennom Norges forskningsråd kan forskningsmidler både konkurreres om og kobles sammen, slik at vi sørger for de beste får ressurser, at offentlige midler støtter opp om strategiske prioriteringer, og at miljøer finner sammen, skriver de to, før de kommer til poenget:

— Men statens penger er ikke nok. Offentlig finansiering av forskning, som andel av bruttonasjonalproduktet, er omtrent på samme nivå i Norge som i land vi liker å sammenligne oss med. Tyskland og Sør-Korea ligger litt over, mens Sverige og Finland ligger litt under. I tillegg gjør norske forskningsmiljøer det sterkt i konkurransen om forskningsmidler fra EU.

— Der vi skiller oss tydelig negativt fra flere andre land, er på næringslivets bidrag til forskning og utvikling (FoU). Det er for lavt, slår Aasland og Nessa Nordtun fast, før de trekker fram tre grunner til at dette må gjøres noe med.

Den første årsaken de trekker fram, er at behovene for forskning og teknologiutvikling er store, og at budsjettene fremover blir stramme.

— Norsk konkurranseevne og norske arbeidsplasser avhenger av at også vårt næringsliv investerer i, og tar i bruk, forskningsresultater og ligger foran, melder Arbeiderparti-duoen.

— Helt avgjørende

Den andre grunnen er at konkurranseevnen og arbeidsplasser krever at forskning og næringsliv er koblet til hverandre i større grad, mens den tredje grunnen er at man ønsker å få mest mulig ut av pengene.

— En koordinering gjennom et fond kan likevel løfte alles innsats gjennom å sørge for effektiv konkurranse av midlene, for relevante koblinger mellom miljøer, og for prosjekter som utfyller og ikke overlapper hverandre, skriver Aasland og Nessa Nordtun.

Powered by Labrador CMS