gjenåpning

UiO-rektor: — Nå må vi tenke på studentene

Studentene sin sak må settes høgt, sier UiO-rektor Svein Stølen. Han regner med at det blir en vår der interesser settes opp mot hverandre når landet kan gjenåpne.

Svein Stølen har tatt på antibac. Han vil gjerne ha studenter tilbake til campus, og sier at fysisk undervisning for studenter er noe som bør prioriteres fremover.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen av landets kommuner vil nå kunne åpne for at serveringssteder kan servere alkohol til mat.

— Dette vil kunne føre til at andre korona-lettelser må vente, sa helseminister Bent Høie til VG onsdag, etter at Stortinget overkjørte regjeringen i skjenkesaken.

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), sier til Khrono at har regner med at det blir en vår der ulike interesser vil bli satt opp mot hverandre.

— Og da må studentenes sak settes høgt. En milliard er fint, men det hjelper ikke dersom studentene ikke kan få noe fysisk undervisning, sier Stølen.

Posisjon og opposisjon

— Er du redd for at skjenking vil bety mer smitte, og at det derfor vil kunne ta lenger tid før studentene kan komme tilbake?

— Jeg vil ikke gå inn i den saken, den er allerede betent. Og særlig her i Oslo er det nå vanskelig å se for seg lettelser både for fysisk undervisning og skjenking. Men jeg er opptatt av at tiltakene må henge sammen, og man må balansere. Problemstillingen vi kommer til å se er at ulike grupper vil bli satt opp mot hverandre, sier Stølen.

Twitter tirsdag kveld skrev han følgende:

Stølen hadde rett:

Bare et par timer etter at Khrono snakket med han, sa byrådsleder Raymond Johansen at skjenkestoppen blir videreført.

De aller fleste tiltakene blir videreført i to uker til, bortsett fra noen få oppmykninger knyttet til barn og ungdom.

— Vi ser tendenser til synkende smittetall, men vi er langt fra ferdig, sa Johansen.

Vil ha fysisk undervisning

Allerede 5. januar hadde Stølen og de andre universitetsrektorene et debattinnlegg på trykk i VG. Der sa de at de mener man må ha lokale tiltak, og at studenter ikke må ta en uforholdsmessig stor del av ansvaret. I fjor høst var det flere utbrudd i studentmiljøet, og studentene fikk mye kjeft. For mye, mente forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim.

Men samme Asheim og resten av regjeringen har nå fått kritikk for å være seint ute med å varsle at undervisningen fra nyttår skulle være digital. Den siste meldingen fra regjeringen er at det bør legges opp til noe fysisk undervisning.

— Vi ser at det er fullt av folk på kjøpesentrene og fullt av folk på trikken. Hva betyr det i forhold til at studentene bare skal ha digital ordinær undervisning, spør Stølen.

Han sier at fysisk undervisning er svært viktig.

— Å få den kompetansen vi ønsker at studentene skal ha, krever noe fysisk tilstedeværelse. Det er viktig for den læringsutbyttet, sier Stølen.

Utålmodighet

Når krisepakken for studentene nå kommer, også den som er vedtatt av opposisjonspartiene, har studentorganisasjonene alt lenge varslet at mange studenter sliter økonomisk. Psykisk helse er også et tilbakevendende tema siden nedstengingen i fjor vår.

— Kan ikke åpne kraner føre til både at studenter kan få deltidsjobben tilbake, og kanskje bli mindre ensomme?

— Jeg er glad i utesteder selv, jeg. Men ved UiO har vi prøvd å holde areal tilgjengelig for studenter, sier Stølen.

Han sier også at det nok kan være relevant at noen kan få jobben tilbake. Men i første omgang er det serveringssteder med mat som også kan få servere alkohol.

— Jeg har ingen problem med å forstå at det er ulike argument her, også økonomiske. Jeg tror folk nå begynner å bli mer utålmodige, mange vil hevde sine interesser, og da mener jeg det er viktig å ikke glemme studentene. De trenger et trygt og godt campusliv.

Powered by Labrador CMS