Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Mannen som ikkje må nemnast Frå Dolph Lundgren til Camilla Stoltenberg. I ein mannsalder har Fulbright-programmet løfta studentar og forskarar. Men no blir grunnleggaren viska ut.
HVL-rektoren deltok i minnemarkering i Sogndal Rektor Gunnar Yttri kan ikkje utelukke at nokon kan ha hatt opplevingar ved Høgskulen på Vestlandet «der rasisme gjer seg gjeldande».
Har akademia fått fripass i arbeidet mot rasisme? Forskningssektoren er fraværende i regjerings arbeid mot rasisme og diskriminering. Er denne sektoren så annerledes enn andre sektorer når det kommer til rasisme? Tvert imot, skriver førsteamanuensis Ronald M. Synnes og professor Yan Zhao.
Universitet vil ikke skifte navn på bygninger koblet til slaveri Flere studenter og ansatte har krevd at Universitetet i Bristol gir bygninger på campusen nye navn fordi de er oppkalt etter folk som er knyttet til slavehandelen. Nå har universitetet bestemt seg.
Han er en av den svenske høyreekstremismens fremste fiender — Det er kulturkrig, sier den svenske rasismeforskeren Tobias Hübinette om angrep på akademia fra ytre høyre.
Rasisme — en trussel mot akademisk frihet Den svenske rasismeforskeren Tobias Hübinette har blitt forfulgt av en høyreekstremist som ønsker å hindre ham fra å formidle sitt fag til studenter. Tiden er overmoden for en debatt om ytringsfrihetens grenser.
Rasismeforsker anmeldte aktivist — nå får han aktivisten som student Den svenske forskeren frykter å bli filmet i skjul og lagt ut i høyreekstreme alternative medier. Nå flykter studentene fra kurset i interkulturelle studier.
— Raseforskinga var sentral då Noreg vart forma Forskarar har forsvart kolonialisme, slaveri, fornorsking og folkemord. — Ein arv vi må forhalde oss til, seier forfattar av ny bok om rasevitskapen.
UiO-ansatt ble utsatt for rasisme. Skuffet over rektors beklagelse Nyojah Rogers Ali Adam sto i 2017 fram og fortalte om rasismen han hadde opplevd fra kolleger. Nå har han fått en beklagelse fra rektor Svein Stølen, men han opplever fortsatt å bli straffet for å ha varslet.
— Gjorde livet mitt til et helvete Dystre tall om rasisme og trakassering i akademia i Nature-rapport.
Sjølvsensur, gruppedynamikk og verdiposering. — Mange i akademia har altfor ukritisk bøygd seg for rare krav Universitets- og høgskulefolk gir etter for press av frykt for å bli kansellerte, skulda for rasisme eller hamne på «gal side av historia», trur forfattar og journalist Frank Rossavik.
— Når eg brukar ordet rasisme, blir det dårleg stemning. Det er nesten ikkje plass til å snakke om det Langt igjen til mangfald blir tatt på alvor i akademia, meiner førsteamanuensis Ronald Mayora Synnes.
Rasisme: — Universitet og høgskular har eit sterkt behov for opplæring Kunnskapssektoren slit med å forstå at den har eit problem med rasisme og diskriminering, hevdar forskar Mona Abdel-Fadil.
Ordet «kvit» er ikkje i seg sjølv rasistisk, sa professoren. Då vart det bråk Eit kvitt rom, ein professor, eit kunstnarkollektiv og til slutt ei bok. Ved Konstfack i Stockholm har frontane vore temmeleg steile lenge.
Undersøkte om nordmenn flest er rasister. Det satte fyr på kommentarfeltene Stortingsrepresentant varslet kutt i forskningsmidlene til høyskolen, mens Sløseriombudsmannen kalte det hele for «stinkende lapskaus». Nå forteller forsker Christopher Bratt om hvordan han opplevde å stå i skuddlinjen.
Kritisk til Harvard-rapport: — Ingenting ved Harvard har noensinne vært demokratisk — Hvis det er syndsforlatelse de ønsker, burde de kanskje konvertere til katolisismen, sier professor ved Universitetet i Oslo om Harvards nye slaverirapport.
Lessons learned from the structural discrimination seminar in Bø One thing we've learned, is to not hold back on discussing structural discrimination in its various forms, but to embrace the challenge.
Raser over omikron-restriksjoner : — Rasistisk og uvitenskapelig Koronasituasjonen i Sør-Afrika er alvorlig, og sosiolog Alf Gunvald Nilsen er svært kritisk til vestens reaksjoner mot landet.
