KUNSTIG INTELLIGENS

Universitetet i Agder har  sperret tilgangen til Deepseek

Mens Universitetet i Oslo lager sin egen lokale versjon av Deepseek, har Universitetet i Agder midlertidig sperret tilgangen til den kinesiske språkmodellen på jobbmobil og -datamaskin.

Deepseek er en ny språkmodell som er gratis tilgjengelig. Den har blitt svært omtalt den siste uken både fordi den har åpen kildekode og fordi den bruker mye mindre strøm enn konkurrentene.

Det kinesiske selskapet Deepseeks språkmodell R1 ble lansert med et brak for noen uker siden. Den er nesten like kraftig som tidligere språkmodeller, bruker mindre datakraft og er i tillegg gratis.

Samtidig er det bekymringer rundt sikkerheten ved å bruke tjenesten, noe flere universiteter nå må forholde seg til.

— Åpen kildekode

Deepseek R1 krever ikke på langt nær så mye datakraft som andre språkmodeller, og skaperne har publisert kildekoden til modellen på nett. 

— Modellen er åpen kildekode, som betyr at jeg kan se på koden, laste den ned, og teoretisk sett gjøre den på min egen maskin, sier KI-professor Morten Goodwin ved Universitetet i Agder til Khrono.

Han er litt mer skeptisk til nettvarianten av Deepseek, altså versjonen du kan kjøre i nettleseren din eller laste ned som app, hvor du ikke kan se verken kode eller hvem som driver nettsiden. 

Fraråder bruk

— Vi vet ikke hva slags data tjenesten samler inn, eller hva dataene kan brukes til. Jeg ville vært skeptisk til å bruke appen veldig mye og gi den sensitiv informasjon, slik som personopplysninger eller karakterer, sier Goodwin. 

Han er ikke alene: I mediebransjen har både Amedia og Schibsted frarådet sine ansatte å bruke Deepseek. Grunnen er at tjenesten kan sende videre informasjon om sårbarheter og andre egenskaper ved enheten som logger på tjenesten, melder Journalisten

Midlertidig sperret

Universitetet i Agder (UiA) har midlertidig sperret tilgangen til Deepseek på jobbmobil og -datamaskin. Der kommer man ikke inn på nettsiden, og kan ikke laste ned appen.

Sperringen gjelder kun i et par dager, fram til UiA har satt sammen informasjon til de ansatte om Deepseek. 

— Vi ser at det har kommet flere språkmodeller, og vi trenger retningslinjer om hvordan ansatte trygt kan forholde seg til denne typen teknologi. Derfor har vi sperret tjenesten inntil videre, sier IT-direktør ved Tord Tjeldnes. 

Generelt er det opp til hver enkelt ansatt å gjøre vurderinger om hva de gjør på nett. 

— Vi jobber sammen med NTNU og et par andre universiteter. Vi tror ikke på noen forbudslinje, tvert imot tenker vi det er viktig at både ansatte og studenter lærer å bruke KI-modeller på en konstruktiv og riktig måte, sier Tjeldnes. 

Norske myndigheter har, til sammenligning, frarådet ansatte i offentlig sektor å installere både TikTok, med kinesiske eiere, og Telegram, med russiske eiere, på sine tjenestetelefoner. 

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyser til Khrono at de ikke har planer om å komme med spesifikke retningslinjer om Deepseek, men oppfordrer generelt til å tilpasse sikkerhetsrutiner slik at tjenesteenheter er minst mulig utsatt for digital risiko. 

Lager sin egen i kjelleren

Ved Universitetet i Oslo (UiO) tar de saken i egne hender. Det vil si, de har benyttet seg av den åpne kildekoden til Deepseek og kjører en lokal versjon av tjenesten på sine egne servere. 

— Hvis vi skal tilby Deepseek, så må den kjøre i kjellerne hos oss. Vi jobber så fort som mulig med å kunne tilby den i UiO sin lokale GPT, sier IT-direktør Gard Thomassen.

UiO lanserte i 2023 sin egen versjon av ChatGPT til bruk i akademia. Det var den første GPT-baserte tjenesten det var lov å bruke i utdanningssektoren. 

Den lokale varianten av Deepseek er fremdeles i testfasen, men Thomassen sier det jobbes med å få tjenesten ut i produksjon så fort som mulig. De endelige vurderingene om hvorvidt modellen kan tas i bruk, er ikke helt ferdige. Likevel er Thomassen optimistisk med tanke på å få den lokale varianten av Deepseek ut til de ansatte. 

— Dette kjører vi lokalt i kjelleren og ingen data flyter noe annet sted enn mellom oss og modellen. Vi har sjekket at når vi kjører lokalt, så snakker den ikke med tjenesten i Kina, sier Thomassen. 

Utover dette har ikke UiO innført noen sperrer på nettsiden eller ved nedlasting av appen.

— Vanlige regler gjelder. Skal du bruke noe i arbeidsøyemed på UiO, må vi ha avtalene våre på plass, og det har vi ikke med Deepseek. Det er lite trolig at det blir noen databehandleravtale med Deepseek som vi er interessert i å skrive under på. Derfor jobber vi med å kjøre den lokalt, sier Thomassen. 

— Skummelt og spennende

Håkon Alstad, som er IT-direktør ved NTNU, sier at NTNU ikke har tatt noen beslutninger rundt Deepseek enda.

— Vi synes dette både er skummelt og spennende. Det er store sikkerhetsutfordringer, som det generelt er med kunstig intelligens og samtaleroboter. Man må være obs på at det man sender inn, sannsynligvis blir lagret i Kina. Derfor jobber vi med en veileder så folk kan få mer informasjon om hva dette innebærer, sier Alstad.

Men det er et poeng at Deepseek er gratis — det koster litt å tilby kunstig intelligens til alle ansatte og studenter ved NTNU. 

— Det er utfordrende med høye lisensavgifter på KI-tjenester. Kanskje kan Deepseek være med på å presse ned prisene, sier Alstad. 

NTNU sonderer også mulighetene for å kjøre sin egen modell lokalt. De har superdatamaskinen Idun som gir regnekraften man trenger til et sånt prosjekt. 

— Vi kan teste full drift lokalt med Idun, men det krever en del vurderinger, særlig rundt sikkerhet, sier Alstad. 

Sperrer ikke

Universitetet i Bergen (UiB) har ikke tatt noen beslutninger rundt Deepseek enda. 

— Vi har ikke sperret tilgang til Deepseek. Terskelen for å sperre noe er svært høy. Vi har ingen egne retningslinjer om Deepseek. Det er de samme lover, regler og retningslinjer knyttet til personvern og informasjonssikkerhet som gjelder her, som alle andre steder, sier Tore Burheim, IT-direktør ved UiB.

UiT jobber med retningslinjer om Deepseek til de ansatte, og har heller ikke sperret for bruk.

— Hovedbekymringen vår er at tjenesten ikke ivaretar personvernreglementet bra nok. Vi kommer ikke til å anbefale at man registrerer en konto hos dem, og ønsker ikke at noe annet enn åpne data blir brukt til tjenesten, sier Marte Skadsem, som er leder av faggruppe for informasjonssikkerhet og personvern ved UiT. 

Powered by Labrador CMS