studiestart

Studenter leier privat helseaktør til hurtigtesting

Norges Handelshøyskoles studentforening vil kjøre et regime med hurtigtesting og 24-timers sertifikater for å unngå smitte i fadderuken.

— Vi ønsker å gi flest mulig en god start på studiet. Da vil hurtigtesting og et koronasertifikat lette på logistikken og sikre at flest mulig får delta i aktivitetene, sier Christian Arstein, fadderukeleder ved NHH
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med økende smittetall i Bergen stiger også uroen blant studentene med tanke på årets fadderuke.

I fjor var Norges Handelshøyskole nærmest et episenter for smitte i forbindelse med studiestart. Nå har studentforeningen sikret seg en avtale med en privat helseaktør som skal sørge for hurtigtesting av dem som skal delta i årets fadderuke.

Hørte på Høie

— Vi snudde oss rundt da Bent Høie sa at vi kunne gjennomføre slike testregimer sammen med private helseforetak uten at testene skal koste noe. Vi har vært i dialog med flere og har nå fått på plass en avtale der vi er i sluttfasen før den undertegnes, sier fadderukeansvarlig Christian Arstein i NHHS.

Etter det Khrono kjenner til er de aktuelle tilbyderne av slike tester Volvat, Aleris, Dr. Dropin med flere.

— Hvordan tenker dere at hurtigtestingen skal gjennomføres?

— Den vi inngår kontrakt med sørger for hurtigtestingen av dem som ønsker å delta i fadderuken. De får et 24-timers koronasertifikat, sier Arstein.

— Hvem skal ta testen?

— I utgangspunktet ønsker vi å legge til rette for at de som er uvaksinerte tar testen. Det er ikke usannsynlig at de aller fleste som kommer til studiestart har fått første dose. Det er i så fall et veldig bra utgangspunkt, men de kan fortsatt bli smittet. Derfor er vi ikke sikre på hvor mange som trenger å teste seg, sier Christian Arstein.

Flest mulig

— Dette betyr at man må teste seg en gang i døgnet for å holde det gående i fadderuken?

— Ja, men det har vi kapasitet til. Fra et arrangørperspektiv ønsker vi flest mulig deltakere i en forsvarlig og trygg ramme, sier Arstein som forteller at de har fått henvendelser fra andre studentforeninger som også vurderer et regime med hurtigtesting for å delta i fadderukene.

— Vi ønsker å gi flest mulig en god start på studiet. Da vil hurtigtesting og et koronasertifikat lette på logistikken og sikre at flest mulig får delta i aktivitetene, sier Christian Arstein.

Kjenner ikke kostnaden

Det var tidlig i juni at helseminister Bent Høie lanserte et testsystem for koronasertifikat utført av private aktører som ikke skal koste noe for dem som tester seg.

– Det skal brukes antigen hurtigtester, og resultatet skal registreres i MSIS slik at det vises i koronasertifikatet, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om Janssen-vaksinen i juni.

Testsystemet skal være i drift fra trinn tre i gjenåpningen. Og det er dette systemet studentforeningen ved NHH vil benytte seg av.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Hva regner dere med dette opplegget vil koste?

— Vi har ikke en full oversikt over kostnadsrammen per dags dato.

— Forklar mer i detalj hva som er kriteriene. Må de med én vaksinedose teste seg, eller hvordan tenker dere dette?

— Kriteriene utformes de nærmeste ukene. Vi ser at delta-varianten smitter lettere enn andre varianter, så dette må vi også ta hensyn til når vi utformer kriterier og retningslinjer for hurtigtesting, sier Christian Arstein.

Diskuterer massetesting

Han understreker at testordningen ikke gjennomføres for å ha en mer åpen fadderuke.

— Det er og fremst for å ha kontroll over situasjonen så godt som overhode mulig, sier Arstein.

— Hvem finansierer selve testene, siden disse ikke skal koste noe?

— Regjeringen informerte for en stund tilbake om at private tilbydere kan tilby testing til koronasertifikat med refusjon fra staten. Det er denne ordningen vi nå benytter oss av.

I Bergen ble det registrert 62 smittede torsdag, og kommunen har hatt møte med Folkehelseinstituttet for å se på tiltak som kan bli aktuelt for å stanse smitteøkningen. Her er massetesting ved studiestart diskutert som et virkemiddel, skriver Bergens Tidende.

Ved NTNU har ikke studentene forberedt noe lignende system som på NHH. Ingeborg Bolstad i fadderukestyret opplyser at de heller ikke har hørt noe om at NTNU-ledelsen har jobbet med noe slikt.

Ved UiO skriver kommunikasjonsdirektør Berit Kolberg Rossine i en epost:

«Er ikke kjent med hva studentforeningene gjør, men i studiestart og fadderaktiviteter vil vi ikke skille mellom studentene og ha egne aktiviteter for de med koronasertifikat. Vi skal være åpne for alle. Vi har planlagt m mindre grupper og avstandsregler.»

Powered by Labrador CMS