Krigen i ukraina

Ukrainske studenter tror de kan hjelpe mer fra Norge

Mariusiak Mykhailo ville egentlig reise hjem da krigen startet i hjemlandet. Nå har han og andre ukrainske studenter organisert seg for å hjelpe fra Norge.

Ukrainske Mariusiak Mykhailo kom til Bergen som utvekslingsstudent for to måneder siden. Nå vil han og flere andre ukrainske studenter forteller om sin historie og kultur for å spre historien om hjemlandet sitt.
Publisert

— Det er tøft å være her. Spesielt de første timene ville jeg bare reise hjem for å redde familien min, sier Mariusiak Mykhailo.

For bare to måneder siden kom han til Norge og Bergen på utveksling. I studentboligen sin på Fantoft våknet han opp til meldinger om at hjemlandet var under angrep av Russland. Han ville hjem og hjelpe. Men familier og venner i Ukraina fikk ham på andre tanker. Meldingen derfra var klar: Du kan hjelpe mer fra Norge enn å være her.

Nå er han en av ti ukrainske studenter ved Universitetet i Bergen (UiB) som har organisert seg som Ukrainian student union in Bergen. Noen kjente hverandre før, men i møte med UiB-ledelsen traff de noen nye ansikt, både stipendiater og ukrainere ansatt ved UiB.

— Her våkner vi opp til en skyfri himmel, mens familiene våre våkner opp til bomber. Det hjelper på tankene å vite at foreldrene våre slipper å bekymre seg over oss. Samtidig kan vi faktisk gjøre mye mer herfra enn om vi var i Ukraina nå, sier, Mariia Babii.

Vil informere og samle inn bistand

De siste dagene har det vært mye jobb for den ferske organisasjonen. Khrono treffer dem på Studentsenteret i Bergen der stipendiat Daniil Butenko var en del av en paneldebatt for å forklare hvorfor det er krig i Ukraina.

— Vi har lyst å være med på flere slike arrangementer for å fortelle historien til ukrainerne. Samtidig som vi kan fortelle nordmenn hvordan de kan bistå ukrainerne, sier Anastasiia Demchenko, som selv har en far som har meldt seg til tjeneste for millitæret.

Anastasiia Demchenko og Mariia Babii forteller at det har vært vanskelig å følge nyhetene fra hjemlandet.

— Vi som organisasjon har kontakter i Ukraina som tar imot klær, medisin og annet. Det vi egentlig prøver på er å lage en bro mellom alle i Norge og organisasjonene som er i Ukrainia for å bistå, forklarer Mykhailo.

I tillegg til den blodige krigen trekker de tre studentene frem at det også er en informasjonskrig om hva som faktisk skjer i Ukraina. De ønsker derfor at norske universiteter bruker sine kontakter på russiske institusjoner for å få de til å uttale seg og informere folk i Russland hva som skjer.

Tett dialog med universitetet

Ukrainske studenter ved UiB har vært i mange møter med rektor og ledelsen etter at krigen brøt ut.

— Vi er veldig takknemlig for støtten vi får av UiB. Vi kommer med forslag til initiativ og de er veldig obs på å høre hvordan de kan bistå oss, sier Babii.

Daniil Butenko fortalte om Ukrainia student union in Bergen til forsamlingen som hadde møtt opp for å høre om krigen i hjemlandet hans.

— I tillegg har vi fått med oss studentdemokratiet i Bergen for å se hvordan vi kan lage arrangementer for ukrainere i Bergen, legger Demchenko til.

I møtene med UiB har de også møtt mange andre ukrainere de ikke kjente til, både ansatte og studenter. Noen har vært der i mange år, mens Babii og Demchenko kom til Bergen i høst som utvekslingsstudenter på en master i systemdynamikk.

— Vi holder kontakten på chat med hverandre. Noen av oss bor i nærheten av hverandre slik at vi lett kan møtes for å snakke om det vi opplever, forteller Mykhailo.

Støtter opp om forlenging av opphold

Rektor Margareth Hagen roser initiativet som de ukrainske studentene har startet opp.

— Det har vært sterkt å møte dem selv. Dette er ressurssterk ungdom. Jeg tror også det er styrkende for dem i en vanskelig situasjon å samle seg på denne måten og bistå. Vi støtter dem med vi kan være med på, sier hun.

— Mange av dem er ferske i Bergen og vi kan bare forestille hvor vanskelig det må være å være i en slik situasjon, legger hun til.

Sammen med studentene er de i dialog om forlengelse av oppholdstillatelse. Om vil vil ha arrangementer kan de bistå med lokaler. Studenter kan rulles inn i studieprogrammet og de har fått tilbud om psykologhjelp.

— Både studenter og ansatte får tilbud om gratis psykologhjelp, understreker rektoren.

Powered by Labrador CMS