lønnsoppgjør 

Her får du mer penger om du er fagorganisert. Slik gikk det i lønns­oppgjøret

— Det skal lønne seg å være organisert, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgt Ellen Dahl ved UiT. I lønnsoppgjøret gikk uorganiserte glipp av mange tusen kroner. 

Administrasjonsbygget til UiT i Tromsø. Ved UiT får de som ikke er medlem av noen fagforening en lønnsøkning på 2,8 prosent. Hvis du er medlem av en fagforening under Unio og Akademikerne, får du et ytterligere tillegg på 1,63 prosent.
Publisert Sist oppdatert

Artikkelen oppdateres

Fristen for å bli ferdig med de lokale lønnsoppgjørene ved statlige universiteter og høgskoler var 15. februar. 

Khrono kan nå presentere resultatene for de fleste institusjonene. De fleste ansatte får utbetalt pengene de har til gode i mars, men blant annet NTNU og OsloMet vil gjøre det i april. 

Lønnsøkningen regnes fra mai eller juni i fjor, så det blir fort en del tusen kroner. 

Se oversikten nederst i saken. 

Prioriterer de organiserte 

I årets lønnsoppgjør har noen valgt å prioritere de organiserte framfor de uorganiserte. Altså at de som er medlem av en fagforening får mer penger enn de som ikke er det.

— Begrunnelsen er at det skal lønne seg å være organisert. I lønnsforhandlingene jobber vi for det organiserte arbeidslivet, sier Forskerforbundets hovedtillitsvalgt Ellen Dahl ved UiT Norges arktiske universitet.

— I fagforeningene så arbeider vi for gode lønns og arbeidsvilkår for våre medlemmer. I lønnsforhandlingene arbeider vi for det organiserte arbeidslivet, sier Ellen Dahl.

— Man er vel ikke bedre kvalifisert selv om man er fagorganisert? Fortjener man bedre lønn hvis man er fagorganisert?

— Det er ikke snakk om å være bedre kvalifisert, det er snakk om å være organisert eller ikke organisert. Vi i Forskerforbundet jobber for våre medlemmer, ikke for uorganiserte ansatte. 

I Norge er rundt 80 prosent i offentlig sektor fagorganiserte. 

De uorganisertes lønn bestemmes av Unio og Akademikernes avtale med staten, siden dette er det største avtaleområdet.

Det vanlige er at de uorganiserte får samme lønnsøkning som de organiserte.

Men i årets oppgjør har partene ved fire universiteter blitt enige om å gi høyere generelt tillegg til de organiserte enn til de uorganiserte.

  • Ved UiT får ansatte på Unio/Akademikerne-avtalen (inkludert uorganiserte) et generelt tillegg på 2,8 prosent. Men medlemmer av fagforeninger under Unio og Akademikerne får et ytterligere tillegg på 1,63 prosent. For en årslønn på 800.000 kroner, utgjør forskjellen 13.040 kroner.
  • Ved Universitetet i Sørøst-Norge får organiserte under Unio og Akademikerne 2,92 prosent, mens uorganiserte får 2,64 prosent. Forskjellen utgjør 2510 kroner for en som tjener 800.000 kroner.
  • Ved Universitetet i Innlandet får de organiserte 8000 kroner mer enn de uorganiserte.
  • Ved Universitetet i Stavanger får organiserte i Unio/Akademikerne-fagforeninger et individuelt kronetillegg på 4487 kroner.

— Var dette noe arbeidsgiver ønsket?

— Jeg kan ikke si hva partene konkret ønsket, for det er taushetsplikt om forhandlingene. Men det ligger til forhandlingsordningen at partene skal bli enige om et resultat, og at en part ikke kan anta å få fullt ut gjennomslag for sine krav, sier organisasjons- og økonomidirektør Odd Arne Paulsen ved UiT. 

Dekker kontingenten

— Det skal lønne seg å være organisert. Man betaler en kontingent. Å prioritere de som velger å organisere seg er meget vesentlig, sier Bente Ovédie Skogvang for Forskerforbundet ved Universitetet i Innlandet.

Ordinær årskontingent i Forskerforbundet er på drøyt 6800 kroner i året. Skogvang viser også til at lønnsøkning til uorganiserte regnes fra 1. mai, mens den for organiserte i Unio og Akademikerne regnes fra 5. juni på grunn av streiken.

Hun sammenligner det å gi et tillegg til fagorganiserte, med å gi gruppetillegg til professorer og førsteamanuenser.

Hun viser til at det kuttes ved universiteter og høgskoler for tiden. 

— Da er det viktig å ha en fagforening i ryggen, sier hun.

Her er det høyest og lavest generelt tillegg 

I staten er det to sett med likelydende hovedtariffavtaler.

For dem som er medlem av fagforeninger under Unio og Akademikerne, for eksempel Forskerforbundet og Tekna, ble hele lønnsøkningen på 2,9 prosent fordelt lokalt på den enkelte arbeidsplass.

