Forskning

Gir en halv milliard ekstra til bane­brytende forskning 

— For Arbeiderparti-regjeringen er det avgjørende at våre verdensledende forskningsmiljøer ser fremover og utover våre landegrenser, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) besøkte Universitetet i Oslo for å fortelle at hun plusser på med en halv milliard kroner til banebrytende forskning. På motsatt side av bordet sitter Benedicte Løseth fra Forskningsrådet, ved siden av henne UiO-rektor Svein Stølen.
Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådet skal i år dele ut til sammen 1,4 milliarder kroner for å utvikle ledende forskningsmiljøer og løfte fremtidens konkurranseevne. Det er 500 millioner mer enn i fjor.

Den siste halve milliarden som er plusset på, ble kunngjort på Universitetet i Oslo (UiO) i dag. 

Mens mye har handlet om desentralisert utdanning i Kunnskapsdepartementet de siste årene, spisses nå forskningsmidler mot de største og beste forskningsmiljøene.

— Vi er opptatt av at hvis vi skal løse store globale oppgaver som vi står ovenfor nå — klima, helse, energi — og sørge for konkurransekraft i norsk næringsliv i årene som kommer, så må vi fremme de største og sterkeste og beste forskningsmiljøene enda mer, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland til de frammøtte. 

En blond kvinne med bluse og grå blazer på. Hun ser til siden.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) på Universitetet i Oslo, mandag 17. februar, for å møte forskere og snakke om friske midler.

Trenger ikke være motsetning

— Er dette et taktskifte eller signal?

— Jeg tenker vi skal prioritere de sterke forskningsmiljøene. Og så er desentralisert utdanning også viktig. Kanskje særlig for mange av profesjonsutdanningene, der man ser at stedet man tar utdanningen har stor betydning for hvor man blir boende. Vi trenger masse flinke fagfolk, særlig på profesjonsutdanninger og fagutdanninger i hele landet. Det trenger ikke være noe motsetning mellom desentralisert utdanning og spisset forskning, sier Aasland til Khrono. 

I åttende etasje på Nils Henrik Abels hus stilte UiO-rektor Svein Stølen, samt representanter for det fremragende forskningssenteret Integreat, og Benedicte Løseth fra Forskningsrådet. Stølen syns det er fantastiske nyheter som blir presentert. 

— Hvor kommer pengene fra? Er det friske midler?

— Det er penger som følger av at vi justerer Forskningsrådets bevilgninger for prisvekst. Da har vi mot slutten ekstra midler å disponere. Når vi har det, så prioriterer vi å gjøre de bevilgningene og gjøre de allokeringene innenfor det vi har snakket om i dag, som er den banebrytende og radikale forskningen som vi vet at vi har enda mer bruk for i tiden som kommer, sier Aasland på spørsmål fra en av de frammøtte journalistene. 

— Kun inflasjonsjustert?

— Ja. 

Økt handlingsrom

— Det er viktig at vi holder forskningsbevilgningen på et høyt nivå. Det skal være forutsigbarhet i dag. Det andre er at vi prioriterer noen veldig spisse satsinger. Vi kunne smurt det tynt utover, men det ønsker vi ikke å gjøre. Vi ønsker å vise at vi satser på den fremragende forskningen, sier Aasland. 

— Fremover må vi bli enda bedre på å gå fra banebrytende forskningsidéer til å ta forskningen i bruk, og vi ønsker å teste ut spesielle virkemidler for å stimulere radikale forskningsidéer, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet i en pressemelding. 

Svein Stølen var svært fornøyd med mer penger til forskning. Til venstre sitter prorektor for utdanning Åse Gornitzka og til høyre er Benedicte Løseth i Forskningsrådet.

Fem tiltak

Den halve milliarden skal blant annet gå til fem nye tiltak:

  • 30 millioner kroner til kortvarige Forskerprosjekter for å teste ut radikale forskningsidéer
  • 160 millioner kroner til toppforskere — store forskerprosjekter for å utvikle verdensledende forskningsmiljøer
  • 30 millioner kroner for å ta banebrytende forskning i bruk
  • 60 millioner kroner for å stimulere til flere verdensledende forskningsmiljøer og til å øke antall søknader til Det europeiske forskningsrådet (ERC)
  • 100 millioner kroner til oppfølging av fagevalueringer
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap) besøker Universitetet i Oslo.
Powered by Labrador CMS