Studiestart
Vil ikke hurtigteste studentene i Bodø
Smittevernoverlege i Bodø Kai Brynjar Hagen mener testene gir en falsk trygghet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fadderuka er allerede i gang flere steder i landet, og den kommende tiden vil gamle og nye studenter strømme tilbake til studiestedene sine. Det byr på smitte-utfordringer.
Som Khrono tidligere har omtalt løser Norges Handelshøyskole (NHH) smittesituasjonen ved å masseteste studentene. Både NHH og Universitetet i Bergen hadde spurt Bergen kommune om hjelp til hurtigtesten i forbindelse med studiestart. Kommunen avslo forespørselen, men tirsdag ettermiddag kom beskjeden at kommunen snur på grunn av det høye smittetrykket i byen.
—Det er viktig å påpeke at hurtigtestene gir et øyeblikksbilde, og ikke kan sies å være like pålitelige som en vanlig test. Hurtigtestene er likevel gode når det er høyt smittetrykk, sier fungerende byrådsleder Lubna Jaffery (Ap) til Bergens Tidende.
Lenger nord er man fremdeles skeptisk til en slik løsning. 16. august åpner studieåret ved Nord universitet, men det blir uten hurtigtesting.
— Vil gi en falsk trygghet
Studentleder Eugen Sebastian Hovden Haush og smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune sier til NRK Nordland at hurtigtesting av studentene ikke er aktuelt.
– Hurtigtestene er for dårlige til at det er aktuelt. I en befolkning med lite smitte har hurtigtestene en dårlig evne til å fange opp smitte. De vil gi en falsk trygghet, sier smittevernoverlege Hagen til NRK.
De viser til at fjorårets modell med fokus på generelt smittevern fungerte ypperlig.
Han trekker fram PCR-pooling som en tryggere modell. Det innebærer at man tester 20 personer i slengen.
— Vi som kommune ønsker at flest mulig aktiviteter skal foregå, og ikke stoppes. PCR-metoden kan hjelpe oss her. Den er rutinemessig brukt i Tyskland, og vi vet at det fungerer, sier Hagen til NRK.
Nord universitetet hadde ikke ett eneste smittetilfelle i fjorårets fadderuke, og tar også i år sikte på å begrense store samlinger.
Egentesting i Trondheim
I Trondheim har man valgt å fokusere på egentesting av studentene.
Såkalt egentesting, der studentene får utdelt utstyr ved stasjoner opprettet av kommunen og tester seg selv hjemme, anses som det minst personellkrevende for kommunen. Tilbudet gjelder studentene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, BI og Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning.
— Vi har veldig lite lyst på et stort utbrudd blant studentene. Samtidig så hadde det også vært kjekt om studentene kunne ha en fadderuke som går så normalt som mulig. Derfor foreslår vi screening av studentene, sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad til Universitetsavisa.
Ifølge Stavanger Aftenblad rigger nå Stavanger kommune til for drop in-vaksinering for studenter som trenger dose to.
— Vi fremskynder studentene, siden vi vet det er mye smitte i aldersgruppen 20–29 år, sier direktør for helse og velferd i kommunen, Eli Karin Foss, til avisa.
Nyeste artikler
Forskaren vaks opp i Israel. No veit han ikkje om han vil reisa tilbake
Nordisk Østforum legger ned. Forskere vil ikke lenger skrive skandinavisk
Khronos store julequiz
Fagskoledebattens blindsoner — mer enn ren kvalifisering for arbeidslivet
Frykter for kurstilbudet. Blir det svekket, kan det bli flere tomme studieplasser
Mest lest
Dette er Lise Øvreås sitt lag til rektorvalet ved UiB
Tidligere har hun fått drapstrusler for forskningen sin. Men nå har det skjedd noe
ChatGPT fikk A på eksamen. — Skulle nesten bare mangle
Cecilie Hellestveit vurderer å slutte å snakke med media: — Klikkhoreri
Professor ber studentene forplikte seg: Du vil bli sett på som en forræder om du dropper ut