Storbritannia
Varsler ny streikebølge etter historisk streik i akademia
I USA er tidenes største streik i akademia avsluttet etter seks uker. I Storbritannia varsler de en ny streikebølge etter historisk streik.
Brussel (Khrono): Det spisser seg til mellom universitetsledelse og fagbevegelse i Storbritannia. Bare uker etter tidenes største streik i britisk akademia, varsles det nå en opptrapping.
University and College Union (UCU) varslet før helgen at over 70.000 ansatte ved 150 universiteter over hele Storbritannia vil streike i til sammen 18 dager i februar og mars.
Klokka tikker, heter det fra UCU-leder Jo Grady.
— Universitetsansatte dedikerer livet sitt til utdanning, de ønsker å komme tilbake i jobb, men det vil bare skje om rektorene bruker den enorme rikdommen i sektoren til å gjøre noe med fallende lønn, usikre arbeidsforhold og ødeleggende pensjonskutt, heter det i en uttalelse fra den britiske fagforeningslederen.
Slik pekte hun også på bakteppet for at de i slutten av november lammet sektoren i tre dager, i den største streiken fram til da, etter gjentatte streiker de siste fem årene. De har tidligere pekt på beregninger som viser store overskudd for universitetene i landet.
Sa nei til nytt tilbud
Administrerende direktør Raj Jethwa i Universities and Colleges Employers’ Association svarte på opptrappingen fra UCU med å ønske velkommen at fagbevegelsen ikke har varslet streik på ubestemt tid.
— UCU må gi sine medlemmer en realistisk og rettvis vurdering av hva som kan oppnås, før de gir dem muligheten til å akseptere eller avslå det høyeste tilbudet som er gitt innen høyere utdanning på nesten 2o år, heter det i en uttalelse fra Jethwa.
Universitetene tilbød opprinnelig en lønnsøkning på tre prosent. Det ble avslått av UCU, som svarte med at det reelt sett var en lønnsnedgang, mens de pekte på lønnstilbud under inflasjonen i mer enn ti år.
Onsdag forrige kom det et nytt tilbud, med en lønnsøkning på mellom fire prosent for de best betalte og sju prosent for de som tjener under 22.662 britiske pund. Tilbudet er avvist av UCU, som har krevd en lønnsøkning over inflasjonen.
De ansatte ber også om en slutt på usikre arbeidsforhold, og viser til at en tredel av vitenskapelig ansatte ved universitetene jobber på usikre kontrakter.
På toppen av dette vil de stanse et kutt i pensjonene på 35 prosent.
Ser starten på en nasjonal bevegelse
Mens det varsles opptrapping i Storbritannia, er en annen storstreik denne høsten avsluttet.
I USA gikk nær 50.000 ansatte ved University of California, med sine ti campuser og i underkant av 300.000 studenter, ut i streik i november for bedre lønns- og arbeidsforhold. Dette var tidenes største streik i amerikansk akademia.
Streiken på den amerikanske vestkysten ble avsluttet etter seks uker. Den skal ifølge Nature blant annet ha sikret de ansatte lønnsøkninger som varierer fra 20 til 80 prosent. Ifølge tidsskriftet var ikke dette det eneste resultatet av streiken, de siterer fagforeningsrepresentanter som mener dette bare er starten på en større nasjonal bevegelse for å bedre arbeidsforholdene i sektoren.
— Dette viser at massive streiker innen høyere utdanning er mulig og at folk kan vinne betydelige bedringer i arbeidsforholdene, sier Rebecca Givan ved Center for Work and Health på Rutgers University, som leder fagforeningen for vitenskapelige ansatte ved universitetet, til Nature.
Selv om den var historisk i sitt omfang var streiken ifølge tidsskriftet bare det siste eksempelet på en voksende protestbølge ved amerikanske universiteter.
— Det blir bare vanskeligere og vanskeligere å rettferdiggjøre fattigdomslønninger ved å si at akademikere er lærlinger, med en gyllen billett for fast ansettelse, sier Steve Striffler, som leder Labor Resource Center ved University of Massachusetts, til Nature.
Nyeste artikler
Antallet studenter som er utestengt er halvert på to år
Norli Akademisk åpnet på Blindern. — Universitet og bok hører sammen
Det finnes ikke én måte å «ruste» studentene for «det de vil møte i skolen»
Høyere strykprosent i matte for lærerstudenter, men flere som kontet
Krise, utviklingsarbeid og KI
Mest lest
Finland svartelister 271 tidsskrifter
Foreslår å legge ned landets lærerutdanninger: — Det er skolekrise
Big Daddy Karsten (36) blir student igjen: — Men det er SÅ vanskelig å passe inn
Akademikere i møte med total kunnskapsløshet
Skuldingar om juks har hange over professoren i fire år. No skal høgskulen ta stilling til saka