Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger 21. januar 2025 - 10:42
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket 17. januar 2025 - 06:53
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år 17. januar 2025 - 18:10
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring 20. januar 2025 - 06:58
OsloMet ba søkere vise til publisering i tidsskrifter med høy «impact factor». Erkjenner at de gjorde en feil Publisering. Rektor ved OsloMet har forpliktet universitetet til å ikke vektlegge hvilke tidsskrifter forskere publiserer i, men da de nylig lyste ut to professorstillinger ble søkerne bedt om å vise til publisering i tidsskrifter med høy merittverdi og «impact factor».
Vurdering av forskningens innhold og mangfold Publisering. Det er overraskende å lese at forskerne har så lav tillit til vurderingene som gjøres av deres egne fagfeller i komiteer og i ekspertpaneler, skriver Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen.
Er én felles, lav terskel godt nok for kvaliteten i forskningen? Publisering. Én felles, lav list for forskningskvalitet kan svekke tilliten til forskningen, ikke styrke den, skriver fire forskere.
Man kan legge ut oppdraget for forlagstjenester på anbud Publisering. Problemet er at tidsskrifthierarkiet belønner «fake news» ved at de mest prestisjetunge tidsskriftene har mindre pålitelige artikler og fører til fragmentering av forskningsartikler.
Forskning bør vurderes ut fra innhold og kvalitet og ikke hvor det er publisert Kvalitet. Dagens system har store svakheter og fremmer publisering av positive funn og studier som ikke lar seg reprodusere, skriver John-Arne Røttingen, adm.dir. i Forskningsrådet.
En indikator for forskning uten støtte i forskningen Publisering. Forskningen, Plan S og Dora peker tydelig i retning av å fjerne nivådelingen helt, skriver Jan-Ole Hesselberg, og etterlyser dokumentasjon på at nivådelingen for publisering fører til bedre kvalitet.
Enn så lenge virker tidsskrift-hierarkiet helt nødvendig Meninger. Tidsskrifter. For mange virker Dora som en utopisk drøm, en oppskrift til trynefaktorer og konflikter, og en dør som lukkes for mindre etablerte forskere, skriver Bård Harstad.
Det kostbare tidsskriftshierarkiet Publisering. Det er en voksende bevegelse i retning av åpen og tilgjengelig vitenskap. De store forlagshus er ikke pådriverne, skriver Leif Longva og Bård Smedsrød.
DORA-erklæringen og vår vurdering av forskningskvalitet Forskning. Det virker grunnleggende misforstått at vi fullstendig skal se bort fra tradisjonelle tegn på kvalitet og i stedet gjøre oss opp vår egen selvstendige vurdering av forskningskvaliteten, skriver Øystein Linnebo.
DORA har blitt et alibi for å mislykkes med Plan S Open Access. Å bruke DORA for å hevde at forskjellene mellom tidsskrifter ikke spiller noen rolle er faglig forfeilet, men politisk kløktig, skriver Prio-forsker, Jørgen Carling
Dora — Til glede eller besvær? Forskning. Dora vil bidra til en mer åpen forskningskultur, hvor forskere lettere kan bygge på hverandres grunnlagsmateriale og på den måten i fellesskap flytte forskningsfronten fremover.
Og bakom synger DORA: Plan S og synet på tidsskriftene Publisering. Hvordan skal vi lese DORA-erklæringen – og hva kan den sterke støtten til DORA fortelle oss om Plan S, spør professor Kjell-Erik Lommerud.
Tromsø først ut med å ansette etter kvalitet heller enn prestisje Publisering. Ved UiT skal framtidige ansettelser og opprykk gjøres på bakgrunn av forskningskvalitet heller enn prestisjen til publiseringskanalene. Prorektor Kenneth Ruud forklarer hvordan DORA-prinsippene skal innføres i praksis.
Forskningsrådet signerer DORA-erklæringen Åpenhet. Forskningsrådet forplikter seg til å vurdere kvaliteten på forskning og ikke legge vekt på hvilken kanal resultater er publisert i. Dette på tvers av dagens tellekantsystem.
Nyeste artikler
Grande mener NTNU i for stor grad har tatt hensyn til politiske forventninger
Landet som visste for lite
MF og VID konkurrerer om å bli det første private universitetet i Norge
Hoel mener «sjokk-digitaliseringen» undergraver campusstudiene
Overambisiøse ledere må forstå mer av sektorens tradisjoner
Mest lest
Leder fikk grovt krenkende julekort i posten. — Ble oppfattet som truende
Forskeren ble sagt opp etter 20 år: — Universitetsverden er veldig forstokket
Hoel fikk spørsmål om kjønn på Stortinget. Svarte bare «nei»
Fikk bli med i prøveordning for unge forskere og ble professor etter fire år
Meiner rektorane bør slutte å sutre. — Problemet er innavl, nepotisme og svak styring