I debatten om avkolonisering har vi alle noe å frykte Bekymringen for at avkolonisering av akademia vil ende i relativisme og politisering er forståelig, men overdrevet.
Karolinska fjerner navn på omstridte forskere De som forsket på kort- og langskaller har ikke lenger navnene sine på Karolinska Institutet. Det har rektor Ole Petter Ottersen besluttet.
Skulda for rasisme etter «porno»-forelesing. No vil rektor endre undervisninga Ei intern gransking på Malmö universitet har konkludert: Forelesarane må bli flinkare til å forstå komplekse samfunnspørsmål og postkolonial teori.
Fornøyd med at Eikrem får sparken: — Må få vekk råtne epler — Man må få vekk råtne epler i møte med studenter som skal jobbe med marginaliserte grupper i samfunnet, sier stipendiat Dagny Adriaenssen Johannessen ved OsloMet.
Denne benken vekket sterke følelser. Slik løste de det. Carl von Linné-benken er tilbake på plass i Botanisk hage. Den skal få et nytt skilt der man opplyser både om Linnés vitenskapelige bidrag og hans dystre sider.
Denne benken skapte debatt i fjor. Fredag settes den ut. Se debatt direkte I fjor skapte lokalpolitikernes ønske om å gjøre endringer på Carl von Linné-benken i Botanisk hage debatt. Fredag settes benken ut igjen. Khrono strømmer dialogmøte i regi av Naturhistorisk museum direkte.
Sørafrikansk universitetsleiar i London «frikjent» etter bruk av «n-ordet» Direktør ved London School of Oriental and African Studies, Adam Habib, blei suspendert og sett under gransking etter å ha brukt «n-ordet». No får han gå på jobben igjen.
Mener Asle Tojes rasisme-forståelse er anti-akademisk Leder av Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, støtter kunststudenter i Oslo og advarer mot avskriving av kjønnsstudier og hvithetsstudier.
«Vi serverer ikke for lapperne» Hvordan kommer Sannhets- og forsningskommisjonen til å tilnærme seg metodisk fortidens mørke hendelser, og anvende den til å fortolke dagens situasjon, spør Lill Tove Fredriksen
Vil avlyse «hysteriet» om ytringsfridom i akademia Det er ein myte at ytringsfridomen er under press i akademia, meiner doktorgradsstipendiat Tellef Solbakk Raabe.
Studium i friluftsliv beskyldes for strukturell rasisme. Slik svarte instituttet Dypt inne i de telemarkske skoger beskyldes bachelorutdanningen i friluftsliv for strukturell rasisme. Studenter krever at instituttet anerkjenner rasismen og at pensum revurderes.
Full «krig» om avkolonisering på Kunstakademiet i København Instituttleiar måtte gå på dagen etter å ha tatt på seg ansvaret for å ha kasta byste av kong Frederik V på sjøen.
Ble kalt «neger» og «apekatt» – nå samles støtte for å gi Adam verdig arbeid I 2017 ble Universitetet i Oslo felt for å ikke ha forhindret rasistisk trakassering av en ansatt. Tre år senere har nesten 1000 personer skrevet under på en opprop for å gi Nyojah Rogers Ali Adam «verdig arbeid».
Rasismebråk på Kunsthøgskolen: — Prøver å rotte mine medstudenter sammen mot meg KHiO-Student Vebjørn Pedersen fortviler etter at en masterstudent ved skolen skrev mobiliseringsbrev der han beskrives som en trygghetsrisiko. Nå kan det bli varslersak.
Kritikken av Linné som rasist byggjer på dårlege omsetjingar frå latin Kritikken av Carl von Linné som rasist byggjer på ubetenksame lesingar av dårlege omsetjingar til engelsk frå latin, meiner professor Bjørn Kvalsvik Nicolaysen.
Direktøren nekter å flytte Linné-benken, men berømmer sjikanerte bydelspolitikere: «Modige» Jeg vil berømme de to modige bydelspolitikerne som står oppreist i Linné-stormen, skriver professor og museumsdirektør Jan T. Lifjeld.
«Den vitskapelege rasismen har ingen mor» Carl von Linné gjorde det, Noregs første kvinnelege professor gjorde det: legitimerte samtidas rasistiske idear. Men det gjer ingen av dei til skurkar, meiner historikar.
Leksikon vil rasisme-sjekke Linné: — Komplekst å slå fast Ingen har så vidt redaktøren kjenner til stilt spørsmål om Store norske leksikons artikkel om Carl von Linné. Nå vil han likevel se nærmere på menneskesynet hans.
