Storbritannia
Lammer universitetene med tidenes største streik i britisk akademia
Ansatte ved 150 britiske universiteter streiker denne uka for pensjoner, lønns- og arbeidsvilkår.
Brussel (Khrono): Britiske universiteter lammes denne uka når 70.000 ansatte deltar i det som skal være den største streiken noen gang innen høyere utdanning i Storbritannia.
— Ansatte er utbrent, men de slår tilbake og vil få hele sektoren til å stanse opp, heter det i en uttalelse fra generalsekretær Jo Grady i University and College Union (UCU), som organiserer ansatte i sektoren.
Rundt 150 universiteter er omfattet av den tre dager lange streiken, torsdag og fredag denne uka og onsdag neste uke.
— Rektorene har seg selv å takke. Deres sørgelige lederskap førte til den største avstemningen om å gå til streik noensinne i vår sektor, fortsetter Grady med henvisning til at det tidligere i høst ble gjennomført to avstemninger om å gå til streik, en om lønn og arbeidsforhold, og en om pensjon. I begge stemte over åtti prosent for å gå til streik.
Viser til store overskudd
UCU krever blant annet en lønnsøkning som svarer på økte levekostnader. Universitetene har tilbudt en lønnsøkning på tre prosent, reelt sett en lønnsnedgang, svarer UCU og peker på lønnstilbud under inflasjonen i mer enn et tiår.
De ber også om en slutt på usikre arbeidsforhold og høy arbeidsbelastning.
En tredel av alle vitenskapelig ansatte ved britiske universiteter jobber ifølge UCU på en eller annen form for usikre kontrakter. De viser også til en rapport som slår fast at ansatte ved universitetene i snitt jobber to dager ekstra ubetalt på grunn av høy arbeidsbyrde.
På toppen av dette kommer pensjonskrav. De vil stanse et kutt i pensjonene på 35 prosent.
De viser til store overskudd ved britiske universiteter. En UCU-analyse av økonomien til 145 britiske universiteter har vist at britiske universiteter gikk ut av 2020/21 med nær 40 milliarder kroner mer i banken enn de hadde året før.
Det er ikke første gang de tar medlemmer ut i streik for å sette makt bak disse kravene, det har vært en rekke streiker ved britiske universiteter de siste årene. Men denne streiken er som sagt større enn tidligere streiker. Grady advarer «overbetalte rektorer» om at det kan ble enda større streiker neste år.
Får støtte fra studentunion
Administrerende direktør Raj Jethwa i Universities and Colleges Employers’ Association sier i en uttalelse sitert i The Guardian at «fagforeningslederne må gi sine medlemmer en realistisk og rettferdig vurdering av hva som kan oppnås, fordi streik ikke skaper nye penger til sektoren».
Høyere utdanningsminister Robert Halfon peker på sin side på studentene og omtaler det ifølge samme avis som «enormt skuffende» at studentene rammes av streik etter pandemien.
— Jeg oppfordrer alle sider til å jobbe sammen så studentene ikke lider ytterligere læringstap og jeg oppfordrer alle studenter som er bekymret for virkningen streiker har på utdanningen, til å ta opp dette med universitetet, sier han.
2,5 millioner studenter er berørt av streiken, men de streikende får støtte fra National Union of Students.
— Studenter står solidariske med streikende universitetsansatte. Vi har alltid vært tydelige på at ansattes arbeidsforhold er studentenes læringsvilkår, i mer enn et tiår har begge vært utsatte for angrep fra en sektor som setter profitt foran utdanning. Ansatte jobber hardt for å levere en opplevelse av verdensklasse for studentene, men flere og flere sliter under økt arbeidsbelastning, fallende lønn, kutt i pensjonene og usikkert arbeid, heter det i en uttalelse fra Chloe Field i den britiske studentunionen.
De ber universiteter og arbeidsgivere om å gi etter for kravene fra UCU.
Historisk også i USA
Det er ikke bare i Storbritannia sektoren preges av en historisk stor streik.
Som Khrono skrev forrige uke har snaut 50.000 postdoktorer, undervisnings- og forskningsassistenter, studentansatte og forskere ved University of California streiket for bedre lønns- og arbeidsvilkår. Streiken omtales som den største noen gang i amerikansk akademia.