Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli 21. november 2024 - 10:58
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt 17. november 2024 - 19:16
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU 15. november 2024 - 11:58
Hevder russerne kan ty til atomvåpen hvis de taper i Ukraina Det er farlige tider, advarte professor John J. Mearsheimer og tidligere statsminister Carl Bildt under Holbergdebatten i Bergen.
Tror de ble skyteskiver fordi ønsket om ensretting var så stort etter invasjonen Forskerne Tormod Heier og Julie Wilhelmsen fikk så ørene flagret for sine analyser rett før Russlands invasjon av Ukraina. Nå ser de tilbake på det som skjedde.
Digitale angrep stupte da Ukraina-krigen startet Krigen i Ukraina gjorde at angrep fra trusselaktører ble merkbart færre ved NTNU, Universitetet i Bergen og Universitetet i Oslo.
Færre studenter velger russisk Internasjonalt har det begynt signifikant færre studenter på russisk nå enn i fjor. Også i Norge går interessen for russiskstudier ned. — Ingenting har ødelagt mer for russisk enn Putin, sier professor Atle Grønn.
Musikkstudenten forsvant fra Mariupol – nå er hun løslatt Kateryna Polishchuk ble verdenskjent da hun sang i mørket under stålverket Azovstal i Ukraina. 17. mai forsvant musikkstudenten inn i russisk fangenskap med uviss skjebne.
Får kritikk for å tillate russisk forskingstokt på norsk sokkel Noreg gir russisk forskingsskip løyve til tokt på norsk kontinentalsokkel. Regjeringa forstår ikkje trusselen, meiner forskar ved Sjøkrigsskolen.
Sofie Marhaug har rett Akademia trenger meningsmangfold og forskere som er villige til å delta i offentlig debatt, også når de uttrykker meninger som er upopulære eller tilhører mindretallet, skriver Civita-rådgiver Eirik Løkke.
Musikkstudenten som ble den forhatte snikskytteren Azov-regimentets Katya Polishchuk ble kalt «lille fugl» for sangstemmen sin, den hun brukte for å holde moralen oppe for medsoldatene i tunnelene under stålverket Azovstal. Nå vet ingen hvor hun er.
Flere russere enn ukrainere får «krigsstipend» i Norge Ukrainske, russiske og belarusiske studenter får stipend som skal hjelpe dem som er påvirket av krigen. I Ukraina ber en tidligere statsråd Norge om å slutte å hjelpe russiske studenter.
Grants, not bullets? Norge bør allerede nå planlegge for økt samarbeid med ukrainske universiteter og for å sikre akademisk gjenoppbygning etter støvet har lagt seg, skriver innleggsforfatterne.
Kan universitetene ta et større ansvar for norskopplæring av flyktninger? Dersom det skal skje, vil det kreve både praktiske og politiske grep, og endringen har potensielle baksider for kommunene, skriver forskere.
Putins hellig land-tenkning kan også true den norske grensen Putins aggressive geo-politikk i Ukraina har en sammenheng med ortodoks hellig land-tenkning. Norske aktører bør ikke være naive å tro at dette ikke også kan være en trussel for den norske grensen, skriver Helene Lund.
Tyskland venter å ta imot 100.000 studenter og akademikere på flukt Tyskland ser til Polen mens de forbereder seg på å ta imot ukrainske studenter og akademikere på flukt.
Slik viser universitetene verden over sin støtte Fra Manila til California lyser engasjementet, etter at Russland invaderte Ukraina i februar. Ikke all støtte er like åpenbar.
Toppuniversiteter fikk millionbeløp fra Putins venner Britiske medier melder at universitetene har fått millionbeløp fra bekjente av Vladimir Putin. Samtidig vil politikere og akademikere ha mer åpenhet om donasjoner fra utlandet.
Russisk stipendiat fordømmer president Putins krig i Ukraina Det er ikke alle som greier å skille mellom enkeltmennesker og et regime, mener den russiske stipendiaten Artjom Spirin ved UiT Norges arktiske universitet.
Ukrainske studenter tror de kan hjelpe mer fra Norge Mariusiak Mykhailo ville egentlig reise hjem da krigen startet i hjemlandet. Nå har han og andre ukrainske studenter organisert seg for å hjelpe fra Norge.
Kritiseres for å skrive i statlige, russiske RT:– Uakademisk, svarer professor «Respektable akademikere har ikke noe der å gjøre», sier forskerkollega. Professor Glenn Diesen sier på sin side at han ikke vil slutte å sende innlegg til russiske kanalen RT.
Dette er også en kamp mot oss, uansett hvilket land vi kommer fra Putin har gått til kamp både mot fornuften og mot demokratiet. Som vitenskapsmenn og -kvinner er dette en kamp også mot oss, skriver Hans Petter Graver.
Forskerkrangel om analyser rundt invasjonen i Ukraina — Karakteristikker som «klakkør» og «krigshisser» trekker debatten ned i sølen, sier forsker.
Vurderer å gi ukrainske utvekslingsstudenter fast studieplass Flere universiteter i Norge ser nå på muligheten for å tilby ukrainske utvekslingsstudenter permanent studieopphold sånn at de kan få fullført utdanningen.
Samfunnsgeografen som redder folk fra grensen De siste dagene har han kjørt over 5000 kilometer. Familien til kolleger i Ukraina er plukket opp og reddet fra grensene mot Slovakia, og er trygt plassert «et sted i Europa»
Slik markeres støtten til Ukraina landet rundt Fredsmarkering i Tromsø og konsert i Stavanger. Slik markeres støtten til Ukraina fra norske universiteter og høgskoler.
Forskere skal forklare hvorfor det er krig i Ukraina Onsdag kveld inviterer Universitetet i Bergen til møte med forskere for å forklare hvorfor det er krig i Ukraina. Følg sendingen direkte her fra klokken 17.00.
Ukrainske forskere i Norge: Dette kan universitetene gjøre Tre ukrainske akademikere i Norge om krigen og hva universitetene kan gjøre.
«Holdningen til kunnskapssamarbeidet med Russland er den samme som før» Kunnskapsdepartementet bekrefter at kunnskapsfeltet så langt ikke er inkludert i sanksjonene mot Russland. Men det kan raskt endre seg.
Russiske forskere i åpent brev: — Krig med Ukraina er et skritt til ingensteds I et åpent brev, undertegnet av over 370 russiske vitenskapsfolk og vitenskapsjournalister, krever de stans av krigen i Ukraina. De frykter for både menneskeliv og forskningssamarbeid med resten av verden.
Demonstrerte for et fritt Ukraina: — En mørk dag Flere frykter for akademiske kolleger, studenter og den akademiske friheten etter Russlands invasjon av Ukraina.
Nyeste artikler
Første gang dette århundret om alle godkjennes. Og slik ser det ut til å bli
29 unge og lovende forskere får ekstra privilegier
Departementet kan ikkje oppheve mistillit
Skal drøfte omdømme- og merkevarebygging
Rektor Haanes advarer mot politisk styrt nedstemthet
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Instituttet sier opp folk, nå slutter instituttleder og får ny jobb utenfor NTNU
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024