Professor og antirasist: – Jeg elsker Linné Linné-eksperter mener det er mer interessant å huske og studere Linné enn å forsøke å glemme ham.
— Det er ikke amerikanske tilstander i norsk akademia — Vi trenger ikke å importere problemer som vi ikke har, og det er viktig at vi kan si ting som kan føles utfordrende og vondt, mener rektor Svein Stølen.
Flere nekter å forklare seg til NTNUs advokater om rasistisk facebookprofil Universitetsansatte reagerer på henvendelser om rasistisk facebookprofil og lurer på hvor NTNUs advokater har fått navnene deres fra.
Derfor bør vi ikke beholde «rasismeparagrafen» Bør virkelig straffeloven brukes mot noen som bare fremsetter skjellsord, spør Carl Müller Frøland i sitt svar til redaktør Tove Lie.
Markerer rasismemotstand ved årets studiestart HINN-rektor Kathrine Skretting oppfordrer andre institusjoner til å vise motstand mot rasisme i forbindelse med studiestarten.
Omstridt professor funnet død uka før siste arbeidsdag Kollegaer mente ytringene hans var «gjennomsyret av rasisme, homofobi, islamofobi og sexisme». Universitetet betalte 500.000 dollar for å bli kvitt ham. Forrige uke ble professoren funnet død i sitt eget hjem.
Beholder gjerne rasismeparagrafen Khronoredaktør, Tove Lie, mener ikke at det å være for en fjerning av rasismeparagrafen er særlig kontroversielt. Selv vil hun gjerne beholde den.
Kampen mot rasisme krever mer Det holder ikke å tro at «så lenge vi behandler alle likt» blir systemet rettferdig.
Unge menn som meg har ett oppgjør å ta med oss selv og rasisme Som en hvit gutt, oppvokst i ett «hvitt miljø», har jeg ofte vært blind for den urettferdigheten jeg er med på å la fortsette og eksistere, skriver Johannes Banggren.
Nå kan Rhodes falle i Oxford Styret ved Oriel College vil fjerne statuen av Cecil Rhodes etter flere år med protester. «Rhodes Must Fall»-kampanjen venter med champagnen.
Holberg var en kritiker av slave- og rasetenkingen — Ludvig Holberg uttaler seg eksplisitt om at hudfarge bare er en tilfeldig egenskap ved mennesket, sier en av Norges fremste Holberg-kjennere, Jørgen Sejersted.
Ta ned statuen? – Da må man også ta ned Holbergprisen Ludvig Holberg-statuene bør kunne fjernes om folk vil det, mener UiB-rektor. Medlem i Holbergkomiteen, som deler ut «humanioras nobelpris», er helt uenig.
Forsker mener Helgheim tar feil: Strukturell rasisme finnes «Bare tull og tøys» har Frps Jon Helgheim sagt om forskningen til Sandra Fylkesnes. — Lite seriøst, svarer hun.
Helt greit å fjerne Holberg-statuen, mener vinner av Holbergprisen Fjorårets mottaker av Holbergprisen, rasismeforskeren Paul Gilroy, tror ikke fjerning av statuer tar bort fordommer. Men han har ikke noe imot om Holberg faller.
Helgheims konspirasjon Framstegspartiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, om rasismeomgrepet og hans spark mot universiteta.
Når statuer faller som fluer De er blitt halshugd, tent på og lempet på sjøen. Statuer av koloniherrer og slavehandlere faller en etter en. Står Churchill og Holberg for tur?
Tusener av akademikere går til streik mot rasisme i dag Forskere, tidsskrifter og organisasjoner i akademia legger i dag ned arbeidet.
Fillerister høyere utdanning i USA: «Det er bedre å bli født rik enn å bli født smart» Utdanningssystemet bidrar til å styrke reproduksjonen av privilegier knyttet til rase og klasse, advarer forfatterne av fersk bok om amerikanske colleger.
Opplysningstenkningens betydning Det visse framskritt og positive sider ved Truls Wyllers siste innlegg som også er verdt å bemerke, skriver dekan Frode Helland i debatten om Rasismens retorikk.
NTNU har hyret advokater for å granske anonym Facebook-konto NTNU-ledelsen vil komme til bunns i påstander om en anonym Facebook-konto som det hevdes tilhører en av deres ansatte. Begge parter har nå advokatbistand, og vil ikke kommentere saken.
Juridisk språk og språkpirkete juristar Det er mi inderlege von at juristar med fleirkulturell bakgrunn òg skal gje norsk juss meir vitalitet som ei motkulturell kraft. Må dei ikkje verta hindra av språkpirkete juristar.
UiO-sensor blir beskyldt for å være fordomsfull mot flerkulturelle jusstudenter Advokat Olav Lægreid hevder flerkulturelle jusstudenter kan ha store problemer med å oppnå dybdeforståelse av jussfaget på grunn av språket. Studenter reagerer og kaller argumentene fordomsfulle.
Opplysningstenkningens betydning for religiøs og politisk frigjøring Jeg tror kanskje Frode Helland oppfatter opplysningsfilosofiens fornuftsappell som en karakterisering av holdninger i bestemte menneskegrupper, skriver Truls Wyller.
«Islamkritikk» og rasistisk retorikk Dette forsøket på å snu saken på hodet, er en vanlig feilslutning innenfor den typen retorikk som jeg har analysert i boken, svarer Frode Helland i debatten om rasistisk retorikk.
Først ropte de «koronavirus» etter studenten fra Singapore. Så gikk de brutalt til angrep, i sentrum av London. Advarer mot at «korona-rasismen» sprer seg, også på universitetene.
Signerer du med akademisk tittel bør du ha kompetanse på det du uttaler deg om Dersom enkelte av våre ansatte allikevel skulle komme med lovstridige ytringer for eksempel for å fremme private synspunkter, kan ikke dette forsvares, skriver rektor ved NTNU, Anne Borg.
Eikrem: Storm i et akademisk vannglass «No platforming». Å tillegge min person noen innflytelse på Frode Hellands ytringsmuligheter, er på sett og vis flatterende, men heller komisk, skriver førsteamanuensis ved NTNU, Øyvind Eikrem.
Eikrem om at UiO-dekan er invitert til rasismedebatt ved NTNU:«Skandaløst og særs lite kollegialt» Rasismedebatt. Førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU har selv vært i hardt vær om kontroversielle uttalelser og debatt om ytringsfrihet. Nå reagerer han sterkt på at UiO-dekan Frode Helland er invitert til rasismedebatt i Trondheim.
Holberg-prisvinnaren: «Tankegods vi trudde var utdøydd for fleire tiår sidan har vist seg å vere i live.» Prisvinnar. Holbergprisvinnar Paul Gilroy er ein av «de mest fengslende og nyskapende aktørene i dagens akademiske verden», meiner juryen. Her snakkar rasismeforskaren om Brexit, Trump, dei intellektuelle, Steve Bannon, kulturell overvaking og zombiane.
Glad for ny rasisme-artikkel på Store norske leksikon Rasismedebatt. Store norske leksikon har byttet ut sin omstridte rasismeartikkel. Og «alle» er fornøyd. Debatten rundt artikkelen har pågått i flere år, men blusset opp igjen rett før jul.
Mangfaldsforskar: Lønner seg å vere kvit på campus Mangfald. Rasismen har blitt tydelegare i Storbritannia etter Brexit, og viser seg også i akademia, ifølge mangfaldsforskaren Kalwant Bhopal. I november kjem ho til Noreg i høve mangfaldskonferansen.
Adam var utsatt for rasisme på UiO. Nå venter han på en unnskyldning. Rasisme. Adam ble utsatt for trakassering på jobb over flere år ved Universitetet i Oslo. Men han har aldri hatt tanker om hevn: En ordentlig unnskyldning og et godt arbeidsmiljø er det han ønsker seg.
Huseier ville ikke leie ut til muslimsk student Et samfunn hvor en student ikke får leie en leilighet på grunn av hudfarge og religion er et samfunn jeg skammer meg over, skriver Anne Marie Lund, leder av Velferdstinget i Stavanger.
Markering mot rasisme ved Universitetet i Oslo 15 organisasjoner samles til markering mot rasisme på Universitetet i Oslo fredag. Utgangspunktet er en avsløring fra Universitas om mangeårig grov rasisme i eiendomsavdelingen på universitetet.
Varsler om grov rasisme på UiO Ansatte ved eiendomsavdelingen på Universitetet i Oslo varsler om at de blant annet har blitt kalt «neger», «svarting» og «svart apekatt» på jobb. Prorektor Ragnhild Hennum sier de tar saken svært alvorlig.
Nyeste artikler
Forskjellen må utgjøre en forskjell
NTNU stenger populær fritidsbolig for utleie. — Veldig lei meg
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024