Rikslønnsnemnda
Vil kaste ut LO og NHO fra Rikslønnsnemnda
Akademikerne, Unio og YS tar opp tråden fra høstens lønnsforhandlinger og ber regjeringen endre loven for å sikre en upartisk rikslønnsnemnd.

— Det er på høy tid å fjerne den udemokratiske ordningen med ikke-nøytrale medlemmer. Vi trenger ikke NHO og LO til å passe på oss andre, sier Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, i en pressemelding.
Da fjorårets lønnsforhandlinger gikk fra forhandling, via konflikt, og endte hos Rikslønnsnemnda, ble nemndas sammensetning problematisert.
For blant nøytrale medlemmer med stemmerett og ett medlem fra hver part i tvisten, sitter også to representanter fra partene i arbeidslivet, riktignok uten stemmerett.
Ba om ny nemnd
I saker hvor staten er part er det Gisle Norheim, statens personaldirektør, og Egil Andre Aas, leder i LO Stat som sitter i nemnda. I saker der staten ikke er part, representeres næringslivet av Jon Fladby Claudi, forhandlingsdirektør i NHO, mens arbeidstakerne representeres av Sissel M. Skoghaug, 1. nestleder i LO.
Og sånt blir det bråk av. For da hovedsammenslutningene Unio, YS og Akademikerne gikk til streik i sommer, sto LO Stat på arbeidsgivers side i det store stridsspørsmålet om hvor mange tariffavtaler det skal være i staten.
— Det er viktig at de to fratrer nemnda for at vi skal ha tillit til nemndbehandlingen. De erfaringene vi tidligere har gjort oss i nemnda gjør at vi stiller spørsmål ved hvorvidt LO Stat faktisk representerer alle arbeidstakere, sa daværende Unio-leder Ragnhild Lied til Khrono i fjor sommer.
Da hadde de først bedt regjeringen endre sammensetningen, så Stortinget. Svaret fra begge var nei. Og ikke var det noe hjelp i bønnen til nemnda om å se på egen habilitet og kaste to medlemmer heller.
Mener ikke-nøytrale medlemmer påvirker resten
Men nå forsøker Unio på nytt, sammen med Akademikerne og YS.
— Vi ber om en lovendring fordi vi mener at praksisen med nemndas sammensetning er utdatert og den svekker tilliten til avgjørelsene som tas. Tillit til institusjonene er en forutsetning for den norske modellen, sier Steffen Handal, nyslått Unio-leder.
De tre organisasjonene sendte et felles brev til Arbeids- og inkluderingsdepartementet i desember, der de ba om en lovendring for å fjerne ordningen med ikke-nøytrale medlemmer.
Ifølge pressemeldingen fikk de til svar at det ikke er praktisk mulig å gjøre endringer i regelverket nå, men at departementet vil ta med seg innspillet i det videre arbeidet og dialogen med partene.
— Vi har sett på behandlingene i nemndene over tid, og vi ser at de ikke-nøytrale medlemmene tar stilling til tvister, og prøver å påvirke de nøytrale medlemmene med eget syn og egne interesser, selv om de ikke har stemmerett. Det er svært uheldig og svekker den demokratiske prosessen, sier Hans-Erik Skjæggerud, leder i YS, i pressemeldingen.
Nyeste artikler
Mener hun fikk sparken fra Columbia fordi hun hjalp demonstrerende studenter
Bluesky danker ut X: Deler mer ny forskning. — Blitt en søppelkasse
Norsk forsoning og struping av amerikansk akademia
Avbryter søknad i mangfoldsprotest. — Skuffende at de gir etter for press
Disse topplederne fikk i snitt 90.000 mer i årslønn
Mest lest
Ble avkrevd 190.000 kroner midt i semesteret. Måtte avbryte studiet
Trumps økonomirådgiver fikk toll-argumenter av sin «fantasiprofessor» Vara
Ikke kall det bachelor og master før vi vet hva vi snakker om
Trump tar nesten tjue milliardar frå to universitet
Her fullfører flest studenter på normert tid