slaveri
Universitet vil ikke skifte navn på bygninger koblet til slaveri
Flere studenter og ansatte har krevd at Universitetet i Bristol gir bygninger på campusen nye navn fordi de er oppkalt etter folk som er knyttet til slavehandelen. Nå har universitetet bestemt seg.
I ett år har Universitetet i Bristol vært i tenkeboksen. Stridens eple er navnene på flere av bygningene. Studenter, ansatte og aktivister mener personene som blir hyllet på denne måten, hadde tilknytning til slavehandel. Derfor har de krevd et navneskifte, skriver The Guardian.
Bakgrunnen er et arbeid for å kartlegge historien til universitetet og en påfølgende rapport fra en gruppe historikere og andre ansatte kalt Legacy of Slavery.
Fjerner familiesymbol
Familiene Will og Fry er to av familiene som har fått bygninger oppkalt etter seg. De bidro med store beløp for å få etablert universitetet tidlig på 1900-tallet. Studenter har blant annet de siste årene protestert mot Wills Memorial Building, som universitetet beskriver som et ikon for Bristol.
Universitetet mener disse to familiene ikke eide eller drev handel med slaver, men at varene de produserte var koblet til slaveri. Dette var varer som tobakk, sukker og kakao.
Selv om Universitetet i Bristol nå ikke vil skifte navn på noen av de sju aktuelle bygningene, kommer det med én innrømmelse. Det vil endre på universitetets logo ved å fjerne slavehandler Edward Colstons delfinsymbol på den. Colston døde 200 år før universitetet ble dannet og bidro ikke med finansiering av det. En statue av ham ble veltet i Bristol i 2020 da det var en Black Lives Matter-protest.
Det blir altså ikke noe endring i navnene på bygningene, men som plaster på såret vil universitetet opprette et fond mot rasediskriminering og ulikhet på 10 millioner pund.
— Skuffet
Universitetet i Bristol vil formidle universitetets historie på en ærlig, åpen og transparent måte, er konklusjonen universitetets rektor gir i et åpent brev. Rektor Evelyn Welch skriver at både studenter, ansatte og andre har uttrykt stor frustrasjon over hvor lang tid det har tatt for universitetet å jobbe for å motvirke rasediskriminering.
Saranya Thambirajah, studentunionens talsperson for likestilling og universell utforming, sier til The Guardian at hun er skuffet over at bygningene ikke får nye navn.
— Å beholde navnene eller ikke, vil likevel aldri være nok. Dette har alltid handlet om et mye mer dyptgående problem.
I Norge har det også vært diskusjon om navn på bygninger. Khrono skrev tidligere i høst om Eilert Sundts hus på Blindern. Da tok flere til ord for å opplyse allmennheten om det de mener var Eilert Sundts syn på romanifolket.
Dekan Anne Julie Semb ved Universitetet i Oslo mente det var viktigere å lese Eilert Sundt med et nyere perspektiv, og hadde ikke tatt stilling til en slik plakett.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår