Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Kunnskapsdepartementet var på utredningstoppen. Nå er det på fjerdeplass Kunnskapsdepartementet har brukt 144 millioner kroner på utredninger siden 2017. Under Erna Solberg brukte det mer penger enn noe annet departement.
Vil ikke ha Lind som ny leder Unios valgkomité har kommet med sin innstilling til ny leder og nestleder. Unios forhandlingsleder og streikegeneral, Forskerforbundet-sjef Guro Elisabeth Lind vrakes.
«Nå må vi si stopp!» Guro Lind mobiliserer til protestaksjon Reaksjonene på regjeringens kuttforslag for forskning og høyere utdanning er sterke. — Ja, jeg er forbanna, sier leder i Akademikerne. Og Forskerforbundet mobiliserer til protestaksjon.
Kontraproduktivt språkkrav Hvis målet til Oddmund Hoel er at flere utenlandske stipendiater skal bidra i norsk arbeidsliv, kan språkkravet få motsatt effekt.
Etterlyst: Politikere med sans for kvalitet Det har skjedd en dreining i kunnskapspolitikken, mot nye mål og forventninger. Men hva skjer med kvaliteten på forskning og utdanning når politikerne aldri prioriterer noe ned?
Krever at Stortinget setter ned en ny uavhengig nemnd LO Stat har vært tydelig på hva de mener om Unio og Akademikerne sitt ønske om egen tariffavtale. Men i Rikslønnsnemnda, som nå skal avgjøre konflikten, skal LO Stat representere Unio- og Akademikerne-medlemmenes interesser.
Forsker vil ikke si det er meningsløst å fortsette streiken, men... Selv om Unio fortsetter streiken, vil de ende opp med samme avtale som den Akademikerne får i tvungen lønnsnemnd, tror Fafo-forsker Kristin Alsos.
Is, ambivalens, prinsipper og starten på en streik — Vi har ikke råd til å gi oss, sier lederen i Forskerforbundet, Guro Lind, på streikens første dag med normalt uttak.
Senterpartiet misforstår kritikken av profesjonsmeldingen Hvis målet er gode profesjonsutdanninger, bør Stortingets saksordfører slutte å vranglese kritikken av profesjonsmeldingen.
Lytt til sektoren — bevar opprykksordningen På vegne av ansatte ved universiteter og høyskoler vil vi gi klar beskjed til regjeringen: Legg bort forslagene som svekker dosentløpet og profesjonsutdanningene.
— Regjeringen krever ekstra innsats. Institusjonene takker for tilliten, og overlater ekstrajobben til de ansatte Institusjonene takker regjeringen for tilliten når kompetansekrav til sykepleierutdanningen fjernes. Men hva med dem som nå skal tette kompetansehullene?
Kaller reform for «en flopp»: — Det var jo dette regjeringen skulle ta tak i Forskerforbundets leder Guro Lind mener forskere og undervisere overlesses med krav og oppgaver som gjør at arbeidsuken til slutt blir umulig.
Forskerforbundet: — Uforståelig. Dette forslaget kan ikke vedtas. Med et veldig enkelt grep kan Oddmund Hoel bedre hverdagen for de ansatte ved universiteter og høyskoler: Dropp forslagene om å fjerne opprykksmuligheten til førsteamanuensis, og å innføre språkkrav for stipendiater.
De vil ha akademisk frihet inn i Grunnloven Studentleder Oline Sæther og fagforeningsleder Guro Lind vil grunnlovsfeste akademisk frihet. De mener Anne Borg-saken viser nødvendigheten av det.
Forskerforbundets Guro Lind ønsker seg mer debatt om universitetenes autonomi og samfunnsrolle Hvis målet er uavhengige universiteter som fyller sin kritiske samfunnsrolle, bør vi styrke universitetsdemokratiet.
Forskerforbundet: — Dette er et grelt eksempel Forskerforbundets leder mener NTNU-rektoren gjør det motsatte av hva en rektor bør gjøre.
Ett universitet skiller seg ut med strengere stipendiatregel. — Pinlig og smålig Er du stipendiat eller postdoktor og var hjemme med syke barn i en uke i desember 2022? I så fall kan du få forlenget stipendiatperioden. Hvis du er ansatt ved rett universitet, vel å merke.
Også kunstfaglig ansatte fortjener fast jobb Ved flere norske kunstutdanninger er halvparten av underviserne uten fast jobb. Nå skal saken opp i Stortinget.
Fagforeninger vil fjerne punkt om åremål for kunst-ansatte i ny lovtekst I forslaget til ny universitets- og høyskolelov foreslår regjeringen at adgangen til å ansette kunstnere i åremål reduseres fra to til en periode. Forskerforbundet og Creo ber om at punktet heller strykes.
Reagerer på at NTNU gir ledere på åremål fast stilling uten utlysning NTNU har gitt to eksternt rekrutterte instituttledere faste vitenskapelige stillinger uten utlysning. — Dette skaper en svært dårlig signaleffekt, sier forsker Vivian Anette Lagesen, som forsker på kjønnsbalanse.
Flere er bekymret. Forskningsrådet er fornøyd Flere er bekymret for mindre penger til langsiktig forskning. Forskningsrådet fortsetter nedbemanningen, og er generelt fornøyd med budsjettforslaget.
Blir du stipendiatenes statsråd, Sandra Borch? Nylig kom gladnyheten om at stipendiater får forlenget stipendiatperioden også for kortere sykefravær. Neste skritt må være å få på plass retten til dagpenger. Fikser du det, Sandra Borch?
Regelendring om sykefravær blant stipendiater: — Det er fantastisk Stipendiater har nå lovfestet rett til å få forlenget ansettelsen sin som følge av fravær som er kortere enn to uker. Hos Forskerforbundet står jubelen i taket.
Ny vurdering: Vil fortsette å bruke sensorer under ansattes kontorpulter Havforskningsinstituttet ønsker fortsatt å bruke sensorer til tross for protester blant ansatte og tillitsvalgte.
Ønsker en statsråd med interesse for sektoren — Min refleksjon er at statsråder har en interesse og entusiasme for sin sektor og kjemper sin sektors sak. Det fikk vi ikke med Ola Borten Moe, sier UiS-rektor Klaus Mohn.
Planen etter Plan S Fire år etter at Norge sluttet seg til Plan S, er det på tide med en sterkere politisk innsats for å sikre en god overgang til åpen publisering, mener Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet.
Mangelfulle systemer for konfliktutsatte stipendiater I sunne organisasjoner sørger man for at alle ansatte opplever trygghet når de ønsker å si ifra om forhold som ikke fungerer. Slik er det ikke for stipendiater, mener kronikkforfatterne.
Hva er politikk i lønnsdannelsen i staten? NTLs Ronny Kjelsberg kritiserer Forskerforbundets definisjon av politikk i etterkant av lønnsoppgjøret.
Forskerne mangler tid til å forske Tidsbruksundersøkelser viser at vitenskapelig ansatte ved universiteter og høyskoler i gjennomsnitt jobber mer enn 46 timer i uka. Likevel sliter de med å finne tid til å forske og til å forberede undervisning. Noe må gjøres med tidspresset i akademia, skriver Forskerforbundets leder Guro Lind.
Går under parolen: «Også forskere fortjener fast jobb» Forskerforbundet stiller med egen fane i 1. mai-toget, og mener mye gjenstår for å sikre arbeidstakernes rettigheter.
Avviser statens krav i lønnsforhandlingene: — Det kommer ikke vi til å godta Lønnsforhandlingene i staten startet torsdag. Unio og Akademikerne vil at høyt utdannende prioriteres, og sier nei til statens krav om en sentral avsetning.
— Knusende rapport om midlertidighet ved universiteter og høgskoler Forskerforbundet krever hastetiltak etter fersk rapport som kritiserer bruken av midlertidige ansettelser ved universiteter og høgskoler.
Sett fart på tillitsreformen, Borten Moe Regjeringens varslede tillitsreform i kunnskapssektoren ligger og ulmer. Kan du gi den en gnist, Ola Borten Moe, spør Guro Lind i Forskerforbundet.
Postdoktorene fortjener bedre betingelser Postdoktorene fortjener bedre betingelser, skriver Guro Lind og Nils Hallvard Korsvoll.
Følte seg holdt som gissel for det han brydde seg om Forskerforbundet vil ha slutt på ufrivillig overarbeid i akademia. — Alt som ble forventet av meg utgjorde samlet sett en 250 prosent stilling, sier Alexander Sandtorv.
