Sittende rektor, Anne Husebekk, har allerede varslet at hun ønsker en periode til i rektorstillingen, uavhengig av om det blir ansatt eller valgt ledermodell ved Universitetet i Tromsø. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Universitetet i Tromsø er delt om ansatt eller valgt rektor

Det kan gå mot en thriller i styret ved UiT Norges arktiske universitet når styret senere denne måneden skal vedta styringsmodell. Høringsrunden viser et delt universitet i saken.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UiT Norges arktiske universitet i Tromsø skal ta stilling til om de skal endre ledermodell ved universitetet fra neste rektorperiode, høsten 2017. 

Sist saken var oppe i styret, i 2012, var det flertall for valgt rektor og styreleder både i høringssvarene og i styret. Fire år senere er universitetets avdelinger og fakultet delt. 

Innstilling om en uke

Om to uker, 22.september, skal universitetsstyret i Tromsø ta sin beslutning. Svarene fra en bred høringsrunde ble offentliggjort torsdag i forrige uke og 15. september vil innstillingen til styret være klar. 

Høringsrunden, der svarbrevene ble lagt ut på universitetets hjemmeside torsdag, viser et delt universitet hvis en ser på svarene fra fakulteter og avdelinger. 

I og med at jeg er styreleder også, så vil jeg ikke ta en altfor tidlig og tydelig posisjon i spørsmålet om valgt eller ansatt rektor.

Anne Husebekk

Delt universitet

Både studentene og to av de ansattes organisasjoner, Forskerforbundet og NTL ønsker å beholde dagens ordning. Det samme gjør Studentaparlamentet

Fire enheter/fakulteter ønsker ansatt rektor og ekstern styreleder, fire ønsker å videreføre ordningen med valgt rektor, mens to er delt og mener man kan leve greit med begge modellene, og fordeler seg slik:

  • Det helsevitenskapelige fakultet: Ansatt
  • Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi: Ansatt
  • Fakultet for ingeniøvitenskap og teknologi: Ansatt
  • Avdeling for vernepleie (Harstad): Ansatt
  • Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning: Valgt
  • Det juridiske fakultet: Valgt
  • Fakultet for idrett, reiseliv og sosialfag: Valgt
  • Det kunstfaglige fakultet: Valgt
  • Fakultet for naturvitenskap og teknologi: Delt
  • Universitetsbiblioteket: Delt

UiT har også lagt ut en spørreundersøkelse via Questback der universitetets 3500 ansatte og 16.000 studenter kan si sin mening. Så langt har i underkant av 1000 svart og 70 prosent er tilhengere av å beholde dagens ordning med valgt ledelse, ifølge kommunikasjonsdirektør Asbjørn Bartnes. 

En rekke høgskoler og universiteter har diskutert ledelsemodell etter at Stortinget og regjeringen endret universitets- og høgskoleloven slik at normalmodellen skal være ansatt rektor og ekstern styreleder. Den nye normalmodellen, en såkalt enhetlig ledermodell, trådte i kraft fra 1.juni i år. Tidligere var det valgt rektor, der også rektor er styreleder, som var normalen. 

Taus Husebekk

Nåværende rektor og styreleder, Anne Husebekk, vil ikke kommentere saken før innstillingen til styret er klar den 15.september. 

Til Khrono, i slutten av juni i år, gjorde hun det klart at hun ønsker seg en ny rektorperiode:

— Jeg ønsker meg en periode til uansett om styret lander på valgt eller ansatt rektor, sa hun til Khrono den gangen. 

— I og med at jeg er styreleder også, så vil jeg ikke ta en altfor tidlig og tydelig posisjon i spørsmålet om valgt eller ansatt rektor, sa hun.

Les også: Rektorer satser på en periode til

Spørsmålet om valgt eller ansatt ledelse splitter akademia. I slutten av mai i fjor skrev 2700 akademikere under på en opprop mot regjeringens forslag om ansatt rektor som normalmodell. Rektorene ved Universitetet i Bergen og Oslo, Dag Rune Olsen og Ole Petter Ottersen, var med i fremste rekke. UiT-rektor Anne Husebekks navn sto ikke på lista den gangen. 

Les også: 

Flere har byttet modell

Siden da har flere høyere utdanningsinstitusjoner skiftet ledermodell, noen med knappest mulig flertall. Ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) vedtok styret med én stemmes overvekt å gå fra valgt til ansatt rektor. Universitetet i Stavanger har vedtatt ansatt rektor fra 2019, Norges handelshøyskole (NHH) har gått fra valgt til ansatt, og i 2014 gjorde Høgskolen i Oslo og Akershus det samme. Nord universitet har også ansatt rektor og NTNU har hatt ansatt rektor i flere år. 

Per i dag er det bare Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og Universitetet i Agder og i Tromsø som har valgt rektor.

4 av de 8 største høyere utdanningsinstitusjonene har vedtatt ansatt rektor og ekstern styreleder.  

22.september blir det altså avgjort hva UiT Norges arktiske universitet går for og om de eventuelt endrer modellen de også.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS