Unio

Vil ikke ha Lind som ny leder

Unios valgkomité har kommet med sin innstilling til ny leder og nestleder. Unios forhandlingsleder og streikegeneral, Forskerforbundet-sjef Guro Elisabeth Lind vrakes.

Kreftforsker Guro Elisabeth Lind leder Forskerforbundet, men er også forhandlingsleder for Unio stat. Her er hun ute og møter de streikende under årets streik i staten.
Publisert

Unio melder fredag at valgkomiteen ønsker Utdanningsforbundets Steffen Handal som ny leder, og Norsk Sykepleierforbunds Cecilie Woll Johansen som ny nestleder.

Handal meldte seg tidlig som lederkandidat, men ble nylig utfordret av Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind og Forskerforbundets nestleder, Kristian Mollestad.

— Ventet

Lind har, i tillegg til å lede Forskerforbundet, ledet lønnsforhandlingene for Unio i staten og vært streikegeneral. Men hun vurderes altså ikke som den best egnede til å lede hele hovedsammenslutningen.

— Det var jo ventet. Det har alltid vært Utdanningsforbundet som har hatt ledervervet, sier Lind til Khrono og legger til at hun er klar til valgkamp.

— Jeg tror det er sunt for Unio med konkurranse om vervet, og jeg tror Unio har godt av en valgkamp hvor vi får diskutert de viktige spørsmålene.

— Hva skiller deg og Handal?

— Jeg er mest opptatt av hva jeg bringer til torgs. Og jeg stiller for at jeg vil samle kreftene til Unio. Potensialet er større enn det vi får ut i dag. Vi må ta større plass i samfunnsdebatten.

Guro Elisabeth Lind har bakgrunn som kreftforsker ved Oslo universitetssykehus og har en doktorgrad i molekylærbiologi.

Hun var den første lederen for Akademiet for yngre forskere, som ble etablert i 2015, og har ledet Forskerforbundet siden 2019.

Avgjøres i desember

Hovedsammenslutningen Unio samler rundt 400.000 fagforeningsmedlemmer. Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund er de største av fagforeningene som er med, med rundt 320.000 medlemmer. Forskerforbundet er tredje størst med drøyt 25.000 medlemmer.

Valgkomiteen, som er valgt av Unios representantskap, har vært ledet av en representant fra Utdanningsforbundet. I tillegg har komiteen bestått av en representant fra Norsk sykepleierforbund og en representant fra Politiets fellesforbund, med vararepresentanter fra Det norske maskinistforbund og Akademikerforbundet.

Hvem som til slutt blir ny leder for hovedsammenslutningen Unio avgjøres på Uniokongressen i desember. 

Powered by Labrador CMS