studiestart

Asheim vil stoppe uansvarlige fadderfester

Henrik Asheim vil ikke be rektorer om å avlyse fadderukene, men tar sterk avstand fra det han kaller uansvarlig fadderfesting.

De unge fikk flere formaninger på tirsdagens pressekonferanse. F.v.: Helseminister, Bent Høie, forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim og kunnskapsminister, Guri Melby.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen, tirsdag, var det de unge i befolkningen — og særlig studenter — i som var i hovedfokus. Det er nemlig blant de unge at smitten nå øker mest.

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim mener det er en god idé med en «dempet fadderuke», for at man ikke skal ende i en situasjon med mer digital undervisning enn nødvendig.

Han var og tydelig på at unge har et ansvar for å snu smittetrenden.

— Vi er bekymret for festing blant unge, sa Folkehelseinstituttets, Line Wold på pressekonferansen.

— De unge får oftest milde symptomer, men kan og få alvorlige symptomer og behov for sykehusinnleggelse. De kan smitte andre som er utsatt uten å vite det. Jeg er særlig bekymret for studiestart, fadderuker og gjensynsfeiring. Vi må være bevisst vårt ansvar for oss selv og andre, sa Wold.

Helseminister Bent Høie kom også med flere formaninger til de unge:

— Hvis du drar på fest, sender du i beste fall vennene dine i karantene, i verste fall på sykehus, sa han.

Studenter smittet

Den siste tiden har det kommet fram at smitten har spredd seg på store privatfester. Nå har også fadderukene kommet i fokus. Fadderukene er et faglig og sosialt introduksjonopplegg for nye studenter — og er kjent for å innebære en del festing.

Tirsdag ble det også kjent at studenter har fått påvist Covid-19 både ved NTNU og Universitetet i Bergen.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen truet på en egen pressekonferanse med å be Oslo-rektorene avlyse fadderukene, om situasjonen ikke bedrer seg. Han advarte også mot ansamlinger av studenter i Oslos parker under fadderukene og sa at politiet har forsikret ham om at de vil slå ned på drikking i parkene.

Viktig å bli møtt på en god måte

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Henrik Asheim, tok tirsdag tydelig avstand fra den «hensynsløse festingen» som har foregått i forbindelse med fadderuken, men påpekte at dette oftest ikke har sammenheng med den organiserte fadderaktiviteten.

Asheim var klar på at det for han var uaktuelt å be utdanningsinstitusjonene om å avlyse fadderukene, fordi dette introduksjonsopplegget handler om mer enn bare festing.

— Jeg ønsker å nyansere litt. Fadderuken er også omvisninger på campus, det å gjøre seg kjent på et nytt sted og bygge nettverk. Dette er kjempeviktig, sa han.

— Første dag på studiet, er gjerne litt småskummelt, sa han, og understreket at det var viktig å bli møtt på en god måte.

Han sa at han har inntrykk av at mange studiesteder har vært godt forberedt.

— Men vi ser for mange eksempler på at smittevernreglene brytes.

Beskjeden til de nye studentene var at de burde nyte studietiden. Det handler om mye mer enn bare fadderuken.

Skal fortsatt på «studentnach»

Khrono var tilstede på pressekonferansen og spurte Asheim hva slags råd han har til særlig Oslorektorene som er innkalt til møte med Oslo kommune klokka 17.

— Det er viktig å nyansere inntrykket av fadderuken. Jeg liker ikke uansvarlig festing i parker, men fadderukene handler og om andre arrangementer, omvisninger og å få viktig informasjon.

— Jeg vil også gi et råd til rektorene om å ha tett dialog med sine studentledere, for å sørge for at en typen arrangementer vi har sett nå, som kan være en kime til smitte, stoppes så fort som mulig.

Han sa og at han planlegger et møte med alle rektorene nasjonalt på fredag.

Tirsdag kveld skal Asheim delta på en debatt i regi av Norsk studentorganisasjon, kalt «studentnach».

— Skal du fortsatt være med å feste med studentene i kveld?

— Jeg må innrømme at jeg hadde litt problemer med navnet på det arrangementet, men dette er en fadderaktivitet som er helt innenfor smittevernreglene. De bruker et lokale som er beregnet for 1000 mennesker, men bare 160 får være der. Drikke bestilles på app osv. Smittevernhensyn blir ivaretatt. Da er det bare hyggelig å møte opp og svare på spørsmål fra nye og gamle studenter om studentpolitikk, sa han.

Powered by Labrador CMS