Her har partene blitt enige om generelle tillegg til alle som er omfattet av avtalen.

Disse varierer i størrelse. Høgskolen i Molde og Politihøgskolen opplyser at de ikke har generelle tillegg, men at alt gis som individuelle tillegg. 

Høgskulen i Volda har også et relativt lite generelt tillegg. Ansatte på Unio/Akademikerne-avtalen fikk minst 0,68 prosent. Resten ble gitt som individuelle tillegg.

I den andre enden av skalaen er Høgskolen i Østfold, der alle får et generelt tillegg på 3,12 prosent.

For organiserte i LO og YS, for eksempel Norsk tjenestemannslag, er innretningen annerledes.

Fra sentralt hold er det bestemt at 0,75 prosent av lønnsmassen skal gis som et generelt tillegg til alle, mens 2,15 prosent av lønnsmassen går til lokale forhandlinger.

Flere universiteter og høgskoler har lagt inn ekstra midler utover den sentrale rammen.

Lavere tillegg til stipendiater

Flere universiteter har gitt stipendiater lavere generelle tillegg enn de andre. 

Begrunnelsen for dette er at stipendiater gjennom hovedtariffavtalen uansett er sikret en årlige lønnsvekst på tre prosent, som kommer i tillegg til det generelle tillegget. 

Dette gjelder blant annet NTNU, UiT, Universitetet i Stavanger og Universitetet i Agder.

Nedenfor er er oversikten over hvordan det gikk.

Uorganiserte inngår i Akademikerne/Unio-avtalen. Alle har noen unntak for hvem som er omfattet av de generelle tilleggene/gruppetilleggene, som blant annet handler om når de ansatte begynte, ansatte som har sluttet osv. 

Slik ble resultatet: 

Nord universitet: 

  • Unio/Akademikerne: Alle tilhørende hovedtariffavtalen for Unio og Akademikerne (organiserte og uorganiserte) får et generelt tillegg på 1,7 %. For ansatte i førstestilling gis et generelt tillegg på 2,7 %.
  • LO/YS: For ansatte tilhørende hovedtariffavtalen for LO/YS gis det et flatt tillegg på kr 10 000,- til alle ansatte. I tillegg gis et generelt tillegg på 1 % til ansatte i førstestilling. (0,75 prosent, som er gitt av partene sentralt, kommer i tillegg. Dette gjelder alle universitetene og høgskolene).

I tillegg er det gitt individuelt fremforhandlede tillegg til enkeltpersoner innenfor fagforeningenes og arbeidsgivers prioriteringer.

Norges idrettshøgskole

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 1,75%.  Gruppetillegg til førsteamanuenser og førstelektorer på på 10.000 kr, og 12.000kr til professorer. 
  • LO/YS:  Kronetillegg som sikrer at ansatt i 100% stilling får til sammen kr 8700kr inkludert det sentrale tillegget. Gruppetillegg til vaktbetjentene på kr 8000,- i forhold til en 100 % stilling. 

NMBU

  • Unio/Akademikerne: Tillegg til alle på 1 %, og i tillegg individuelle tillegg.
  • LO/YS: Individuelle tillegg (i tillegg til de 0,75 prosentene gitt sentralt).

Norges musikkhøgskole

  • Unio/Akademikerne: Halve avsetningen (1,914%) i generelt tillegg, resten til individuelle tillegg. 
  • LO/YS: 40 prosent av avsetningen går til et generelt tillegg med samme kronebeløp. LO fikk også innfridd et gruppekrav hvor 11,21 prosent av den resterende avsetningen gis som et generelt tillegg med samme kronebeløp til deres medlemmer. Resten som individuelle tillegg. 

Norges Handelshøgskole

  • Unio/Akademikerne: Gruppetillegg og sentralt tilllegg på til sammen 0,8 % av årslønna. Den resterende del av potten er fordelt som individuelle tillegg, som innebærer at mesteparten av de ansattes lønnsøkning gis som individuelle tillegg. 
  • LO/YS: Et sentralt tillegg og gruppetillegg på til sammen 0,8 % av årslønna. Den resterende del av potten er fordelt som individuelle tillegg, inkludert de 0,75 prosentene partene sentralt ble enige om i fjor

NTNU

  • Akademikerne/Unio: Generelt tillegg på 1,3 %, resten fordelt individuelt. Stipendiatene: lokalt generelt tillegg på 0,75 %. Organiserte stipendiater får i tillegg et beløp på 3500 kr. 
  • LO/YS: LO-organiserte får det som fordeles lokalt som individuelle tillegg. YS-organiserte får i tillegg et lokalt tillegg på 0,5 %, og resten av potten fordel individuelt.

OsloMet

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 1,7 %.

Universitetet i Agder:

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg til 1 % for alle (og i tillegg 0,5 % til de som ikke er på lønnsstige), og i tillegg individuelle forhandlinger.

 Universitetet i Bergen

  • Begge avtaler: Alle som er omfattet av oppgjøret, får minst 3,1 prosent lønnsøkning samlet sett. UiB melder at de har ikke behandlet individuelle krav denne gangen. Det er gitt gruppevise tillegg — prosentvis eller med kronebeløp.

Universitetet i Innlandet: 

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg til alle på 1,5 %. I tillegg gis det et gruppetillegg til alle medlemmer av Unio og Akademikerne på 8000 kr. 
  • LO/YS: Et generelt tillegg på 0,75 % (i tillegg til det generelle tillegget på 0,75 % som er gitt sentralt). I tillegg gis det et gruppetillegg til alle medlemmer av LO og YS på kr 8000 kr

Universitetet i Oslo

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 2,1 prosent, og i tillegg individuelle tillegg.
  • LO/YS: Kronetillegg: 14.050 kroner ekstra i året til dem med en årslønn på mindre enn 700.000 kroner (i 100 % stilling). 16.800 kr til dem med årslønn 700.000- 849.999 krone og 18.500 kr til dem med årslønn over 850 000 kroner.

Universitetet i Stavanger

  • For Akademikerne/Unio ble det gitt et generelt tillegg til alle ansatte tilsvarende 2 % for stipendiater og 2,7 % for resten. I tillegg ble det for denne avtalen forhandlet fram kronebeløp til grupper av ansatte.
  • LO/YS: I tillegg til tillegget gitt sentralt, blir det gitt et kronetillegg til alle ansatte på 14.709 kroner. 

Universitetet i Sørøst-Norge: 

  • Unio/Akademikerne: Et generelt tillegg på 2,92 %. Uorganiserte får 2,64 %. 
  • LO/YS: Et generelt tillegg på 1,92 %, men slik at alle sikres minimum 15 000 kroner i lønnsøkning (oppgitt i 100 % stilling).

UiT — Norges arktiske universitet: 

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 2,7 % (ikke for ansatte i stillingskode 1017 stipendiat). Ansatte som er medlem av en tjenestemannsorganisasjon under Unio og Akademikerne gis et ytterligere tillegg på 1,63 % av årslønn
  • LO/YS: Ansatte med årslønn 699 999,- eller lavere får tillegg på 12 600,-. (gjelder ikke stipendiat). Ansatte med årslønn på 700 000,- og høyere får et tillegg på 1,83 %. Ansatte som er ansatt i stillingskoder uten lønnsutvikling gjennom lønnsstige eller ansiennitetsopprykk, gis et ytterligere tillegg på kr 6 000, (omfatter ikke stillingskode 1013 professor og 1532 dosent.) Ansatte i stillingskode 1198 Førstelektor, 1011 Førsteamanuensis, 1013 Professor og 1532 Dosent gis et ytterligere tillegg på kr 15 000,

Høgskolen i Molde:

  • Høgskolen opplyser at det ikke er gitt generelle tillegg. Alle tillegg er individuelle, sett opp mot høgskolens lokale lønnspolitikk.

Høgskolen i Østfold: 

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 3,12 %
  • LO/YS: Generelt tillegg på 2,39 %

 Høgskulen i Volda: 

  • Unio/Akademikerne: Generelt tillegg på 0,675 % (resten til individuelle forhandlinger.
  • LO/YS: Alt til individuelle forhandlinger (bortsett fra de 0,75 % som er avsatt fra partene sentralt).

Kunsthøgskolen i Oslo

  • LO/YS:  Et generelt tillegg på 10 000 kroner i tillegg til 0,75 % tildelt sentralt.
  • Akademikernes medlemmer fikk et generelt tillegg på 3,2 %, Forskerforbundets medlemmer fikk 4 %, og uorganiserte fikk 3,2%.

Politihøgskolen: 

  • Høgskolen opplyser at det ikke gitt generelle tillegg. Alle tillegg er individuelle, sett opp mort høgskolens lokale lønnspolitikk.

De institusjonene som ikke er med i oversikten, har Khrono ikke fått resultatene fra ennå. Artikkelen oppdateres når dette foreligger. 

Enringslogg: 19. februar kl. 13:59: Oppdatert med opplysninger fra Idrettshøgskolen og OsloMet. Opprinnelig sto det at stipendiater ved OsloMet fikk mindre generelt tillegg enn de andre, men dette var feil og er strøket. Kl: 13:59: Oppdatert med opplysninger fra Musikkhøgskolen og Kunsthøgskolen i Oslo.  Kl: 15:00: Oppdatert med opplysninger fra Politihøgskolen. 

20.februar 10:19: Endret om NHH: I LO/YS-avtalene er tillegg bestemt av partene sentralt inkludert i tallet 0,8%, og kommer ikke i tillegg. 

Powered by Labrador CMS