Reagerer på tungrodd juksebyråkrati. — Absurd ressursbruk — Det er ingen som tjener på den måten vi gjør det på i dag, sier førsteamanuensis Margrethe Stang.
Arbeidsgiverne sier nei, nei og atter nei Arbeidsgiverne vender tommelen ned for absolutt alle forslag som kan bidra til å redusere bruken av midlertidige ansettelser.
Stortinget må sikre trygge rammebetingelser til forskning Forskning krever langsiktighet og forutsigbarhet, men nå er forskningsmiljøene preget av usikkerhet. Når Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning skal behandles på nyåret, bør partiene på Stortinget inngå et forskningsforlik, skriver Guro Elisabeth Lund.
Forskere skal evalueres på åpen forskning. — Rett og slett ugreit Forskerforbundets leder mener infrastrukturen må på plass før forskere kan evalueres på åpen publisering.
Derfor har en tredjedel vurdert å slutte i akademia En tredjedel av de faste ansatte har vurdert å slutte, og over halvparten av de midlertidig ansatte ser på det som lite realistisk å få seg fast jobb i akademia, viser ny undersøkelse.
Ønsker regjeringen mer markedsretting av kunnskapspolitikken? Signalene som er gitt i forbindelse med statsbudsjettet og Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, gir grunn til bekymring, skriver Guro Elisabeth Lind.
Stans kuttene i internasjonalt kunnskapssamarbeid Regjeringens forslag til statsbudsjett inneholder fire betydelige kutt i internasjonalt forsknings- og utdanningssamarbeid. De må stanses, skriver Guro Elisabeth Lind.
Regjeringen vil slutte å øremerke midler til stipendiater og postdoktorer Forsker mener regjeringen med dette ønsker å bremse forskerrekrutteringen, mens Forskerforbundets leder mener utilsiktede kutt i framtiden er en fare.
Akademikere bruker mer tid på både forskning og administrasjon Forskere og undervisere ved svenske universiteter og høgskoler bruker to timer mer på forskning i uka enn tidligere, viser ny rapport.
Unge forskere står i en knalltøff konkurranse om forskningsmidler og faste stillinger Å begrense postdoktorordningen til én periode, behøver ikke gå ut over unge forskeres karrieremuligheter. Snarere tvert imot.
«Alle» misforsto forslag om postdoktorer: — Her trengs en opprydding Mange trodde det skulle bli forbudt å ta to postdoktorperioder i Norge. Nå kommer Kunnskapsdepartementet med en presisering som får leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet til å rase.
Hun har vært postdoktor i ni år: — Du må søke, søke og søke Redi Koobak er inne i sin tredje periode som postdoktor. Det har vært stressende å ikke vite hvilket land barnet hennes skal vokse opp i, forteller hun.
Mener ny ansiennitet slår uheldig ut for mange Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen mener lønnsoppgjøret og en ny modell for ansiennitet slår svært uheldig ut for noen grupper. – Vi må ha på plass overgangsordninger, sier hovedtillitsvalgt Kjell Erik Lommerud.
En pragmatisk politikk for faste forskerjobber Skal vi løse midlertidighetsproblemet i akademia, må vi bryte ned problemet og løse del for del. En ny, fireårig modell for postdoktorordningen, er én slik løsning.
Ber Borten Moe avvise juridisk status for universitetsallianser Forskerforbundet mener forslag om juridisk status for allianser og felles europeisk grad utfordrer «grunnleggende verdier som institusjonell autonomi og akademisk frihet».
Tid for en sterkere forskningsallianse Forskningen skal løse de store samfunnsutfordringene og hjelpe Norge gjennom det grønne skiftet, men taper budsjettkamp etter budsjettkamp. I 2022 må forskningslobbyen bli sterkere.
Frykter for statusen «særlig uavhengig stilling» Førsteamanuensis Arve Hjelseth vil heller jobbe noe «gratis» enn å begynne å telle timer. — Alle skal få forske så mye de vil, svarer leder av Forskerforbundet om debatten.
Stusser over krav om normalarbeidsuke for akademikere — Sakte med sikkert formes vi — særlig unge akademikere — til vanlige lønnsarbeidere, sier professor Ole Johnny Olsen. Slik syns han ikke det bør være.
— Det drives rovdrift på vitenskapelig ansatte Leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, mener det jobbes altfor mye ved landets universiteter og høgskoler.
Slår alarm om «eksplosjon» i bruk av postdoktorer. Mer enn seksdoblet på 20 år Vi har bemannet opp forskningsnorge med et forskerprekariat, mener Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
Unio vurderer å bryte samarbeidet med LO og YS — Det er naturlig for oss å sondere åpent frem til neste år. Det er mange alternativer, og vi vil bruke tiden fremover på å utrede alle mulighetene, sier forhandlingsleder i Unio stat, Guro Elisabeth Lind, til Forskerforum.
Enige 17 timer på overtid— Skuffet over staten Det blir ikke streik i statsoppgjøret. Partene er enige om en ramme på vel 2,7 prosent. – Vi er skuffet over at staten ikke gjør mer for å sette pris på sine ansatte, sier Unio stats forhandlingsleder Guro Elisabeth Lind.
Fem grep for mangfoldige karriereløp Husebekk-utvalgets «one-size-fits-all»-løsning er ikke tilpasset en sektor som skal tilby mer etter- og videreutdanning til arbeidslivet, og belage seg på en stadig større andel ekstern finansiering.
Tar ut nesten 1000 i politi, UH-sektor og departement Unio melder at ansatte ved UiO, OsloMet, UiB, HVL, UiS og NTNU vil bli tatt ut i streik om meklingen ikke fører frem i staten. De varsler også streik blant ansatte i Kunnskapsdepartementet og Diku.
Forsker tror statsansatte vil slite med å få betalt etterslep De statsansatte vil få store problemer med å få noe mer enn de allerede er tilbudt i årets lønnsoppgjør, mener Fafo-forsker.
Asheim avviser krav om nasjonalt publiseringsfond: — Ikke aktuelt nå Forskerforbundet ba Asheim bla opp penger til publisering. Her er svaret.
Livslang læring og universitetenes kjerneoppdrag Endringstakten i arbeids- og samfunnslivet innebærer at livslang læring blir stadig viktigere, skriver innleggsforfatterne.
Ber Asheim bla opp penger til publisering øyeblikkelig: — Forskerne betaler prisen — Det kan ikke være sånn at forskere ikke får publisert forskningen sin, fordi de mangler finansiering, sier Forskerforbundets leder Guro Elisabeth Lind.
Postdoktorstillingen misbrukes, og det rammer unge forskere Vi må målrette bruken av postdoktorstillinger, for forskningens og de unge forskernes skyld. En fersk NIFU-rapport viser at ordningen misbrukes.
Melder om store forskningsforsinkelser: – Veldig alvorlig Forskningen lider under pandemien, skal vi tro forskernes fagforeninger. De er bekymret for forsinkede prosjekter og for lite forskningstid.
De nye grunnskolelærerutdanningene krever satsing – kvalitet koster! En finansiering på sparebluss er lite framtidsrettet. Det skaper uro, lite forutsigbarhet og mindre kraft til arbeidet, skriver Asle Holthe, Guro Elisabeth Lind og Steffen Handal.
Forskerforbundet bekrefter dramatiske tall: – Kun 17 prosent upåvirket — Nå har vi sett hva som skjedde når institusjonene prøvde å løse dette selv. Det er ikke holdbart, sier lederen av Forskerforbundet.
Kan bli streik i Kunnskapsdepartementet Kommer ikke partene til enighet innen natt til torsdag neste uke vil Unio ta ut medlemmer i Kunnskapsdepartementet ut i streik.
For enkelt om digitalisering Det beste for framtida i høyere utdanning er å avvise Asheims forslag om pålegge utdanningsinstitusjonene å legge ut alle forelesningerer gratis, skriver Guro Lind i sitt svar til Helge Høivik.
Brot i lønsforhandlingane i staten Lo Stat, YS Stat og Unio Stat og Akademikerne har brote lønsforhandlingane. No går oppgjeret til mekling hos Riksmeklaren.
— Ikkje verdig eit parti som kallar seg kunnskapsparti Forskarforbund-leiar Guro Elisabeth Lind gir forslaget om å legge ut forelesningar gratis på nett det glatte lag. NHO hyllar idéen.
Frykter snikinnføring av hjemmekontor-norm Forskerforbundet har liten tro på at Statsbygg vil gå bort fra mer kontorfellesskap og fleksible arbeidsplasser som følge av koronapandemien. Lederen frykter det hun kaller en snikinnføring av hjemmekontor som norm.
