UiS signerer Dora-erklæringen

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Styret ved Universitetet i Stavanger (UiS) har nettopp enstemmig vedtatt at universitetet skal signere Dora-erklæringen (The San Francisco Declaration on Research Assessment).

Det ble klart under styremøtet som avholdes digitalt i dag.

Prorektor for forskning, Merete Vadla Madland, la frem saken for styret og hadde følgende kommentar:

Merete Vadla Madland er prorektor for forskning ved Universitetet i Stavanger.

— Åpen forskning og tilgang til data som kan etterprøves er viktigere enn noen gang, sa Madland i sin innledning.

Prosjektgruppen, som har utarbeidet en rapport om åpen forskning ved UiS, fikk ros av både styreleder Anne Marit Panengstuen og professor Sigrun Ertesvåg som sitter som representerer for de vitenskapelige ansatte.

Med dette følger UiS etter både OsloMet, NTNU, Uit Norges arktiske universitet, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Høgskolen i Innlandet, Universitetet i Sørøst-Norge, og Forskningsrådet som alle har signert erklæringen.

Dora-erklæringen kommer med en oppfordring om at tidsskriftenes innflytelsesfaktor ikke legges til grunn for prosjektfinansiering, ansettelser eller opprykk, men at man skal vurdere de enkelte forskningsarbeidenes faktiske kvalitet.

I tillegg har styret vedtatt at universitetet skal arbeide etter prinsippene i Leiden-manifestet og jobbe aktivt for å følge FAIR-prinsippene (på norsk; tilgjengelige, gjenfinnbare, interoperable og gjenbrukbare).

De har også gitt grønt lys til at universitetet skal anskaffe DataverseNo (til langtidsarkivering) og anbefale/utrede systemer for mellomlagring av forskningsdata.

Videre vil de pålegge forskerne sine å sette opp datahåndteringsplaner og arkivere forskningsdata etter vedtatte retningslinjer. De ønsker også å få implementert en arbeidsflyt der forskerne laster opp fulltekstartikler i CRIStin slik at de kan arkiveres i UiS Brage.

Universitetsbibliotekdirektør Gitte Kolstrup informerte styret om at de er i full gang med å finne gode løsninger for å implementere dette og at de allerede har vært i kontakt med flere institutter med informasjon om hvordan hjelpe forskere med dette.

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Powered by Labrador CMS