Forskning

Universitetet i Bergen gir etter for Trond Mohn

Milliardær Trond Mohn har ønsket å fjerne UiBs rett til å utpeke styremedlem til Norges rikeste forskningsstiftelse.

Trond Mohn opprettet i 2004 stiftelsen som i årrekke har støttet forskningsprosjekter, hovudsaklig i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Nå får Mohn viljen sin, på visse betingelser, dersom forslaget til vedtak går gjennom når styret ved Universitetet i Bergen (UiB) har møte neste uke.

Det er Bergens Tidende som er først ut med å melde dette.

Ifølge innstillingen i sakspapirene går UiB med på å gi slipp på retten til å utnevne ett av styremedlemmene til Trond Mohn forskningsstiftelse (TMF).

Betingelsene, eller tillegget UiB vil ha inn i endringen, er at minst ett av styremedlemmene skal ha vitenskapelig kompetanse på professornivå. I tillegg skal «de formelle samarbeidsarenaene mellom TMF styrkes».

Fram til nå har Universitetet i Bergen hatt retten til å utpeke ett av styremedlemmene til stiftelsen. Også Helse Bergen har hatt denne retten. Men dette har Trond Mohn ønsket å få slutt på, noe som i praksis ville sikre ham full kontroll over stiftelsen.

Mohn argumenterte for at dagens ordning i mange tilfeller vil komme i konflikt med habilitetsreglene i stiftelsesloven. Styret i Helse Bergen stilte seg bak forslaget til endring fra Mohn før sommeren. 

Mohn viste til habilitetsdiskusjonen som dukket opp i forbindelse med diskusjon om rektor Margareth Hagens advokatregninger og dobbeltrollen som rektor og styremedlem i stiftelsen.

I saksforberedelsen til UiB-styret avviser universitetsdirektør Tore Tungodden at habilitet er et problem. Innstillingen går altså likevel ut på at UiB skal føye seg etter Mohns krav. 

Forskningsprosjekter i Bergen har siden stiftelsen ble opprettet i 2004 fått utbetalt over 1,5 milliarder kroner.

Trond Mohns forskningsstiftelse (fram til 2019 kalt Bergens forskningsstiftelse) har en verdi på cirka tre milliarder kroner, og er med det Norges rikeste. 

Powered by Labrador CMS