internasjonale studenter
Utenlandsstudenter reagerer på krav om karantenhotell etter jul
Flere internasjonale studenter frykter at juleferien må avlyses. Har ikke råd til 5000 kroner på karantenehotell i januar.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Joseph David Blacklock er internasjonal student og tar sin master i filosofi på Universitetet i Oslo. Sammen en rekke andre internasjonale studenter bosatt i boligene til Samskipnaden i Oslo (SiO), reagerer Blacklock kraftig på beskjeden de mottok på epost torsdag kveld. Blacklock selv er fra Australia.
— Ut av ingenting skriver SiO plutselig at vi ikke under noen omstendigheter får lov til å ta ut vår karantenetid når vi kommer tilbake fra juleferie på våre studenthybler, forteller Blacklock.
Internasjonale studenter som tar hele sin grad i Norge er å betrakte som bosatt i Norge, og de internasjonale studentene har gått utifra at de da skal behandles som alle andre som er bosatt i Norge. Nemlig at de kan ta karantene hjemme, og slipper å bruke 5000 kroner på et karantenehotell i ti dager.
Se også: Resolusjonen de internasjonale studentene har fremmet til Velferdstinget
Må måtte velge bort kjærkommen hjemreise
— Mange av studentene har allerede kjøpt billetter hjem. Man må her huske på at 5000 kroner for oss er det en hel månedsleie for bolig koster oss. Mange har ikke rett og slett ikke råd til å ta den ekstrautgiften, og de fortviler, forteller masterstudenten og legger til:
— Vi lever i en veldig spesiell tid og det har vært svært vanskelige måneder for alle studenter, men kanskje spesielt hardt for oss internasjonale studenter. Mange av oss er langt borte fra både venner og familie.
Blacklock legger til at flere nå står i den fortvilte situasjon at de grunnet denne plutselige beskjeden fra SiO nå må velge bort et meget kjærkomment gjensyn med sin familie.
Blacklock etterlyser også hvilken hjemmel SiO har til å nekte studentene hjemmekarantene på denne måten, og han mener at studentene må kompenseres for dette.
— Vi skjønner selvsagt at vi alle lever i en veldig alvorlig situasjon med pandemi. Dette handler ikke om at vi ikke skal ta de hensyn som alle andre også må gjøre, men vi mener vi her blir påført unødvendige kostnader, og at vi ikke kan se at SiO har hjemmel til å påføre oss dette, sier Blacklock.
SiO: Pålagt av myndighetene
Gunn Kirsti Løkka er direktør for SiO Bolig. I en e-post til Khrono skriver hun:
— Regjeringen har innført en ordning med virkning fra 9. november om karantenehotell ved innreise til Norge fra utlandet.
Løkka legger til:
— Vi ønsker å informere studentene som bor hos SiO om reglene slik at de ikke skal havne i en uforberedt situasjon når de lander på Gardermoen etter en eventuell utenlandsreise i juleferien. Det er myndighetene som håndhever regelverket, og vår intensjon er å informere etter beste evne, slik at studentene er klar over dette.
Hun skriver også at hun gjerne vil få presisere at det er myndighetene som har fastsatt reglene, og at vi forholder oss til dette.
— Vi har full forståelse for at reglene er krevende å forholde seg til, og at det for den enkelte kan oppleves som vanskelig, skriver Løkka.
— Hvor mange studenter er det dette rammer?
— Vi vet ikke hvor mange studenter som planlegger å reise ut av Norge i juleferien og dermed vil omfattes av reglene om innreisekarantene når de returnerer.
Skryter av studenter og smittevern
— Dette nasjonale tiltaket ble innført 9. november. Og dere informerer 26. november. Er ikke dette lovlig sent?
— Vårt inntrykk er at det nasjonale tiltaket med karantenehotell har fått mye oppmerksomhet siden det ble offentliggjort, og at det er godt kjent. Vår intensjon med å omtale de nasjonale reglene i nyhetsbrevet var ment som en service og et supplerende tiltak for studentene, slik at de ikke skal havne i en uforberedt situasjon når de lander på Gardermoen etter en eventuell utenlandsreise i juleferien, skriver Løkka.
— Er dette likt for alle samskipnader, eller er det opp til de enkelte å avgjøre dette?
— Det er myndighetene som har innført retningslinjene som gjelder nasjonalt. Vi forholder oss til regelverket og vår intensjon er å informere studentene.
— Vil studentene kunne få tilbakebetalt husleie for de ti dager de må være på hotell?
— Innreisekarantene på hotell som følge av utenlandsreise gir ikke grunnlag for å redusere husleien. Jeg vil gjerne få legge til at vi opplever at studentene er veldig flinke til å følge smittevernsråd, og det betyr mye for å hindre smitteutbrudd på våre studentbyer hvor mange bor tett og deler kjøkken og bad, skriver Løkka.
Forstår at karantenehotell kan være nødvendig
Idun Kløvstad er leder av Velferdstinget for Oslo og Akershus. Da Khrono snakket med henne fredag ettermiddag hadde hun nettopp mottatt henvendelsen fra Gjestelista om saken.
— Vi skal diskutere saken i Velferdstinget neste mandag, forteller Kløvstad.
Kløvstad på sin side understreker at de har stor forsteåsle for at SiO her må ta smittevern på alvor.
— Her handler det jo om studenter som deler bad og kjøkken med andre. Karanteneopphold etter gjeldende regler vil ikke være mulig å gjennomføre, og derfor må de gjennom hotellopphold, sier Kløvstad.
Men hun forteller også at hun har tatt kontakt med styreleder i SiO blant annet for å få dem til å se på om de kan refundere, eller bedre fryse, husleiekostnadene til studentene i den perioden de må være på hotell og hvor mye dette eventuelt vil koste for SiO.
— Men jeg skjønner godt studenten i denne saken også. Det er ikke holdbart om det er studenter som nå sitter og ikke har mulighet til å dra hjem til jul på grunn av økonomiske årsaker knyttet til pålegget om karantenehotell, legger Kløvstad til.
Fra Studentsamskipnaden på Vestlandet, Sammen, får Khrono opplyst at man der den nærmeste uka skal ha diskusjoner mellom Universitetet i Bergen, NHH og Høgskulen på Vestlandet, om hvordan man skal løse utfordringene for de internasjonale studentene med tanke på eventuell karantene.
Nyeste artikler
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Sør-Koreas tidligere førstedame anklaget for plagiat
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år