Ungarn

Ungarske studenter i protest mot Orban, med støtte fra Hollywood

De frykter for universitetets autonomi. Nå får de ungarske studentene støtte fra folk som Cate Blanchett, Salman Rushdie og Wim Wenders.

Studenter og andre lagde tidligere denne måneden en menneskelig lenke i protest mot endringene i styret av SFZE.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): «Free SZFE».

Ordene står skrevet på hendene til skuespiller Cate Blanchett. Med to enkle ord markerer Hollywood-skuespilleren solidaritet med en protestbølge som de siste ukene har skylt over Budapest.

Blanchett er langt fra den eneste.

Rekken av skuespillere, forfattere og andre som har servert samme budskap er lang, og omfatter folk som forfatter Salman Rushdie og skuespiller Ian McKellen.

Kilden for protestbølgen er teater- og filmuniversitetet SFZE, en 155 år gammel institusjon som i et åpent brev signert av både Blanchett og Rushdie beskrives «vugge og hjem for generasjoner av fremragende ungarske kunstnere».

Også skuespillere som Cuba Gooding Jr og Helen Mirren skal ha skrevet under på et opprop til støtte for studentene.

På listen over støttespillere står også regissør Wim Wenders, som leder Det europeiske filmakademiet (EFA), som i en skriftlig uttalelse sier at filmkunsten bare kan puste «i en atmosfære av åpenhet, transparens og demokrati».

Gikk av i protest

Protestene brøt ut etter at det ungarske parlamentet, der Victor Orbans høyrenasjonalistiske parti Fidesz sitter med makten, overførte eierskapet over universitetet til en privat stiftelse, med medlemmer tett opp mot regjeringspartiet, og en leder som regnes som en av statsministerens fortrolige.

Budskapet fra den nye lederen, Attila Vidnyanszky, var ifølge avisa Financial Times ikke til å misforstå: Universitetet måtte gjøre mer for å ungarsk nasjonal identitet og kristne verdier.

Ledelsen ved universitetet svarte med å gå av i protest, det samme gjorde sentrale ansatte, som den ungarske filmregissøren Ildiko Enyedi.

— Hvordan våger noen, fra hvilken som helst del av det politiske landskapet, å utpeke seg selv som en slags myndighet som kan bestemme hvem som er del av den nasjonale kulturen og ikke, spurte hun på vei ut.

Studentene har svart med å okkupere universitetet, samtidig skal over 10.000 ha deltatt i protester med krav om gjeninnføring av institusjonens autonomi. Solidaritetsmarkeringene kan daglig sees i sentrum av Budapest, i form av røde og hvite sperrebånd, som er blitt symbol på protestene.

«Et desperat rop »

Endringen «knuser institusjonens autonomi», heter det i det nevnte brevet.

De beskriver protestene som «et desperat rop om respekt for universelle verdier i et regime som systematisk bygger ned veletablerte rom av selvstyre og uavhengighet».

Det er som et ekko av det du kan høre fra studenter som protesterer i Budapest. Som en av dem, 22 år gamle Panni Szurda, sier det til Financial Times:

— Studentene her lærer seg å tenke selvstendig, det er en trussel mot regjeringen. De må holde universitetet under kontroll.

I det åpne brevet skrives det som skjer ved universitetet inn i en større strid der også andre deler av akademia og kulturliv står under press. «Det er del av en fullskala kulturkrig med sikte på å frarøve alle kulturelle sfærer og institusjoner deres autonomi», heter det i brevet.

Akademisk frihet under press

Som Khrono har skrevet tidligere er det lenge blitt advart mot at den akademiske friheten og institusjonenes autonomi står under press i Ungarn.

Studentene her lærer seg å tenke selvstendig, det er en trussel mot regjeringen. De må holde universitetet under kontroll.

Student ved FSZE

— Akademisk frihet har vært under et systematisk angrep fra regjeringen, som journalist Viktória Serdült formulerte det overfor Khrono da vi besøkte Budapest for en tid tilbake.

Den gang var Det sentraleuropeiske universitet (CEU) på flyttefot. Bakteppet for at CEU så seg tvunget til å flytte over grensen, til Wien, var en lov for høyere utdanning der det blant ble stilt nye krav for utenlandske studenter. Loven ble møtt av store protester både internasjonalt og innad i Ungarn, kritikerne mener loven, omtalt som Lex CEU, var skreddersydd for å ramme nettopp CEU, som ble etablert i 1991, av den ungarskfødte milliardæren George Soros, i etterdønningene av jernteppets fall.

— Dette er et ganske autoritært regime som stenger universitetet som ledd i et forsøk på kontroll av sivilsamfunnet, sa professor ved BI og CEU, Nick Sitter, til Khrono da universitetet offisielt åpnet i Wien.

Men striden handler ikke bare om CEU, det handler også om vingeklipping av det ungarske vitenskapsakademiet og forbud mot kjønnsstudier.

Boikotter ungarsk teaterfestival

Blant dem som har erklært solidaritet med studentene i Budapest er tyske teater- og filminstitusjoner, deriblant Berliner Ensemble, som i sin tid ble etablert av Helene Weigel og Bertolt Brecht.

Teaterensemblet har ifølge tyske Deutsche Welle avlyst en gjesteopptreden under en ungarsk teaterfestival neste år, under ledelse av Attila Vidnyanszky, den nye styrelederen for SFZE. De kan ikke opptre der med god samvittighet, sier ensemblets leder Oliver Reese.

Vidnyanszky har ifølge den tyske kringkasteren svart med et åpent brev der han skriver at «jeg har alltid hatt håp om vi fortsatt kan forstå hverandre og og en tolerant og åpen utveksling av ideer om verdier vi mener er viktig, selv om vi har ulike syn på verden».

Han fikk aldri noe svar fra Reese.

— Mitt svar er avlysningen av vår deltakelse under festivalen, sier han.

Det hører med til historien at Vidnyanszky også er leder for det ungarske nasjonalteatret. Financial Times viser også til at han i 2013 ble utnevnt til viserektor ved et kunstuniversitet i byen Kaposvar. Tidligere professorer og studenter ved universitetet sier til avisa at flere professorer mistet jobben etter at han kom til universitetet.

— Lærerne våre ville bli hos oss, for å finne kompromisser, men det ble snart klart at det ikke var mulig, sier en tidligere student og beskriver det som «en øving til det stykket vi ser utspille seg nå».

Powered by Labrador CMS