Nokre får 15 kroner ekstra for å undervisa på kveldstid. Andre får mykje meir — Det var ikkje vanskeleg å få leiinga med på dette, seier Forskerforbundet ved OsloMet. Der får dei tilsette 25 prosent meir i timeløn om dei jobbar etter kl 17.
Behold valgt rektor, UiT! Å overkjøre et så stort flertall av de ansatte for å tvinge gjennom en ny ledelsesmodell, vil være svært uklokt, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ville ikke ha prioritert nye rekrutteringsstillinger nå Forskerforbundet hadde ønsket seg andre prioriteringer i revidert nasjonalbudsjett enn 250 nye rekrutteringsstillinger.
Mener forskere bør få komme tilbake på jobb — Man har tillit til de som skal gå på kino og delta på korøvelse. Da bør man kunne ha tillit til at forskere klarer å overholde smittevernråd, sier leder av Forskerforbundet.
Permitterte forskere er dårlig samfunnsøkonomi Permitteringer er lite egnet som virkemiddel ved forskningsinstituttene. Nå bør grunnbevilgningene økes for å holde viktig forskningsaktivitet i gang.
Åpen forskning og akademisk frihet – ja, takk begge deler! Kenneth Ruuds ovenfra-og-ned-tilnærming til forskernes rettigheter og den akademiske friheten, er et dårlig utgangspunkt for en god overgang til åpen publisering.
Forskningen må bli budsjettvinner Når regjeringens budsjettkonferanse starter på mandag, må forskningen prioriteres.
Forskerforbundet: «Det går ikke an å behandle forskertalenter på denne måten» Midlertidighet. I sosiale medier har flere kommet med støtteerklæringer til Ingrid Lossius Falkum, etter hun tok et oppgjør med midlertidighetskulturen ved Universitetet i Oslo. Leder av Forskerforbundet mener historien til Falkum er et godt eksempel på hvordan man ikke skal behandle midlertidige.
Helseforetakene kan bli tvunget til å ansette forskere fast Midlertidighet. Fagforeninger trekker tilbake særavtale og kan med det bidra til flere faste ansettelser blant forskere ved sykehusene.
Håpet akademia hadde kommet lenger på mobbing og trakassering — Spesielt menn med makt må forstå at de ikke har lov til å ta seg til rette, sier Geir Borgen i Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress.
UiB-direktør er ikke bekymret for et mer autoritært arbeidsliv Medbestemmelse. Høy temperatur på debatt om universitetsdemokratiet.
Forskerforbundet ingen alliert for kommersielle aktører Publisering. Det kan ikke være slik at de som påpeker kritiske sider ved Plan S automatisk stemples som løpejenter for de store, kommersielle forlagene, skriver leder i Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind.
Gjør som Nybø, Høie! Midlertidighet. En handlekraftig Iselin Nybø ga universitetsrektorene i hjemmelekse i å få ned bruken av midlertidige ansettelser. Bent Høie bør gjøre det samme, skriver leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind.
Plan S: Dessverre ingen «misforståelse» at forskere må gi fra seg rettigheter Publisering. I sitt forsvar for Plan S-veilederen, og åpen publisering ender Unit med å bli uambisiøse på forskernes vegne, skriver leder av Forskerforbundet, Guro Elisabeth Lind, og etterlyser høyere ambisjoner.
Unio om sitt streikeuttak: Streik kan ramme eksamen og sensur i Oslo, Bodø og Bergen Streikevarsel. Eksamen og sensur for tusenvis av studenter kan blir berørt hvis meklingen i staten ikke fører fram. Her er Unio sitt streikeuttak.
Jan Messel: — Det er konflikt mellom akademiske verdier og profesjonsverdier Ytringsfrihet. Eikrem-saken, ytringsfrihet og medbestemmelse var tema på møtet om de nye universitetene torsdag.
Lind innstilt til toppvervet i Forskerforbundet Valg. Forskerforbundet kan få sin første kvinnelige leder siden 1984. Tidligere leder av Akademiet for yngre forskere, Guro Elisabeth Lind, er foreslått som leder.
Nyeste artikler
Vil framleis ha samarbeid med både Kina og Russland — med varsemd
Hennum vil velges til den ene stillingen hun ikke har hatt ved universitetet
Lanserer korte studier for å lokke nye lærerstudenter
Tid for forskning
Hoel vil lage ekspertgruppe for kunstig intelligens
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år