korona
Universiteter og høgskoler skal betale karantenehotell. Men bare for nye internasjonale studenter
Nye internasjonale studenter som kommer til Norge etter jul må på karantenehotell, men regninga skal betales av universiteter og høgskoler.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange internasjonale studenter som kommer til Norge over jul må på karantenehotell.
Kunnskapsdepartementet ber universitetene og høyskolene dekke kostnaden for de nye internasjonale studentene.
Khrono har allerede skrevet at Universitetet i Bergen, NTNU og Universitetet i Oslo på egen kjøl har tatt initiativ til at de vil betale karantenehotell for sine nye internasjonale studenter, enten de kommer for å ta hel grad eller kommer på utveksling.
Nå slår departementet fast at alle universiteter og høgskoler skal betale regningen for karantenehotell for sine nye internasjonale studenter, enten de skal ta hel grad eller kommer på utveksling.
OsloMet: 160 har takket ja
Ved OsloMet opplyser prorektor Nina Waaler at også de vil betale for oppholdet på karantenehotell for innreisende internasjonale studenter.
På universitetsstyremøtet tirsdag sa hun at det lå an til mange innreisende studenter også i vårsemesteret 2021. I alt har 160 takket ja.
— Men vi tror ikke at vi ender opp med så mange. P.t. vet vi ikke hvor mange det blir, sa hun.
Waaler sa også at OsloMet i tillegg har inngått en avtale med Thon og Scandic-hotellene om at studentene selv kan inngå langtidsleie med hotellene etter karantenetiden.
Oppmykning av hotellkrav
På en pressekonferanse med justisminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie onsdag, ble det lagt fram forslag om oppmykning i reglene for karantenehotell.
De nye reglene innebærer at hvis du kan dokumentere at du kan oppholde deg på et egnet sted, der du har enerom og eget bad, samt enten et kjøkken eller kan dokumentere matlevering, så kan karanteneoppholdet gjennomføres på det som da blir kalt egnet sted, og det er ikke krav om at du eier bosted med videre.
— Disse reglene sendes nå på høring, med svarfrist på 48 timer. Eventuelle nye regler vil være på plass, senest i løpet av helgen, sa Mæland på pressekonferansen.
Samskipnaden får ikke karantenekrav
I pressemeldingen nevnt over fra Kunnskapsdepartementet skriver departementet:
«Kunnskapsdepartementet har ikke en forventning om at studentsamskipnadene skal stille opp som karantenehoteller da dette vil bli både kostnadskrevende og praktisk krevende i tråd med gjeldende smittevernkrav. Derfor må utenlandsstudenter, som alle andre, gjennomføre karantenetiden sin på karantenehotellene som allerede finnes eller som vil bli etablert i regi av kommunene.»
Det er fortsatt uklart hva som skjer med helgradsstudenter som nå har reist eller reiser på juleferie til sitt hjemland, og om de må på karantenehotell når de kommer tilbake, eller ikke. Og må de på hotell er det altså sikkert at de må betale regningen selv, det er bare de nye internasjonale studentene som skal få regningen betalt.
Helgradstudentene som eventuelt drar på juleferie oppfylte allerede før den nye oppmykningen av forskriften, en av unntaksbestemmelsene i den gamle forskriften, nemlig ved at de er registrert bosatt i Norge.
Studentsamskipnaden SiO i Oslo har allerede slått fast overfor sine beboere at de ikke betrakter sine boliger som et egnet sted for å oppholde seg i karantenetiden. Og departementet går i dagens pressemelding langt i å si seg enig i dette.
Avlyste sin juleferie
Australske Joseph David Blacklock er internasjonal student og tar sin master i filosofi på Universitetet i Oslo. Sammen en rekke andre internasjonale studenter bosatt i boligene til Studentsamskipnaden SiO, reagerte Blacklock kraftig da han i slutten av november fikk beskjed fra SiO om de ikke fikk ta karantene i studentboligen sin.
Blacklock poengterer at helgradsstudentene på sin side er å regne som bosatt i Norge, og at Folkehelseinstituttet har anerkjent studentbolig som et mulig karantenested.
Blacklock selv fortalte til Khrono i forrige uke at han endte opp med å avbestille et sårt tiltrengt julebesøk i hjemlandet. Han og flere han kjenner tok ikke sjansen på at de plutselig fikk en ekstraregning på 5000 kroner når de kom tilbake.
— Vi lever i en veldig spesiell tid og det har vært svært vanskelige måneder for alle studenter, men kanskje spesielt hardt for oss internasjonale studenter. Mange av oss er langt borte fra både venner og familie, trakk Blacklock fram.
Han understreket samtidig at han forstår at man lever i en vanskelig og alvorlig tid, men han ville at studentene skal ha samme rettigheter som andre i samme situasjon.
Asheim: — Internasjonalisering er viktig
— Året som har gått har vært en påminnelse om hvor viktig samarbeid på tvers av landegrensene er, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i pressemeldingen.
Han legger til:
— Jeg vet at en del internasjonale studenter lurer på om de skal bestille billett eller ikke til Norge over jul på grunn av reglene og kostnaden rundt karantenehotell. Den usikkerheten skal de slippe å ha. Jeg forventer at de norske universitetene og høyskolene dekker denne kostnaden for sine utenlandsstudenter, sier Asheim.