Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Må se langt etter måltall om forskning og utvikling Norges bruttonasjonalprodukt (BNP) øker langt mer enn satsing på forskning. Norge er lenger og lenger unna målet om at tre prosent av BNP skal gå til forskning.
Meiner forskingspolitisk uvisse og lite stabile vilkår har prega arbeidsåret Når Tanja Storsul går på som prorektor ved OsloMet håpar ho statsråden prioriterer langsiktig slik at fagmiljøa kan byggja kompetanse over tid.
Ny rapport foreslår å gjøre det lettere for rikinger å sponse forskning Hvordan øke andelen privat finansiert forsking og utvikling? En ny utredning bestilt av Forskningsrådet foreslår blant annet kutt i formuesskatten og å gjøre mer stas på private velgjørere.
Forskningssystemene i Danmark, Norge og Sverige — en sammenlikning Forskningssystemet i Norge er under vurdering. Vi mener det er klokt også å se utover landets grenser og vi bidrar her med en liten overordna sammenlikning med forskningssystemet i Sverige og Danmark; sterke industrinasjoner og sterke forskningsnasjoner, skriver Svein Stølen og Åse Gornitzka.
Sverige er på topp og Norge på bunn av denne statistikken. Og gapet øker Norge er landet i Norden som har investert minst i forskning og utvikling de siste årene.
Vi trenger bærekraftige synergier i høyere utdanning Den økonomiske situasjonen i høyere utdanning er mer krevende enn på lenge. Vi må bruke denne anledningen til å utvikle en samlet modell som sikrer både økonomisk og faglig kvalitet. Dette gjelder særlig for fagområdene som er små og har trange kår fra før, skriver Oded Ben-Horin.
Nær nullvekst for forskning og utvikling Regjeringen har som mål at 3 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) skal gå til forskning og utviklingsarbeid (FoU). Fra 2020 til 2021 gikk andelen ned til under 2 prosent.
Antall søknader til Skattefunn i næringslivet er nær halvert Støtten til forskning og utvikling i næringslivet gjennom skattefunnordningen er redusert med 1,1 milliarder på få år.
37 milliarder til forskning og utviklingsarbeid Næringslivet utførte forskning og utviklingsarbeid (FoU) for nær 37 milliarder kroner i 2020. Dette er nesten 1,5 milliarder kroner mer enn i 2019, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Forskerne jobber stadig mer, men har mindre tid til å forske Økende internasjonalisering er en viktig faktor for økt arbeidstid blant forskere.
Seks strategiske utfordringar for OsloMet – og for den nye rektoren Får vi ei felles forståing av korleis styring, leiarskap og involvering kan understøtte kvarandre, kan vi saman bevege oss framover på ein måte dei fleste av oss er tente med.
Filantropi nå! Oslo trenger ikke flere privatfinansierte skulpturparker. Nå må hovedstadens rike tanter og onkler åpne lommeboken for forskning som er avgjørende for samfunnet.
Professor Kari Dyregrov får prestisjepris Dyregrov er tildelt den ferske forskings- og utviklingsprisen ved Høgskulen på Vestlandet.
Hvordan sikre fortsatt høy kvalitet i FoU-statistikken? Erfaringer fra Danmark og Island understreker viktigheten av å ha høy kontinuitet og et solid fagmiljø til å produsere FoU-statistikk, skriver innleggsforfatterne.
Har sendt ut permitteringsvarsel til rundt 40 tilsette Forskingsinstituttet Norce har varsla rundt 40 tilsette om mogleg permittering frå starten av april. No ber administrerande direktør om tiltak for ein instituttsektor med store utfordringar i koronakrisa.
Flere overraskende funn i ny NIFU-rapport:Eksterne midler finansierer mye mindre av forskningen nå enn i 1997 Rapport. Anvendt forskning har økt, mens det er blitt mindre grunnforskning, og en mindre del av forskningen finansieres av eksterne midler i dag enn tidligere.
Skal fakke tidstyvene på universitetet Tidstyveri. Vitenskapelig ansatte bruker opp mye av arbeidsdagen på registrering, rapportering , evaluering og mange andre administrative oppgaver. Nå skal Universitetet i Agder kartlegge tidstyvene.
Norge brukte 69 mrd på forskning i 2017 Forskning. Det ble brukt 69 milliarder på forsknings- og utviklingsarbeid i Norge i 2017, en økning på 6 milliarder fra året før.
Forskningsdirektør Sverdrup på OsloMet er «fristilt» og slutter på nyåret Slutter. Forskningsdirektør Kristin Sverdrup er den femte forskningsdirektøren ved HiOA/OsloMet som slutter etter relativt kort tid i jobben. Hun har vært «fristilt» fra stillingen siden i november.
Fagforeningene provoserte fram mer forskningstid i Innlandet Forskning. Fagforeningene ble provosert. Nå gir Kathrine Skretting ved Høgskolen i Innlandet ansatte mer tid til forskning og utvikling enn hun først hadde tenkt.
Langsiktig satsing på forskning og utvikling Forskning. Regjeringen har nådd sitt mål, om ett prosent av BNP til forskning og utvikling. Nå er det næringslivets tur, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i dette innlegget.
Spreng akademiske tvangstrøyer Tellekanter. Vi opplever en stadig strengere forvaltning av hva som regnes som akseptabelt i prestisjefylte publikasjonskanaler. Disse premissene styrer oss i større grad enn tellekantsystemet, skriver Vibeke Bjarnø og Mette Elisabeth Nergård.
Utdanning + FoU = ? Hvorfor har Høgskolen i Oslo og Akershus en silotankegang når det gjelder FoU og utdanning, spør William Sæbø i arbeidsutvalget til Studentparlamentet ved HiOA.
Hva er god ledelse av utdanning? Hva skal til for at utdanningsvirksomheten i Norge styres og ledes på en god måte? Handler det om organisatoriske endringer eller å velge de «riktige» lederne? Sannsynligvis litt av begge deler
Ja til ny modell for tildeling av stipendiater Professor Anders Breidlid og hans kolleger kalte prosessen for tildeling av stipendiater på HiOA for skandaløs. Nå har de fått en ny modell. — Atskillig bedre, sier Breidlid.
Tildelings-rot gir uro blant forskerne — Det sprer seg fort en uro i forskningsmiljøene nå, og vi må passe oss slik at energien ikke blir brukt til å slåss med hverandre heller enn å forske, sier dekan ved lærerutdanningene, Knut Patrick Hanevik.
Hva er U’en i FoU? Artikkelforfatteren er opptatt av at det ikke skal være en rangstige hvor forskning er høyere oppe enn utviklingsarbeid. Man bør snakke mer om U’en, mener han.
Nyeste artikler
Uenige om økonomi: — Jeg har ikke troen på at dere legger sjelen deres i det
Slik «snakker» du med kunstig intelligens
Ja takk til intellektuelle klovner!
Demokratisk fallitt i naturpolitikken?
Berit Heir Bunkan (1929 - 2025)
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år